Államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat.

Így trükköznek Orbánék a CT- és MR-vizsgálatokkal – Jelentős módosításokra lehet számítani
Fotó: Pixabay

Az utolsó pillanatban csempészte bele a kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatába azt a módosítót, amellyel lényegében államosítanák a CT- és MR-vizsgálatokat – számolt be róla a Népszava.

A javaslat alapján 2024 novemberétől már csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

A magánszolgáltatóknak, akik jelenleg részt vesznek a közellátásban, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozásuk.

A javaslat szerint az érintett szolgáltatókat kártalanítják majd a megszűnt szerződésekért, de hogy mennyivel, azt Pintér Sándor határozhatja meg később, miniszteri rendeletben. Az ellátásból kizárt szolgáltatóknak a jogszabály lehetőséget ad, hogy megvételre ajánlják a gépeiket az államnak.

Az államosítással nem állnak meg a képalkotó vizsgálatoknál. A költségvetéshez benyújtott módosítók egyike szerint 2024 második félévéig a társasági formában működő szakrendelőknek költségvetési intézménnyé kell átalakulniuk, más esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Mivel ezeket a módosítókat az utolsó pillanatban, a szavazás előtt nyújtották be a költségvetési törvényhez, tartalmukat nem is tárgyalhatta az Országgyűlés illetékes, Népjóléti Bizottsága, vagyis a politikai döntés szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt – írja a 444.hu.

Míg a szakrendelők és a CT-, valamint MR-szolgáltatások terén az egységes állami szolgáltatásokra, azaz a központosításra törekszik a kormány,

a törvény más részében a kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél.

Az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Forrás: 444, Népszava

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Őrültségek, amelyekben nincsen rendszer.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Őrültségek, amelyekben nincsen rendszer.
Pálinkás Pál
kíváncsi vagyok,mikor mondja ki az ellenzék,...inkább egy polgárháború..!?
Ábel
Ami a kezükbe kerül, azt mind viszik...
Havanagi
@Nyírfa: Úgy néz ki,hogy az ország teljes ledózerolását vette tervbe.Itt nem lesz megállás ha a puhány nép nem állítja meg.
Nyírfa
A magánrendelők leadhatják a gépeiket, hogy mennyiért, azt majd Pintér kikalkulálja. Fillérekért, de azt katonásan.
Mindenki, minden cég mentse a vagyonát, mert Orbán már a spájzunkban van!
Nyírfa
@Havanagi: Ha igaz, amit mondott, hogy tönkre teszi az országot, akkor ezt az egyet sikerre is viszi. A magyarság önkéntes asszisztálásával. Mi ez, ha nem öngyilkosság?
gina
Hallo OV zsiros patkány ...megyünk a kommunizmus felé?? de te privát korházba jársz emberi szemét...
szegfue
Ezek a magánrendelők vállalkoztak, kockáztattak, most meg "államositani" akarják?! Lassan, de biztosan visszajutunk a rendszerváltás előtti időkre, amikor szinte minden állami tulajdon volt.
Egy MRI gép 76,5-170 millió Ft-ba kerül és majd "szaré-hugyé" megvenné az állam, ill. "kártalanitaná" őket?
Csak tippelek, hogy ezzel is az a célja a kormánynak: annyit adjon az e.ü. finanszirozására, amennyit akar, vagyis még lehetetlenebbé tenné az ellátást. Jelenleg ugye "sorbanállás" van az ilyen vizsgálatokra is, mert meghatározták, hogy 1-1 ilyen intézmény naponta/havonta hány vizsgálatot készithet, a többi időben csak áll az értékes gép. A magánrendelőknél pedig 2-3 napon belül kaphatok időpontot, ami nekem nem kerül pénzbe, mert szerződésük van -- feltételezem korlátlan számu vizsgálatra -- a NEAK-kal, igy tetszik-nem tetszik ezeket kénytelenek kifizetni. Továbbá nem a kormány "irányitja" a vizsgálatok számát, mint az állami ellátásban.
jáger laszló
Szokásos eljárás
Előbb államosítunk,hogy utána privatizálhassunk a haveroknak!!!
ezt már ismerjük!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
" A javaslat alapján 2024 novemberétől már csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat."
...nadekéremszépen...közfinanszírozott dolgokban mindig is az állam volt a meghatározó...mi ebben a mutyi ,...hogy bárki nem költheti a pénzünket a saját kedvére ?
Qqberci
Ha valami működik, azt szét kell b@szni!...
Nessy
Így kell akár ingyen CT, MR készülékeket szerezni, fidesz módra. Majd a személyzetet is "felajánlják" az államnak? Tiszta Rákosi módszer!
Nessy
@Qqberci: Eddig az intézményekkel szerződésben álló, részben közfinanszírozott szolgáltatások biztosították helyben az azonnali képalkotó vizsgálatokat, szakszemélyzettel együtt, így a beteg további ellátása biztosított volt. Ha ez megszűnik, hogy tervezik egy traumás beteg utaztatását, időveszteségét megoldani? Vagy ez is részlet kérdés, amivel a kormány nem foglalkozik?
Nessy
@sgl: Meg kellene szüntetni a VIP ellátásukat, hogy végre észrevegyék, hová süllyesztették a közfinanszírozott betegellátást!
namihami
""...megvételre ajánlják a gépeiket az államnak.""
Ezek nem ""szijjártói"" minőségű berendezések! De persze állambácsi majd ócskavas árba szeretné bevenni azokat!
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))
Yoda69
Ügyes. Az adofizetok penzen beszerzett meregdarga berendezeseket mst kiadjak koncesszioba NER kozeli egyeneknek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.