Virtuális nemzeti tér jön létre, amelynek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és államrezonhoz hozzáfér – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Tusnádfürdőn.

Semjén Zsolt virtuális nemzetegyesítést ígér – „Minden magyar állampolgár kapcsolódhat, bárhol éljen a világban”

MTI/Veres Nándor

A Tusványoson tartott Nemzeti kerekasztalon a politikus elmondta: ez a nemzetegyesítés virtuális része, melynek révén alapvetően megoldódnak a sport és kulturális, illetve közéleti műsorok közvetítésével kapcsolatos problémák.

"Ennek keretében minden magyar állampolgár a teljes magyar közmédiához és a teljes magyar államrezonhoz hozzáfér egy egyszerű regisztrációval, egy IP-címmel, VPN-környezetben, egy digitális állampolgársággal, ami a nemzetegyesítésnek valóban a 21. századi formája" – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy nemzetegyesítés tekintetétben mindig gondot okozott a sport- és kulturális műsorok közvetítésének kiterjesztése Magyarország határain túlra, mivel azt az Európai Bizottság és a tagállamok, különösen is az utódállamok és leginkább a jogtulajdonosok ellenzik. Nagy előrelépés, hogy 2032-ig megvásárolták a téli és nyári olimpiák közvetítési jogát, a magyar válogatott selejtezőinek közvetítését az Európa- és világbajnokságokon. 75 nagy sporteseményt, 15 sportágat tudnak a kábelszolgáltatók közvetíteni – mondta. A cél, hogy sport mellett a közmédia közéleti és kulturális műsorai is foghatók legyenek a határon túl, ezért van szükség a virtuális nemzeti térre, mivel a technika előrébb tart, mint a jogkorlátozó jogalkotás. Ehhez január 1-től minden magyar állampolgár kapcsolódhat, bárhol éljen a világban – mondta.

Semjén Zsolt számokkal alátámasztva ismertette a magyar nemzetpolitika 2010 óta elért eredményeit. Kiemelte, hogy a magyar állam 100 ezer forintra, a korábbi összeg mintegy ötszörösére emelte az oktatási-nevelési támogatást.

"Ez egy erős üzenet arra vonatkozóan, hogy a magyar állam számára kulcsfontosságú, hogy a külhoni magyar gyerekek magyar iskolába járjanak" – húzta alá. Hangsúlyozta, hogy ez "a bölcsőtől az egyetemig jár" és több, mint 220 ezer gyerek kapja meg évente.

"Ahhoz, hogy a magyar nemzetrészek megmaradjanak, elsősorban egy erős Magyarország kell" – fogalmazott, de úgy vélte, hogy kell a segítség a nemzeti identitás megőrzéséhez, a honosítás, a gazdasági támogatás és az etnikai magyar pártok, szervezetek segítése is.

Semjén Zsolt kijelentette: a magyar kormány 2010 után már első évben megtízszerezte a nemzetpolitikai támogatásokat, melyek azóta minden évben nőnek. Ez 100 milliárd forintot jelent évente, amihez pluszforrások is hozzáadódnak. 2010 óta 50 ezer támogatást bonyolítottak le 500 milliárd forint értékben – jelentette ki.

Fontosnak nevezete a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) visszaállítását, mely meghatározza a nemzetpolitika irányát és a nemzeti jelentőségű intézményeket, 96 ilyen intézmény van, összesen 155 milliárd forintos támogatásban részesülnek – közölte.

Felidézte, hogy az elmúlt időszakban mintegy 1000 óvoda épült, újult meg Magyarország határain túl, a Kárpát-medencében több, mint 3000 templom építése, tatarozása zajlik. "Egyikből sem lesz sem mecset, sem bevásárlóközpont" – mondta a nyugat-európai helyzetre utalva.

A Körösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program keretében összesen már ezer ösztöndíjas ment ki segíteni külhoni magyar szervezetekhez. A Határtalanul program keretében 500 ezer hetedikes gyerek volt határon túl intézményes formában, és már a nemzetrészek is kapcsolatba lépnek egymással.

Semjén Zsolt a sporttámogatásokra és a családtámogatás fontosságára is kitért, melynek elemeit igyekeznek a határon túlra is kiterjeszteni.

Beszélt arról, hogy a gazdasági támogatás terén paradigmaváltás történt, hiszen ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségek meg tudjanak maradni, nem elég az identitásőrzés, de a megélhetést is biztosítani kell. Ezért a magyar kormány 60 ezer pályázatot támogat, 424 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre.

"Minden egyes forint, amit a magyar állam külhonban beruház, az ott két forintot generál" – jelentette ki Semjén Zsolt.

Fontosnak nevezte a magyar állampolgárság kiterjesztését, mint mondta, az elmúlt időszakban "több mint 1 millió 100 ezer nemzettársunk vált honfitársunkká és polgártársunkká. Ezt személyes élet céljának nevezte".

Az ukrajnai háború kapcsán hangsúlyozta: Magyarország keresztény civilizációjú államként csakis a béke pártján állhat, és a Ferenc pápáéhoz legközelebb álló álláspontot képviseli. Véleménye szerint a békéhez két dolog kell: biztonsági garanciát adni mindenkinek és biztosítani a kisebbségek jogait.

Magyarország nem akar újabb vasfüggönyt, még ha annak most a nyugati oldalán is áll, az az érdeke, hogy egyáltalán ne legyen háború és új vasfüggöny – mondta. Ezért azonnali tűzszünetet és utána a béketárgyalások mielőbbi elkezdését szorgalmazza – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Virtuális nemzetegyesítés szégyenkeresztényekkel ? Na, nem !
balos
Ez a szemétzsóti jobb lenne ha a nemzetegyesítési álmát már kényszerzubbonyban ünnepelhetné valamelyik sztyeppei munkatáborban!Sokan várják ott a "friss húsit"!
jáger laszló
Semjén már mint virtuális nemzetegyesítő Ii, nemzetalapító már kvázi önmagát ünnepli!!??
Na ennyit Zsolti hülyeségéhez kiegészítésként...
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
"a magyar állam számára kulcsfontosságú, hogy a külhoni magyar gyerekek magyar iskolába járjanak" " - lehet, hogy a magyar államnak fontos, de szerintem a gyerekeknek az a jó, ha pl. román iskolába járnak. Tudom, miről beszélek, a családom erdélyi...
izéke
Az baszna be,a fene se akar még jobban hozzáférni a magyar közigazgatáshoz meg a többi szarhoz. Egyszer adja meg valaki ezeknek akármilyen elérhetőségét aztán örökre ráakaszkodik a propaganda,letiltani se lehet a tetveket
namihami
Mennyit kell erre (is) rászánnunk? És mennyi lesz a visszáru belőle?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.