Az iskolaügyben továbbra is integrációs nehézségek vannak. Ahol a cigány gyermekek száma magas, ott sokkal erősebben jelentkeznek – mondta Gulyás Gergely a rossz kompetencia eredmények kapcsán. Erre tucatnyi civil szervezet esett neki.

Gulyás Gergelyt szétszedik a cigány gyerekek miatt – Szerinte miattuk rosszak a kompetencia eredmények

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tucatnyi civil szervezet közleményben reagált Gulyás Gergely kijelentésére, amelyben azt írják: egyetértenek azzal, hogy gond van a roma gyerekek oktatási integrációjával, és ez ma a legsúlyosabb társadalmi kérdések közé tartozik. A roma tanulók oktatási sikertelenségében összpontosul a magyar közoktatás szinte minden problémája – állítják.

Mint kifejtik, a roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni minőségi oktatáshoz, és ezen települések iskoláiban szaktanárhiánnyal küzdenek, és felszereltségük is elmarad az elvárt szinttől – számol be az RTL.

Vajon ez kinek a felelőssége? – teszik fel a kérdést, hozzátéve, hogy Magyarországon a világon szinte egyedülálló módon az iskola még növeli is a társadalmi különbségeket.

Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt? – kérdezik, kifejtve, hogy felbecsülhetetlen a lemaradás, ami a járvány alatti online oktatás idején keletkezett.

Vajon kinek kellett volna felismernie és kezelnie a problémát? – írják a civilek, akik arra is felhívják a figyelmüket, hogy a roma tanulók gyakran már a legelső óvodai napon súlyos előítéletekkel, sokszor kirekesztő szándékkal szembesülnek, miközben gombamódra szaporodnak az olyan jobbára egyházi és alapítványi iskolák, ahová a jobb módú gyerekeket „átmenekíthetik” a szüleik.

Megszoktuk már, hogy ha a kormány egy számára kényelmetlen problémával szembesül, akkor valahogy mindig van kire áthárítani a felelősséget – áll a közleményben, amely javaslatokat is tartalmaz.

Az aláírók: Polgár Alapítvány az Esélyekért, Roma Oktatási Ügykoalíció, 1 Magyarország Kezdeményezés, Roma Sajtóközpont Egyesület, Romaversitas Alapítvány, Tanítanék Mozgalom, Varázskert Egyesület, Érdekem az Érdeked Egyesület, Élménylelő Ifjúsági Egyesület, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, BAGázs Egyesület.

Forrás: RTL

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hát ez van Gery. Egy ördögi kör mikor azzal maradtok hatalomban, hogy hülyítetek egy népet, de ez azzal is jár, hogy elbukik a népetek a kompetencia teszten. Egy okosabb, intelligensebb nép meg nem szavazna rátok.
Nem kérdés, hogy ti inkább továbbra is a néphülyítés útját választjátok. Legfeljebb nem lesz több kompetencia teszt. Igaz, Gery?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@ómió: Mondom, a Propelleren élsz farháton nyammogó Fidesz nyuggerként : P
Aki Én
@Liberálkiller: Imádom, amikor így tehetetlenül dühöngsz, te kezeletlen elmebeteg.
Mielőbbi agyvérzést kívánok neked, te elmebeteg fajankó.
szegény anyád...
Gondolom őt is zaklatod.
ómió
@Aki Én: Mit nem értettél, bolsiék fajkreténje!? Agy nélkül már semmit!?
@Sakk Matt: Elmebeteg bolsi idiótaként mit töketlenkedsz itt!? Únod az elmeosztályt!?
Aki Én
@ómió: Hú, de egy unalmas balfasz csicska vagy, te elmebeteg faszfej.
Jesszusom...
Sakk Matt
@ómió: Nyugger, cuppogj az akciós csirkelábon :P
ómió
@Aki Én: Bolsiék szarkupaca! Már azt se tudod, mit nem értettél!? Akkor, jobb lenne, tán, ha "oszolnál"!
@Sakk Matt: Degeszre nyaltad magad a Böszmeánuszban?! Akkor, legalább a szarosbolsi pofádat törölgesd le!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.