Az, hogy az ateizmust csak vallásklént lehetett kiválasztani a népszámláláskor, nyilvánvaló a jogsértés a Magyar Ateista Társaság szerint. Az ombudsman nem akarta vizsgálni az ügyet, de a Fővárosi Törvényszék az ateistáknak adott igazat.

Jogsértő lehetett a népszámlálás, nem úszhatja meg az ombudsman a vizsgálatot

Illusztráció: Pixabay.com

Kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket

– írja közleményében a Magyar Ateista Társaság (MATT). A Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal. A KSH a társaság szerint ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az „ateista” válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt. Hozzáteszik:

Ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, amely szerint az a világnézet vallás, amely »a természetfelettire« irányul.

A MATT szerint az elhibázott népszámlálás adatai nem adnak valós képet a társadalomról, ezért az ombudsmanhoz fordultak. Az ombudsman azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt, mert – mint a közleményben áll – szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi. Ezt a döntést eredményesen támadta meg a MATT, így az országgyűlési biztosnak új eljárást kell lefolytatnia. A társaság hozzáteszi:

Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Dehát ez az ombudsman a fideszé, nem az országé. A törvénysértések akkor maradnak el, ha visszavesszük az országunkat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Én nem vagyok vallásos
Simán ateista vagyok mindenféle Hókusz- pókusz nélkül!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@jáger laszló: Már magában az izmus egyfajta nézetet elkötelezettséget, valamiben való hitet jelent...persze tagadni lehet de nem úgy hogy valami -istának nevezi önmagát. Az até meg a rosszra csábítás és a rossz tanács istennője...szóval elég furcsa önmeghatározás.
kereső
@Nyírfa: az hagyján, hogy az ombudsman a fideSS-é, de az igazságügy minisztérium is- amelynek kontrollálni/koidifikálni/ kellene a jogszabályokat. Mert a népszámlálsról törvény, és kormányrendelet rendelkezik. Jogállam mi??
Nyírfa
@kereső: 14.44

Jogállam? Az nincs. Nem is értem, az EU miért és hogyan tűrhet meg maguk között egy fasiszta, rabló államot.
ómió
Pedig, hát, az Istentagadás mára már "egy haladó vallás" - hisz', azt "vallják", hogy nincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.