Idén februárban vásárolt meg Bártfa (Bardejov) történelmi belvárosában egy épületet a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány egyik leányvállalata.

Szlovákiában vett ingatlant közpénzből egy átláthatatlan céllal működő Szijjártó-féle alapítvány

Szijjártó Péter – úgy látszik – szereti a rózsaszínt. Forrás: Átlátszó

A rózsaszín sarokházban korábban évekig OTP-fiók üzemelt, most hosszú távú bérbeadásra kínálják ismeretlen összegért. A Szijjártó Péter külügyminiszter embereivel kitömött alapítványnak már 26 ingatlana van öt környező országban, csak Szlovákiában 14 darab.

Az elmúlt két évben szlovákiai kastélyt és várromot, romániai szállodákat, szlovéniai gyógyfürdőt és horvátországi műemléket is vásárolt a közpénzből létrehozott szervezet, amelyet Szijjártó-közeli emberek irányítanak. Honlapja azonban a mai napig nincs, és a fideszes kormány jogszabályainak „köszönhetően” szinte semmit nem tudni a működéséről

írja az Átlátszó.

KEKVA, vagyis közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány a működési formája azoknak a szervezeteknek, amelyeket 2021-ben hozott létre a kormány. Rengeteg közpénz mellett addig állami kézben lévő intézményeket, egyetemeket, értékes ingatlanokat és cégeket kaptak meg ingyen az induláskor, amellyel gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak.

Az egyik ilyen KEKVA a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA), ami megalapításakor két állami céget kapott ajándékba a kormánytól: a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, amelyeknek együttes értéke a bíróság bejegyző végzése szerint akkor 15,2 milliárd forint volt.

A Manevi SK által megvett ingatlan a szlovákiai település főterén, a 15. században épült Szent Egyed-bazilika közelében, a 16. századi városháza szomszédságában fekszik.

Idén május 31-e óta egy szlovák ingatlanportálon hosszú távú bérlésre kínálják a 200 négyzetméteres ingatlant, üzleti és gasztro célokra.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt.

A Bártfán megvásárolt ingatlannal együtt jelenleg 26 külföldi épületet szedtek össze közpénzből 5 országban Szijjártóék: Szlovákiában 14, Romániában 8, Szlovéniában 2, Horvátországban és Szerbiában pedig 1-1 ingatlan van a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány valamelyik entitásának birtokában.

Bár minden közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány és a nekik ajándékba adott állami vagyon kikerült az állam fennhatósága alól, a fideszes kormány nem bízott semmit a véletlenre. A törvény szerint ugyanis az alapítványokat hiába közpénzből hozták létre, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezdenek a kapott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőlük azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványokat, ha elégedetlen a működésükkel. Vagyis elvileg függetlenítették őket az államtól, viszont a kormánypárttól nem: minden KEKVA élére fideszes, vagy legalább a kormánnyal szoros viszonyban lévő személyek kerültek.

Nem kivétel a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány sem: kuratóriumának elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár, aki Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, és a többi kuratóriumi tag is erősen kormányközeli szereplő: dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, Jákli Gergely az Eximbank korábbi, és a Paks II. Zrt. jelenlegi elnöke, Kiss-Parciu Péter volt külügyi helyettes államtitkár, valamint Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.

Az alapítványnak nincs honlapja, közérdekű adatokat nem tesz közzé, így nem nagyon tudni, mit csinálnak a Szíjjártó-féle társulatnak ajándékozott állami vagyonnal. Csupán egy helyről lehet némi információhoz jutni a KEOMA és a tulajdonában lévő vállalatok, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. működéséről: az évente kötelezően leadandó beszámolóikból.

A 2022-es beszámolók alapján a KEOMA egy fillér bevételt sem ért el tavaly, szolgáltatásokra viszont 62 millió forintot, bérköltségre pedig 25,9 milliót költött. A külföldi leányvállalatok (és azokon keresztül a megvett ingatlanok) többségét birtokló Manevi Zrt.-t 22 milliárd forintos, a Comitatus-Energia Zrt.-t pedig 7,9 milliárdos értéken tartják nyilván. Ez a duplája annak, amennyit a KEOMA megalakulásakor értek a cégek a bírósági bejegyző határozat szerint. A hatalmas értéknövekedés minden bizonnyal a megvásárolt sok külföldi épületnek köszönhető.

Forrás: Átlátszó
Fotó: Átlátszó

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Már a körülöttünk országokba mindenhol vannak ingatlanok a NER lovagoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Ezek a turulbaszók még a Rákosit szidják!Hát az biztos,hogy hozzájuk képest egy kiscserkész volt,mert abban a korban a muszka még azt is ellopta amit még nem termeltünk meg!A jelenlegi vérmegyei "urak" még azt is ellopják a pénzünkön amit a környező országokban élő trianoni vesztesek még magukénak tudhatnak!Kivásárolják alóluk az országukat az adónkból és még úgy csinálnak,mintha ök lennének a Róbert bácsi!
Nyírfa
Égnek áll tőlük a hajam!
Csoda, hogy nincs az államkasszában pénz? Vásárolgatnak mint Csekonics báró, beruháznak maguknak - mert maguknak, nem az országnak - , legyen mihez nyúlni rosszabb időkben, vagy, ha el kell húzni a csíkot.
Kistafírungozzák magukat, a határontúliakat, a külföldi szélsőjobbot, nekünk pedig mutatnak egy jókora dulit: ezt kapjátok!
Aki Én
@KisTehen: most is te vagy itt az egyetlen balfasz :)
simmering73
@KisTehen: Tudod mi a tiéd? Az istállóban hátul a hatos box, Bimbó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.