Az államtitkár hosszú interjúban bizonygatta, hogy minden jó, és ami mégsem, azért az EU és az ellenzék a felelős, nem az Orbán-kormányok évtizedes kormányzása.

Maruzsa Zoltán az oktatásról: „A rossz híreknek az ellenkezője igaz”

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatót tart az idei tankönyvek kiszállításáról. MTI/Máthé Zoltán

Hosszú interjút adott az Origonak a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán, melyben azt magyarázta, hogy miért az Európai Unió és az ellenzék, illetve miért nem a Fidesz évtizedes kormányzása a felelős a magyar közoktatás lesújtó állapotáért.

Nem a magyar kormány kezdeményezte, hanem az Európai Bizottság kérése volt az, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy jelentős részét pedagógus-béremelésre fordítsa a kormány, ezért a tervezett béremelés a magyar költségvetési és európai uniós források kombinált felhasználásával valósulhat meg

– állította például az államtitkár. Ezzel folytatta:

Ebben nagy segítség lenne, ha mindenki ezen dolgozna, a baloldal nem akadályozná, hogy megkapjuk a nekünk járó forrásokat.

A pedagógushiányról Maruzsa ezt mondta:

A tény az, hogy 2010 óta a tanulólétszám 13 százalékkal, a pedagóguslétszám pedig 3 százalékkal csökkent. A magyar köznevelésben a tanár-diák arány az uniós átlagnál jobb.

Az államtitkár szerint idén 67 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma. A sajtót is bírálta, mivel szerinte „a rossz híreknek tehát az ellenkezője igaz”:

Az nem volt hír, hogy kétszer annyi az óvodapedagógus, kétszer annyi a tanító, pedig máskor ezeket is hiányszakmáknak nevezik. Aztán megírták, hogy csak 5 fő jelentkezett kémiatanárnak, ami egyszerű hazugság, mert osztatlan képzésben 23 fő, osztott két féléves képzésben 24 fő, osztott négy féléves képzésben 20 fő, és a szaktanárira – ez egy mesterszakra épülő egy éves képzés – valóban 5 fő jelentkezett, de ez csak az egyik képzési forma, ezeket a számokat össze kell adni, és kijön, hogy 72 fő jelentkezett és nem 5.

Forrás: Origo.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Az origonak nyilatkozott...komoly lap!
:D:D:D
jáger laszló
Maruzsa azt hazudta,hogy a z EB kérése volt hogy ő fedezhesse a tanárok béremelésének 1 részét!!!???
Ez úgy igaz hogy az EB azt kérte,hogy az az általa adott pénz 1 részét a tanárok béremelésére fordítsák
A 2 állítás között jelentős különbség van!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
Az origonak nyilatkozott...komoly lap!
:D:D:D
Toller Béla
Az a helyet viziló, hogy a rossz hírek mind igazak, te meg hzudsz, ahogy a szádon kifér !
ómió
Pedig az efftársi "tüncikére tanítás" mára "beérett"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.