Fiatalok nélkül nincsen nemzetpolitika, ezért is fontos támogatni az ifjúságnak szóló rendezvényeket, fesztiválokat – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az erdélyi Torockón.

Erdélyből üzent a fideszes államtitkár: fiatalok nélkül nincsen nemzetpolitika
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára előadást tart a magyar kormány nemzetpolitikájáról. MTI/Ujvári Sándor

Potápi Árpád János szombaton este a nyolcadik alkalommal megszervezett Double Rise fesztiválra látogatott el a Fehér megyei településre, melynek a nemzetpolitikai államtitkárság az egyik fő támogatója. A magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: azért tartja fontosnak a rendezvény támogatását, mert Erdélyben sok fiatalt érdekel és jó látni, hogy már Magyarország szinte minden térségéből és a többi határon túli régióból is sokan jönnek ide szórakozni.

Rámutatott, amiatt is fontos a torockói rendezvény, mivel, bár Torockó és Torockószentgyörgy magyar többségű település, Fehér megye és a közeli Kolozs megye szórvány. "A szórványmagyarságot is erősítjük ezekkel a rendezvényekkel" – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János emlékeztetett, hogy Torockón évente két-három rendezvény is van, mely több száz kilométerről idevonzza a magyar embereket, elsősorban a magyar fiatalokat. "Nemzetpolitika nincsen fiatalok nélkül, és fontos kulturált színteret biztosítani számukra a szórakozásra" – mutatott rá. Szerinte ezért örvendetes, hogy nyolcadik alkalommal tudták meg a fesztivált, és a járványidőszak után egyre többen térnek vissza. Az összművészeti fesztivál családias jellege is egyre erősebb, sokan, akik az első kiadásokon részt vettek, ma gyerekeikkel térnek vissza, ami szintén jó irány – tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy a magyar kultúrát megtartsuk és megerősítsük, ezért a fesztiválon a magyar népzenének, néptáncnak is helye van – mondta az államtitkár az MTI-nek. Hozzátette, bár a fiatalok nagy zöme nem emiatt jön, ha népzene, néptánc, táncház is szerepel a programban, jó részüket bevonzza. "Párhuzamosan tudják erősíteni egymást ezek a területek, ahogy a többi rendezvény is" – mondta az államtitkár a fesztivál többi programjára, színházi előadásokra, irodalmi beszélgetésekre utalva.

A torockói Double Rise fesztivál szombati zárónapján a folkudvarban helyi hagyományőrzők kalotaszegi és környékbeli táncokat mutattak be a Tokos Zenekar kíséretében, a nagyszínpadon az Analog Balaton, a 30Y és a Margaret Island koncertezett.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@ómió: Én vagyok a te dilidokid : P Irány Graz!
ómió
@Sakk Matt: Ott az elmeosztályon fektedben ilyet delirálsz!? Csak nem reménytelen vagy már!?
Sakk Matt
@ómió: Napi 2x2 Xanaxot írok fel neked, talán lehiggadsz.
ómió
@Sakk Matt: Magadnak írd fel, gyagyás! Talán csillapul a kreténséged!
Sakk Matt
@ómió: Na..mondtam, borral ne vedd be a gyógyszert, mert csak hülyébb leszel tőle !
ómió
@Sakk Matt: Látom, a kreténséged nem csillapodott! Ezért tolnád rám is!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.