Nem lennénk most a KSH vezetőinek helyében: a statisztikusok adatközlése szerint rettenetesek lettek a fideszes kormányra bízott ország friss GDP-adatai.

Indulhat a fideszes hazudozás: rettenetes gazdasági adatokat hoztak össze OrbánékVajon mivel fogják megmagyarázni, hogy ezek jó eredmények? Forrás: Pixabay

Az idei második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke. A bázis előző év azonos időszaka.

Az előző negyedévhez képest – szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent – jelentette első becslései alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez a legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járul hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, de ez még így is csak megközelíti a Covid19-járvány előtti szintet – írja a Blikk.

Az első fél évben a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi részletes adatait szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

Ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország – írja a Portfolio.

A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3 százalékkal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3 százalék lesz. Ehhez képest a gazdaság teljesítménye alulmúlta a várakozásokat, és az előrejelzésekkel ellentétben a technikai recesszióból sem lépett ki az ország.

Mint írják, leginkább arról lehet szó, hogy az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t. A többi gazdasági terület pedig valószínűleg az előzetesen kalkuláltnál is kissé még rosszabbul teljesített. Erről bővebbet majd a néhány hét múlva megjelenő részletes adatok ismeretében lehet mondani.

Forrás: Blikk, Portfolió
Fotó: Pixabay

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
A ksh. vezetőit- szakértőit internálni fogják...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@namihami: 14:08. Nevessünk egy kicsit- Te jutattad eszembe a három szinész óriás által előadott paródiát. Következzen: Csehov: Három nővér
www.facebook.com/filmszeresz/videos/h%C3%A1rom-n%C5%91v%C3%A9r-par%C3%B3dia-1979/390605849826796/
ómió
Most a "szankciós adataitokat" kell rájuk hazudnunk, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.