Minden korábbinál gyengébb az Európai Unió versenyképessége politikai és gazdasági integrációként, a kontinens hatalmasat veszít azon, hogy hagyta magát beleprovokálni abba a versenybe az Egyesült Államokkal, hogy ki ad nagyobb katonai támogatást Ukrajnának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Tihanyban.

Szijjártó Péter szerint a kelet-nyugati együttműködés nem politikai ízlés kérdése, nem gusztus kérdése, hanem nemzetbiztonsági érdek kérdése
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Tranzit fesztiválon mondott beszédében leszögezte, hogy óriási hiba volt belemenni ebbe a versenybe a világ első számú katonai hatalmával, és ennek nyomán ma az Egyesült Államokban hetedannyiba kerül a földgáz, mint Európában, míg Kínában az áram ára egyharmada az európainak.

Úgy vélekedett, hogy miközben Brüsszel a szankciókkal tönkreveri a gazdaságot, Washington a hazai vállalatokat hozza szégyentelenül előnyös helyzetbe. Súlyos problémának nevezte ezen "elképesztően elhibázott" politikával kapcsolatban azt is, hogy nagy lépésekkel halad a világ az ismételt blokkosodás irányába.

Lehet, hogy ez jó egyeseknek, lehet, hogy a blokkvezéreknek jó, de azoknak, akik ott vannak a kettő között, azoknak nem annyira vidám

- fogalmazott, és ezért Kelet és Nyugat kulturált együttműködését sürgette.

Aláhúzta: a kormány nem azért képviseli ezt az álláspontot, mert egyik vagy másik fél ügynöke lenne, hanem pusztán azért, mert ez a nemzeti érdek.

Azok próbálnak minket oroszbarátsággal vádolni, akik karba tett kézzel nézték négy évtizeden keresztül, hogy a kontinens keleti fele kommunista diktatúrától szenved

- mondta.

A kelet-nyugati együttműködés nem politikai ízlés kérdése, nem gusztus kérdése, hanem a nemzeti érdek kérdése, nemzetbiztonsági érdek kérdése

- tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Kína tavalyi előzésével az EU gazdasága már csak a harmadik helyen áll globálisan, részesedése csökkent a világ bruttó hazai termékéből (GDP).

Aláhúzta: Európának ezért minél szorosabban együtt kellene működnie Kínával, ezzel szemben azonban komoly törekvések vannak a kapcsolat elvágására, ami súlyosan ellentétes lenne a kontinens és benne Magyarország érdekeivel.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az európai gazdasági növekedés modellje eddig a nyugati technológia és a keleti energiahordozók kombinációjára épült. "Ezt elvágták szálanként, egyesével, kéjjel, élvezettel elvágták" – mondta.

Közölte, már ez is mélyütéssel ért fel, de ha ugyanez megtörténik Kína viszonylatában is, az teljes ko-t okozna, a kétoldalú kereskedelmi forgalom ugyanis 800 milliárd euró körül van évente.

Kitért arra is, hogy miközben a politikusok el akarják vágni a kelet-nyugati gazdasági együttműködés utolsó szálait, addig a legnagyobb európai vállalatok a kínai beszállításokra építik a jövőbeni gazdasági stratégiájukat.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarország az elmúlt évek válságai ellenére nemcsak talpon tudott maradni, hanem gazdaságilag is növekedni tudott. Erre szerinte kiváló példa, hogy a tavalyi évben mesterhármast ért el a hazai gazdaság, megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország a saját javára fordítsa a helyzetet, és a világgazdaságot meghatározó autóipar forradalmi átalakulásából minél nagyobb részt hasítson ki magának. Kiemelte, hogy a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyártói keleten vannak, így az ágazat nyugati cégei erős függőségi helyzetbe kerültek.

Na, és itt jövünk mi. Itt jön el a mi időnk, mert azzal, hogy mi a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává tudtunk válni, ez jelenti az életbiztosítást Magyarország számára, ez jelenti a garanciát arra, hogy az elkövetkezendő években Magyarország a nagy világgazdasági átalakulásnak, amit az autóipari forradalom diktál, a győztese lesz

- mondta.

Ezzel összefüggésben a keleti nyitás stratégiájának sikerét méltatta, ami elősegítette a keleti beruházásokat Magyarországon.

Ma Magyarországon a világ negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezünk, és amint befejeződnek a már folyamatban lévő beruházások, másodikak leszünk. Kína után mi leszünk a másodikak, és ez jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar gazdaság a következő években is növelési pályán tud maradni

- szögezte le.

Ha olyan külpolitikát folytattunk volna az elmúlt években, amely valamely külső szereplők megelégedésére hajtott volna, ha az igazodás külpolitikáját folytattuk volna, akkor ma mindez nem lenne lehetséges

- tette hozzá.

Ha ezek az elektromos akkumulátorgyárak nem Magyarországra jönnek, sok százezer magyar ember munkahelye kerül veszélybe, mert a magyar autóipar csak közvetlenül 170 ezer embernek ad munkát, közvetetten pedig ennek nagyjából a 3,5-4-szeres szorzója az iparági konszenzus

- összegzett.

Szijjártó Péter végül közölte, hogy hatalmas harc zajlik ezen beruházásokért, és ebben tisztességtelen eszközöket is bevetnek.

Ilyen például az, hogy a saját otthonukért aggódó embereket félrevezetik, kihasználják az aggodalmukat, megtévesztik őket és felhasználják őket

- fogalmazott.

Az egy rendkívül tisztességtelen, nemzeti érdekekkel abszolút ellentétes, nemzetellenes törekvés, hogy a magyar embereket megvezessék, és ezzel előállítsanak egy olyan mozgalmat, amelynek nyomán ezek a gyárak nem Magyarországon, hanem Németországban, Franciaországban, Amerikában, Svédországban, és ki tudja, hol épüljenek föl, és majd ott foglalkoztassanak embereket, és ott védjék meg azokat a munkahelyeket, amelyeket ez az egész forradalom, autóipari forradalom hoz

- sorolta.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Azt mondják a magyar családoknak, ti még arra is képtelenek vagytok, hogy fönntartsátok Magyarországot!
Legyetek hálásak, hogy egymillió ázsiait telepítünk az országotokba!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ilyenkor igazán leeshetne egy meteor tihanyban...az értelmesebbjét semmi kár nem érné..
nejlontacskó
Azt mondják a magyar családoknak, ti még arra is képtelenek vagytok, hogy fönntartsátok Magyarországot!
Legyetek hálásak, hogy egymillió ázsiait telepítünk az országotokba!
Qqberci
A nemzet biztonsága érdekében el kéne már ásni ezt az izgága pöcsöt jó mélyre...
kereső
De nagy szavak, "nemzetbiztonság", meg nemzeti érdek, meg anyám tyúkja- azért orbán és ti mindannyian megússzátok a teljes vagyonelkobzást és a műanyag bilincset.
csak úgy....
csak leste a dzsudzsi, kell- e már kötözni...
Maxipocak
"Az egy rendkívül tisztességtelen, nemzeti érdekekkel abszolút ellentétes, nemzetellenes törekvés, hogy a magyar embereket megvezessék..." Te gerinctelen pondró, te senkiházi pojáca! Ezt csináljátok 1998 óta! Szépen beismerted! Hogy rohadnátok meg!
Eladott Ország
Szóval aki nem akar gyarmat lenni, nem akarja a termőföldet kiárúsítani és nem akar rákban megdögleni, az nemzetellenes... "Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. Virág elvtárs: És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló." Aki a tanúból idéz az rossz ember nem lehet. Rákosi elvtárs elismerően csentintett, ilyen kriptokomcsi szöveget még ő sem tudott előadni. Ez a teremfocista ostobának született, sötét, agresszív bunkóvá képezte magát. Szép karrier. Remélem eljön az idő amikor reszketve fog menekülni. "Véget ért a háromnapos kihelyezett kormányülés Sopronbánfalván. A célok világosak, a feladatok kiosztva, folytatjuk a munkát!" És ott a búzamező helyén lesz egy kurvanagy akkumulátorgyár, a búzát meg majd vesszük dollárért.
twitter.com/janos_hary/status/1635536238974234624/photo/1
Eladott Ország
1950-es évek körül is úgy volt ugye, hogy minden nemzet ellenes ami a pártunk és kormányunk által mutatott iránnyal ellentétes. Amúgy a nemzeti viz vagyon kiárúsitása a kinainak az nettó hazaárulás amiért kötél jár. Rákosi elvtárs elismerően csentintett, ilyen kriptokomcsi szöveget még ő sem tudott előadni. Ez a teremfocista ostobának született, sötét, agresszív bunkóvá képezte magát. Szép karrier. Remélem eljön az idő amikor reszketve fog menekülni. A magyar külpolitika az Európai Unió legszuverénebb külpolitikája. Jaja. A török szultán majd közölni fogja futár által, hogy a magyar gyaúr csicskáinak mikor szabad megszavazni a svédek NATO csatlakozását. Mimagyarok, így vagyunk szuverének. Meg a koszos kis sárgák is közölni fogják, hogy hány akkugyárat fognak még telepíteni, mert „még még még, ennyi nem elég”, ahogy a csúti geci is mondta.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 17:07 ☻ A csirkefejű papagájos Peti, a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román cigánnyal együtt végzik be szégyenteljes pályafutásukat, a sitten'! Nem baj, majd a cigód kifehéredik a sitten és jól fog világítani s hiába alszik seggel a falnak, ha a száját kinyissák.
Eladott Ország
Persze látni lehet az érem NERsevik oldalát is: számukra óriási üzlet a mintegy 200.000-nyi kínai bevándorló letelepítése, lakhatásuk és élelmezésük biztosítása, ami rövid távon megerősíti a harácsoló rezsim keresztapáinak ingatlan-monopóliumát, hosszabb távon pedig felvirágoztatná kiskereskedelmi láncolataik extraprofitját. Beüt egy új fejlesztés a hidrogén-üzemanyagcellával, mi meg takaríthatjuk az akkugyárak romjait. Az a nemzetellenes, ha a kormány olyan akkugyárakat hoz ide, és támogat az ország pénzén, amelyek nem a magyaroknak ad munkát, és amely nem felel meg a magyar környezetvédelmi előírásoknak. A nemzetellenes és hazaáruló Tt vagy rohadék Putyin bérenc! És ne hogy azt hidd hogy megúszod ezt! A nemzetellenes hazaáruló, kitűzte a pólójára a Для дружбы (barátságért) kitüntetését?!
uploads.disquscdn.com/images/9a4fede2aa311f75d3fad8e284da9b3103c2fd046a72b30b74c3df266b85d439.png?w=800&h=592
Ilyen ruci illik Szijjártóhoz...
uploads.disquscdn.com/images/49f221a7c9d64e275a09b92486c7876fb7ec719428f846436fcaedbac954cd3d.png?w=800&h=579
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 18:12 ☻ És mire vagy büszke 2010-től te hülye f@sz! Arra, hogy az egykori vidám barakból Európa koldusháza lett ! Szégyen lett magyarnak lenni a világban, hogy rohadjatok meg! Apádnak szóljál be, hogy ilyen állatot b@szott a világra mint te vagy! Takarodjatok!
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Románia már nem tart el egy diktátor familiát – nagy különbség!
twitter.com/janos_hary/status/1694970640229376424/photo/1
Viktor! Még nekem se sikerült ilyen jól összeszedni a „családot”! (Al Capone vagy „Sebhelyesarcú” amerikai gengszter)
twitter.com/janos_hary/status/1694965782927622373/photo/1
ómió
Na, hát, ez az, amit efftársilag fel nem foghatnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.