Szép új világról, a magyar jövőről ült le vitázni, de rögtön az elmúlt tizenhárom évről és a 2010 előtti időkről kezdett el beszélni Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranziton – írja a Telex.

A Fidesz kommunikációs igazgatója egy szóval reagált mindenre: GYURCSÁNY
Kép: Facebook/Tranzit

Olyan rossz a helyzet, hogy a miniszterelnök már kénytelen új szavakat kitalálni, mint egy Wishről rendelt Kazinczy: most nemrégiben a pozitív nulla kifejezést hozta be a köztudatba

– mondta a momentumos politikus. Orbán Viktor pár hete ugyanis arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a reálbéreknél az év végére pozitív nullát akar elérni.

Hollik minderre a gyakran hangoztatott érvével reagált: Gyurcsánnyal. Szerinte 2010-re Magyarországot „csődbe vitte a Momentum legfőbb szövetségese, Gyurcsány Ferenc”, a Fidesz-KDNP meg ezután olyan országot akart létrehozni, ami erős, szuverén, és amit tisztelnek. „Annyit tudok jelenteni, hogy bár voltak nehezítő körülmények, ehhez a célhoz közel kerültünk. (...) A magyar emberek büszkék lehetnek arra a teljesítményre, amit az elmúlt tizenhárom évben elértünk”.

Bedő szerint az új rekord, hogy Hollik már a vita első három percében elért Gyurcsányig, majd azt mondta, szerinte a kormánynak nincs megoldása a jelenlegi gazdasági helyzetre.

Azt azért nem akarja eltagadni, hogy 2010 óta a koronavírus-járványig volt fejlődés, de szerinte a kormánynak „nem sikerült tartalékolnia arra az időszakra, amiben most vagyunk”.

További részletek a Telex cikkében olvashatóak.

Forrás: Telex

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
13 év után az elmebeteg barmok még mindig beveszik, hogy Gyurcsány a hibás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ezodabasz
@Őrnagy: Engedd el a múltat gyagyás! Ma mi van arról szónokolj! Nálam még van ingyenes oktatás minden érdek nélkül!
Érted ezt gyagyás? Egy egyszerű kérdésre tudsz válaszolni? Ki a libsi és libernyák? Ezek a szavak vagy fogalmak valahogy mintha új értelmezést kaptak volna, mint a kommunista, szocialista, stb...
Azt írtad nemrég hogy független liberális vagy! Mi a különbség?
Ezodabasz
@Őrnagy: Ezt írtad Gyurkahuszár :"A fideszt csak 1989 óta nem pártolom," Ki a faszt pártolsz?
Yoda69
@Őrnagy: Felfogtad egyáltalán, amit írtam, gyagyas? 2008-ban NEM volt allamcsod, de azt egy szoval se irtam hogy nyugat minkt irigyelt volna. Akkor volt a gazdasagi valsag, amibol szerntem a korulmenyek kepest jol kijottunk, es 2010-re egy prosperalo gazdasagot vett at az O.kormany. Ha van memoriad, akkor meg emlekszel arra is, hogy O. meg is dicserte a B.kormanyt e remek valsag kezelesert.
kereső
Na, akkor végképp tisztázzunk valamit. 2008-és "államcsőd". Volt akkoriban egy Gyurcsány által generált pénzügyi!!! világválság. Kérek tételes felsorolást arra vonatkozóan a 2008-2010-es időszakból, amely azt bizonyitja, hogy az állam nem teljesitette fizetési kötelezettségeit. Kérem -az államcsőd9t hirdetők sziveskedjenek leirni tételesen, hogy mi lett a 20 milliárdos IMF hitel sorsa- mennyit hivott le ebből 2010-ig a magyar állam, és a lehivott összeget mire forditották. Mi lett a sorsa a le nem hivott összegnek- ki és mikor használta fel.

És akkor most beszéljünk a jelenről. 2022-ben, éves átlagos 15%-os infláció mellett a költségvetési hiány a gdp 6,1%-át tette ki. Az mnb 400 milliárdos veszteségét nem tudta kifizetni az állam, miközben prolongálta a megvásárolt energia (gáz, olaj) világpiaci ár fölötti részének kifizetését, a mai napig nem lehet tudni, hogy ez az összeg mennyire rúg, és végül mennyi lesz a kamatteher- miután a 15 éves szerződés adatai nem ismerhetők meg. (halasztott fizetésben állapodott meg az orosz energia szállitókkal- kamat fizetés mellett), A jegybank az 1990-es évek elejét idéző alapkamatot vezetett be- 13%(amelyhez 18%-os irányadó kamatláb társult- az egyhetes kereskedelmi bankok által lekötöttt betétekhez).Miközben tovább folytatódott az oligarcha kör hitelezése.Elkezdődött a gazdaság recessziója...
2023. Amit tudunk- a 2023 -as költségvetés tervezett hiánya junius 30-án az éves terv 85%-ánál tartott.Ez június 30.ig 2900 milliárd Ft. Ebben nincs benne az MNB felhalmozott hiánya.
A 2023-ra várható MNB veszteség : 2000-2300 milliárd forint(ez nem kummulált veszteség, csak a 2023 évi), melyet a kormány -már kommunikálta- nem fog kifizetni/mert nem tudja kifizetni.Ez azt jelenti, hogy az MNB saját tőkéje 2023 év végére meg fogja haladni a minusz 2600 milliárdot (a mnb jegyzett tőkéje 10 milliárd forint).
A magyar kormány 2022.ben megsértette a jegybankról szóló törvényt, amely kötelezi a kormányt a veszteség megtéritésére .
kereső
A magyar kormány úgy készül elrejteni a csődhelyzetet, hogy az MNB eddig felhalmozott veszteségét- 5 évre elhatárolni kivánja, azaz évi 520 milliárddal terhelné meg a következő 5 év költségvetését. Ehhez módositani kell a jegybank törvényt- amelyhez szükségeltetik az EKB (európai központi bank) hozzájárulása.

Kérem, hogy az jelentkezzen, aki a 2022-2023-as adatokhoz hasonlót tud mondani a 2008-2010-es évekből, mert akkor elhiszem, hogy a patás csődbe vitte az országot.

Akkor volt "csőd", vagy most vetül a magyar államra a csőd árnyéka- a magyar állam nem tudja teljesiteni fizetési kötelezettségét, az infláció vágtat, a gazdaság 4.negyedéve- azaz egy éve negativ eredményt produkál- azaz recesszióban van.
Innen lesz szép győzni...bár ez a magyar Cipollának nem fog nehezére esni, két gyurcsányozás között gyózelemként eladni ezt az egész romhalmazt.
Még annyit: 2008-as költségvetési hiány a gdp -hez viszonyitva 4,9% volt. Ennyivel adta át 2009 áprilisában a kormányt Bajnainak Gyurcsány, amelyet a Bajnai kormány megtartott-és ezzel az adattal adott át orbánnak 2010-ben.
A többi meg már csak történelem, és városi legend.
Szép hetet mindenkinek-és jó gyurcsányozást.
kereső
Egyetlen dolgot "elfeletettem még"- a fideSS szlogenjét" Gyurcsány eladósitotta az országot!).
A tények ezt mutatják: 1989-ig az "átkos " felhalmozott 10 ezer milliárd államadósságot.
1990-2010-ig. az összes kormányok feltornázták ezt 20 ezer milliárd forintra(valamivel kevesebb, de hagyjuk)
2010-2023 az orbán kormány felhalmozott 33 ezer milliárdnyi államadósságot(miközben beéérkezett az eu-tól 22 ezer milliárd forintnyi támogatás).
Magyarország jelenlegi adóüsságállománya 53 ezer milliárd forint- amely több, mint Magyarország egy éves GDP-je.
Na, akkor ki is adósitotta el az országot, miközben ki is fosztotta- köz vagyonok ezer milliárjai vszitették el "köz" jellegüket.

Tessék, csak tessék- szabad a pálya, szabad a gyurcsány préda.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.