Az Átlátszó vizsgálta meg, mi lesz, ha a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően évek múlva visszakerülnek Magyarországra a hazai gyárakból származó használt autó-akkumulátorok? 

Az akkumulátorokat ugyanis a gyártó országban kell kezelni, miután hulladék válik belőlük.

Ez joggal lehet időzített bomba a hazai hulladékkezelésben, hiszen az Átlátszó.hu cikke szerint még a mostani helyzet is veszélyes. Nincsenek alapvető elvárások állami szinten a hulladék akkumulátorok kezelésére. 

Beláthatatlan mennyiségű veszélyes hulladék lesz az akkumulátorgyárak miatt

Illusztráció: 123rf.com

Itthon környezetvédelmi szabályozás megdöbbentően laza, szemben más európai országokkal: a levegő, a talajvíz minőségének rendszeres ellenőrzését nem írják elő, az évi több ezer tonna akkumulátor feldolgozását nem kötik környezetvédelmi engedélyhez.

Ráadásul a hatóságok csupán néhány millió forintos bírságot szabnak ki a jogsértéseket elkövető cégekre, aminek nincs visszatartó ereje. A működés felfüggesztésére, korlátozására szinte soha nem kerül sor.

Az Átlátszó.hu filmje:

Forrás: Átlátszó.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Mondanám, hogy az összes fideszest, a szavazóikkal egyetemben a hulladékkezelők kellős közepébe telepíteném, de az országra nézve ez nem jelentene megoldást. Egy felelős kormányváltás, még idejében, azonban, igen.
Kutya Párt, Klára, húzzatok bele, miért csak Ákos és Kriszta viszi a vállán a terheket?! Azt a hét meg a nyolcát , most már, de tényleg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Tudjuk! Az csak nyugaton nem "fenyeget", akik küzdenek az akkugyárakért!
Nyírfa
Mondanám, hogy az összes fideszest, a szavazóikkal egyetemben a hulladékkezelők kellős közepébe telepíteném, de az országra nézve ez nem jelentene megoldást. Egy felelős kormányváltás, még idejében, azonban, igen.
Kutya Párt, Klára, húzzatok bele, miért csak Ákos és Kriszta viszi a vállán a terheket?! Azt a hét meg a nyolcát , most már, de tényleg!
izéke
@ómió: olyan hülye vagy,hogy a fal adja a másikat! Ott betartatják a környezetvédelmi előírásokat és stigorúan büntetik. Itt meg leszarja orbán csak ne hatvanpusztán legyen
Gauntlet
küldjétek mindet Orbánnak , meg aki rászavazott, annak ! :(((
jáger laszló
Nem kell pánikolni,mert hulladék mindig keletkezik!!
Azon kell L gondolkozni,hogyan tüntethető L!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr Beviz Elek
Mint ahogy atomhulladék az atomerőművekben...
Sakk Matt
"Malyd gyüccsük szelegtiven"
(Szrojka Ronáldó, közmunkás, Fidesz szavazó)
Aki Én
@ómió: @Philip Marlowe: Ti, hulladék emberek kedvelitek a hulladékot, amit hulladék gazdátok szór a pofátokba.
Húúúú, de kibaszott buta csicskák vagytok...
lusta
@izéke: Jó pár évvel ezelőtt a németeknél egy galvánüzemet bontottunk. Minden héten kijöttek az önkormányzat környezetvédelmi osztályának emberei ellenőrizni, mennyivel kevesebb veszélyes anyag van, és azt ki szállította el és hová, a mindehhez szükséges engedélyeket is ellenőrizve.
Nyírfa
@Sakk Matt: 09.33

Reggeli röhögés kipipálva! :))
lusta
@sgl: Őszintén, milyen gazdasági hatása lehet egy olyan termelésnek, amit az adófizetők horribilis összeggel támogatnak úgy, hogy gyakorlatilag a termeléshez se víz, se áram, se alapanyag, se munkaerő?
ómió
@Aki Én: Hulladékhazudozó, hulladékbolsi! Már megint itt hazudozol!?
ómió
@izéke: Talán nem a tetvesbolsi önmagatokból ("hazudtunk reggel, éjjel meg este") kéne kiindulnod, amikor a hulladékkezelési előírások betartása és ellenőrzése témája jön veled szembe!
Nyírfa
@lusta: 10.16
Méghogy nincs munkaerő! Hát a fillipínó , a kínai, a mongol, a tatár, a vietnámi, a hottentotta és a piréz nem a munkafán terem?
Nyírfa
@sgl: 10.44

Nem olyan biztos, hogy ezt az Északi-sark is így gondolja! :))
Nessy
A pillanatnyi haszonért, amit egyesek most élveznek, az ország jövőjét áldozza föl pártunk és kormányunk! Nekik már van annyi vagyonuk, hogy pár év múlva a Bahamákon süttessék a hasukat, mi meg oldjuk meg a problémákat!
gina
@ómió: te primitiv vadbarom olyan agyi szemét vagy mint a hulladék , olvass utána te proli, nagy hülye vagy te bolsiugató fidesz agyhalott csúszómászó,, ilyen kell OV nal ilyen kotlátolt agyi hulladék mint te is,
Nyírfa
@sgl: 10.52

Vitathatatlanul ez a jövő.
Egyébként számtalan cikk íródik már most is a hidrogén-.meghajtású motorokról, nem értek hozzá, de, gondolom, ez módosíthatja a gyártási technológiát.
izéke
@ómió: na mesélj te jólértesült,mik is történtek,történnek itthon az akkugyárak területén? Halálos balesetek,mérgezések,tömeges rosszulletek,az ellenőrzéshez szükséges kutak bezárása stb stb. Orbán mindent is megenged ezeknek ha eleget kap zsebbe. Ő és a bandája már lopott annyit,hogy lelép az országból ha minden szar lesz
Nessy
@Maccska: Van egy rossz hírem! Ahogy eddig sem, eztán sem fog válogatni a környezetet szennyező mérgező vegyszer libernyák és illibernyák között! A hulladékból származó környezeti ártalmak is párt semlegesek!
Nyírfa
@sgl: 14.10

Van rajtunk kívül ország, amelynek a lakossága ezt a pusztítást eltűrné? Vér folyna.
Kovács Máté
basod tele basszak az orszagot ilyen mergezo szarokkal basod
rohadekok basod
Nyírfa
@sgl: 14.45

Azt akartam válaszolni, hogy az embernek van saját életélménye, tapasztalata, józan esze, nemcsak néz a szemével, hanem lát is, de eszembe jutott, hogy mennyire kiábrándító volt azt hallani, hogy az egész 1848 nem is úgy volt, ahogy tanultuk. Mivel a tanult, szerzett információk is alakítják a gondolkodásunkat, legalábbis hatással vannak rá, nem is beszélve a szűkebb, tágabb környezet , a kollektív tudat ősidők óta rögzülő mintáiról, az ember elkezdi megkérdőjelezni a különböző, igazságnak vélt, tudott információhalmazt.
Ezért néha zavarban vagyok, illetve hajlok rá, hogy kapásból ne utasítsak el az enyémtől eltérő véleményeket, meglátásokat. Persze, ezeknek meg kell ütniük egy bizonyos szintet ahhoz, hogy gondolkodni akarjak rajtuk.
balos
@Nyírfa: Közlöm Veled,hogy "jó" irányba megy a fideSS fejleszti,mert a turizmusunkat,hogy X-év múlva a katasztrófa turizmusra meglegyen a látnivaló!A Csernobil,majd csak húszad rangú "látnivaló" lesz a nagy nemzethy savas tengerhez képest!
Nyírfa
@balos: 15.16

Na, kérem, ezért kell kommunikálni egymással, hogy táguljon a tudatunk, szélesedjen a látókörünk. Merthogy nekem , kis butusnak, eszembe nem jutott volna ez a kézenfekvő magyarázat! Hát, persze, a turizmus!
Récsöl, Lölő, kedveseim, szállodákat az akkugyárak mellé, nem egyet, ezeret! Kell adomány? Mondjátok a számlaszámot!
Nyírfa
@sgl: 15.20

Én meg mindig a felnőttek körül tébláboltam. Kit érdekel a fogócska, amikor ők a világ dolgairól beszélgetnek? A világéról! :)
Felnőve eléggé kritikus ember lettem, nem is volt sok barátom! De, aki volt, aki van, az barát a szó legnemesebb értelmében. Ja, és meg kellett tanulnom kezelni azokat a konfliktusokat, amelyeket a személyem generált. :)
Nem mindig sikerült maradéktalanul, volt, ahonnan két lábbal rúgtak ki. :) Most már mosolygok, akkor nem annyira.
Nessy
@Nyírfa: Anno 1957-ben az érettségi banketten az osztályfőnökünk mindenkinek mondott valamit útravalónak. Nekem a következőt: Te örök ellenzék leszel. Szereted logikusan, több oldalról nézni a dolgokat, de jó vitapartner pont ezért.
Nyírfa
@Nessy: 16.08

Ha valamire szüksége van egy társadalomnak, az éppen a te útravalód! Éled is! :))
Nessy
@Nyírfa: Nem volt túl előnyös előmenetel vonatkozásában. De azért nem dőltem a kardomba. Ma meg már nincs jelentősége.
Nyírfa
@Nessy: 16.19

:)) Úgy látom, többen is egy cipőben járunk!
Nyírfa
@sgl: 16.22

Dunakanyar, üdülőövezet. Mit is lehetne csinálni egy ilyen helyen? Bányát!
Ennél az idiotizmusnál csak a lakosság nagyobbik felének a közönye szomorúbb.
Nessy
@Nyírfa: Pedig intő példa lehetett volna számukra a dupla Recski sárlavina,aminek csak az időjárás a felelőse! Azt meg nehéz lesz kártérítésért perelni!
rücsü41
Nem olyan régen volt.Emlékszünk még a Budapesti Vegyiművek szennyezettségére?Silerült már mentesíteni a területét a veszélyes anyagoktól?Na erre készüljön az ország, ha mi tároljuk az akkumulátorgyárak veszélyes anyagát.Ezt z országot Orbánnal és Szíjgyárónak sikerült úgy el szennyezni, mint még itt senkinek sem, pedig voltak már elődeink között is nagy szennyezők!Szennyben , piszokban, veszélyes környezetben élni élvezet?-kérdezem az ország vezetőit.Már azoknak sem akik nem ma barnultak le a nap alatt!
Nyírfa
@Nessy: Intő példa? A magyaroknak? Ezer év távlatából sem képesek konzekvenciákat levonni. Nem is akarnak!
balos
@Nyírfa: Inkább a vánkos alatt tartsd,mert ezeknek a bank beavatott a lopásba!Azért vannak olyan sokan,hogy a pénz úton útfélen kopjon közben!Sokan azt jiszik,hogy a bank jótékonysági intézmény!Amióta kitalálták azóta csak a betett pénznek kel a lába!A kamat meg röhög a markába!
Nyírfa
@balos: 18.56

Amikor bevezették, hogy a fizukat kártyára utalják, semmi készpénz, irtó pipa lettem. Nem akartam a banknak adni egy fillért sem, mégis rákényszerítettek, nem volt választási lehetőségem. Na de a nyugdíjnál már én döntöttem el, hogy kit gazdagítok: nem bankot! Jól megmutattam nekik! :)
ómió
@gina: Mi van, bolsiék elmebetege!? Ennyi a "legújabb emótok"!? További hazugságinnováció meg sehol!?
@izéke: Részleteiben is hazudd má' meg nekünk, "lécci"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.