Egy szakértő megosztotta a gondolatait a témáról.

Nyugdíjasok, figyelem! Ennyi pénz jöhet a szerencsésebbeknek novemberben

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A várt nyári rendkívüli nyugdíjemelési kiigazítás elmaradása miatt a nyugdíjasok szempontjából a legforróbb őszi téma, hogy végre lesz-e korrekciós nyugdíjemelés, és ha igen, akkor milyen mértékben – írta Farkas András nyugdíj-szakértő, a NyugdíjGuru alapítója.

A jelenleg 208,5 ezer forintos átlagnyugdíj összege 2,4 százalékos emelés esetén 213,5 ezer forintra, 3,6 százalékos emelés esetén 216 ezer forintra nőne.


Az emelt összegű novemberi nyugdíj mellé egy összegben kifizetnek 11 havi különbözetet is (az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra), ami 2,4 százalékos emelés esetén 55 ezer forint, 3,6 százalékos emelés esetén 82,5 ezer forint lenne.

Ez főleg azokat érinti, akiknek legalább 200 ezer forint a nyugdíja. 

Azok, akiknek 100 ezer forint alatt van, nem kapnak semmilyen emelést. 

Forrás: 24.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
" Azok, akiknek 100 ezer forint alatt van, nem kapnak semmilyen emelést. "

Nem igaz! Vagy a valóságot másoljátok be, vagy ne idézgessetek ilyen vészjósló felületességgel!

A cikkben leírtak szerint " Azok a nyugdíjasok pedig, akiknek az ellátása havi százezer forintnál is kisebb (még mindig többen vannak 200 ezer főnél), édeskeveset remélhetnek a pótlólagos nyugdíjemeléstől is. "
Vagyis: természetesen ők is kapnak, csak részarányosan kevesebbet, de ugyanúgy visszamenőleg, és 11 hónapra.

A pontatlanság rengeteg baj, tragédia forrása, nagyon haragszom miatta!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
" Azok, akiknek 100 ezer forint alatt van, nem kapnak semmilyen emelést. "

Nem igaz! Vagy a valóságot másoljátok be, vagy ne idézgessetek ilyen vészjósló felületességgel!

A cikkben leírtak szerint " Azok a nyugdíjasok pedig, akiknek az ellátása havi százezer forintnál is kisebb (még mindig többen vannak 200 ezer főnél), édeskeveset remélhetnek a pótlólagos nyugdíjemeléstől is. "
Vagyis: természetesen ők is kapnak, csak részarányosan kevesebbet, de ugyanúgy visszamenőleg, és 11 hónapra.

A pontatlanság rengeteg baj, tragédia forrása, nagyon haragszom miatta!
jáger laszló
Hidd L!!
Szopatás az egész!!!
Jobb ,ha L felejted az egészet!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
gina
Hú mindenki milliomos lesz hahahah, OV 5 milliós emeléséröl kussolnak, szemét banda
Menőmanó
Az hol van leírva, hogy a 100 ezer alattiak nem kapnak semmilyen emelést hülye Propi?
Mert az eredeti cikkben erről szó nincsen.
Giovanni Alba
@Nyírfa: ma, 10:54
Természetesen igazad van, de abban lenne valami ráció -a társadalmi igazság nevében- ha az eddigi számítási mód megfordulna, és az kapna több emelést akinek jelenleg alacsony a nyugdíja.
Aki például most 100 ezerből gazdálkodik, 10 %-os emelésnél 10 ezret kap, aki 200 ezerrel indul, ő meg 20 ezret. Ez semmiképpen nem igazságos, az egyenlő emelés éppen az egyenlőtlenséget növeli, pedig értelmes indoka nincs.
Eladott Ország
Orbánék a megszokott, és számukra bevált módszerrel szopatják a nyuggereket. Először 15-20 %-kal alulértékelik a várható inflációt. Utána tíz hónapig finanszíroztatják a nyuggerekkel a tényleges inflációt, majd novemberben még kifizetnek egy ismét alulértékelt várható éves inflációs differenciát, és ezzel vége is a történetnek. A nyuggerek lényegében egész évben finanszírozzák az Orbáni inflációt, és a tényleges éves infláció valamint a novemberi végrehajtott pótemeléssel megnövelt nyugdíjuk változása közötti különbséget, amivel azután évről-évre csökken a nyugdíjak reálértéke. Kb 500 euró a median nyugdij. Valami iszonyatosan félrement Magyarországon. Nagy szerencsénkre itt nem euróval fizetünk, mint a hanyatló nyugaton, hanem a doktorminiszterelnökúr által minden nap megvédett forinttal! (Lepcses Aranka, Varangyfalva) A dogtorminidszterelnökúr’ megvédte, és most is harcol értük, persze beledöglenek (a nyugdíjasok) de ettől még ő tovább harcol.
jesz
Úton-útfélen azt olvasni, a hírekben hallani, hogy bizony az államháztartás nagy bajban van...aztán jönnek az örömhírek mindenféle sikeres határontúli támogatásról, a migránsok barátságos ellátásáról, építjük a kikötőt az Adriára, mégis épül a vasút(i hálózat), meg új üzemeket adnak át...

...aztán tessék...itt vagyok én... Egy nyugdíjas, aki a pénzosztást látva abban bizakodik, hogy kap egy kevéske emelést a vágtató élelmiszerbolti inflációt kivédeni...hát nem...
Mindenréle százalákokat mondanak ugyan, de az bármennyi is, szemüveg nélkül nem látható...
Nessy
@Philip Marlowe: Nem tudom, hol vásárol őn, de pl. 2400 forintért nem sokat kap a boltba, pláne a magyar "gazdákat" támogatja.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 11:39 ♣ A 2,4 és 3,6 százalékot add oda a román cigányodnak waze! A geci és bűnbandája is ennyivel emelte a bérét?! Hülyegyerek! Orbán : Ha úgy alakulnak a számok akkor megint emelek. No nem nyugdíjat, hanem adókat! Meg feribátyámadokegynyolcvanast...de azt visszaveszem úgyis tőled, szarrá inflálom. Csak azért nem szopatják a nyuggereket pont úgy, mint a tanárokat, mert ezt a gagyi nyugdíjkorrekciós rendszert már nem lehet tovább rongálni, és a nyugdíjasok könnyebben maradnak az állam nyakán koporsóban mint aktív korúak közül bárki. Azt azért a kedves vezető is végiggondolja, hogy ha fűteni se tudnak, meg enni se, meg gyógyszert venni se - úgyis csak erre a három dologra költenek - plusz az egészségügy is berosált régen, akkor könnyen pusztulni fognak tömegesen.
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 11:41
Jogászkormány, oldják meg. Eddig még mindenre megtalálták a megoldást, mármint ami az ő zsebüket érinti.
Ha megtehették a saját érdekükben, akkor tegyenek valamit a kisnyugdíjasokért is.
Nem mellesleg azok a befizetések még aktív, munkaképes korukban történtek, a mostani befizetéseik (amik jellemzően az ÁFA) alapján milyen jogon tesznek különbséget a nyugdíjasok között?
A nyugdíjas ruhagyári vezérigazgató mennyivel tesz hozzá többet a GDP-hez most, mint a nyugdíjas szövőnő?
SÍva
@Philip Marlowe: Kb. olyan mint a választási törvény! 1/4 az Magyarországon 2/3.
Nyírfa
@Giovanni Alba: 11.27

Abszolút! Svájci indexálással a kevés is sokkal több lenne, és kormányváltás esetén vissza is térünk erre az elszámolási módra, de ez nem elég, olyan nyugdíj- és munkaügyi reformra van szükség, amely, miközben elkezdi szűkíteni az ollót.lehetőséget ad a nyugdíjasok foglalkoztatására, személyre szabva a munkavégzés helyét, idejét, minden téren rugalmasan. Sokan vennének részt szívesen az otthonápolásban, végeznének szociális munkát, vigyáznának gyermekekre, akár családoknál, akár közösségi térben, közben tanítgatva, nevelgetve őket. Tudom, hogy részben erre ma is ad módot a kormány, de az én elképzelésem ezen jócskán túlmegy.
Rengeteg feladat van, a rokkant- és a minimálnyugdíjakat jócskán meg kell emelni, az idősek kezdeményezéseit értően felkarolni, kérni és elfogadni az aktív társadalmi szerepvállalásukat.
S mint volt ÁNTSZ-munkatárs, az elsődleges tennivalók között tartom számon a közegészségügy rendbetételét, szigorú szabályok felállítását, és fokozott ellenőrzését, ideértve a lakóotthonokat, a gerontológiai intézményeket, osztályokat is.
A végtelenségig írhatnám, hogy min változtatnék, ilyenkor nehéz lényegretörőnek lenni.:)
És igen, sok mindenhez pénz kell, van is, lenne is, ha...
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Megnyugtató, hogy a kormánytagokat nem érinti az infláció. Az éhező és nyomorgó Orbán is 100 % fölötti emelésben részesítette önmagát és a sleppjeit.
Nyírfa
@jesz: 11.43

" Mindenréle százalákokat mondanak ugyan, de az bármennyi is, szemüveg nélkül nem látható..."

Szemléletes! :)
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 11:56
Csak kötözködsz, adod az értetlent hogy gúnyolódhass, holott értő olvasással ott a megfejtés, igaz, kicsivel feljebb.
"A cikkben leírtak szerint " Azok a nyugdíjasok pedig, akiknek az ellátása havi százezer forintnál is kisebb (még mindig többen vannak 200 ezer főnél), édeskeveset remélhetnek a pótlólagos nyugdíjemeléstől is. "
Vagyis: természetesen ők is kapnak, csak részarányosan kevesebbet, de ugyanúgy visszamenőleg, és 11 hónapra."
Idézet Nyírfa, ma, 10:54
Nessy
@Philip Marlowe: Nem ezt írtam! Ne tessen kiforgatni amit leírtam! Úgy mellékesen a tavalyi magas bázis adathoz képest is nőtt az infláció, különösen az élelmiszer infláció, ami elsó sorban az alacsony nyugdíjakat érinti!
Tetszik tudni, 2000 előtt mások voltak a bérek, és a belőlük számolt nyugdíj! cca 8-9 szeres a szorzó, az azonos végzettséget, beosztást, éveket tekintve, a maiak javára!
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 11:56
www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2305.html
Kiemelés
12 hónap alatt, 2022. májushoz viszonyítva:
"Az élelmiszerek ára 33,5%-kal emelkedett, ezen belül leginkább az édesipari lisztesárué (59,6%), a kenyéré (52,7%), a tejtermékeké (51,3%), a vaj és vajkrémé (46,8%), a tojásé (46,1%), a száraztésztáé (37,4%), a péksüteményeké (36,6%), a tejé (34,9%) és a sajté (33,7%). A termékcsoporton belül a liszt (7,2%) és az étolaj (3,5%) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 37,2%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 49,1, a palackos gáz 47,2, az elektromos energia 27,2%-kal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 19,3, ezen belül a szeszes italoké 25,8%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 8,1, ezen belül az új személygépkocsikért 17,0, a konyha- és egyéb bútorokért 16,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 14,5, a szobabútorokért 12,1%-kal kellett többet fizetni. Az állateledelek ára 51,7, a mosó- és tisztítószereké 37,1, a testápolási cikkeké 25,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 16,4%-kal lett magasabb. A járműüzemanyagok 17,7%-kal drágultak. A szolgáltatások díja 14,3%-kal emelkedett, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 28,0, a sport- és múzeumi belépők 27,1, a belföldi üdülés 26,8, a járműjavítás és -karbantartás 23,1, a taxi 22,2, a lakásjavítás és -karbantartás 19,8%-kal került többe."
csak úgy....
már csak azt kell eldönteniük a magyar nyugdíjasoknak, hogy télen svájcba vagy ausztriába mennyenek síelni!
Nyírfa
@Giovanni Alba: 12.20

Köszönöm! A trollok beírásai fölött többnyire átsiklom, csak akkor görgetek vissza, ha a válasz érdemi vagy szívemből szól. :)
justhpeter
Javaslatom a hosszú távú memória fejlesztése a nyugdíjasok számára annak érdekében, hogy ha a doktorminiszterelnök nem ad minimum 5% emelést novemberben, akkor százalékban pont annyi nyugdíjas szavazzon nyáron Orbánra mint amennyi az elemés volt.
A másik verzió, hogy mivel a nyugdíjasok finanszírozták őt és a bandáját a tartozása és a kamata fejében adjon annyi %-kal többet, amennyi %-nyi felárat ad Putyin testvérének a gázért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.