A tárcavezető miniszter elismerte, ami amúgy köztudott: a költségvetés nem áll jól.

Varga Mihály és Matolcsy György is előadást tartott a Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. 
Varga Mihály újabb szigorításokat jelentett be, Matolcsy György a kormányt kritizálta Egerben

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A hvg.hu cikke szerint az idei 3,9 százalékos hiánycélnak mindenesetre a felülvizsgálata zajlik, szeptember végéig áttekintik az államháztartási folyamatokat. A kormány elkötelezett a hiány csökkentése mellett – mármint ezek szerint a tavalyi hiányhoz képest, ami 6,2 százalékos volt.

Ezek szerint a minisztériumban most úgy látják, a tényleges hiány 3,9 és 6,2 százalék között lehet.

Ennek érdekében a kormány kész további lépéseket tenni. Ezekről lehet szó:

- különadók emelése

- a kamattámogatott programok felülvizsgálata – ez a Széchenyi hitelprogram szigorítását érintheti;

- kiadáscsökkentés jöhet a kormányzati szférában, ami érintheti akár a honvédelmi fejlesztéseket is;

- ha kell, folyamatban lévő projekteket is felfüggesztenek.

Matolcsy nem pusztán az aszályt és az energiaárakat tette felelőssé az infláció elszabadulásáért. Szerinte a jegybank által már 2020-ban felismert inflációs veszély ellenére 2021-2022-ben a kormány nem támogatta az infláció elleni küzdelmet.

Sőt, 2021 közepétől a kormány a gázra lépett – utalt a fiskális élénkítésre Matolcsy, a választások előtt kiosztott 13. havi nyugdíjra, szja-visszatérítésre. A kormány az inflációt növelő intézkedéseket hozott.

"Lehet, hogy tüzet akart oltani, csak éppen olajjal"

– mondta a jegybankelnök.

Forrás: hvg.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Na mi van, a gyurcsány elbaszta a költségvetést? Vigyázni kell vele mit csinál az árnyékban, mert mindent elcsesz. Az oktatást, az egészségügyet, a Mávot mega Bávot. Meg úgy mindent amihez hozzányúl meg lenyúl.

Na várjunk csak, ööö, ki is van hatalmon tizenszáz éve? Jaj, akkor lehet nem is ő volt..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Várható volt ez a bejelentés, mert igy megint jól kiszúrhatnak a nyugdíjasokkal.
Peller Anikó
Na mi van, a gyurcsány elbaszta a költségvetést? Vigyázni kell vele mit csinál az árnyékban, mert mindent elcsesz. Az oktatást, az egészségügyet, a Mávot mega Bávot. Meg úgy mindent amihez hozzányúl meg lenyúl.

Na várjunk csak, ööö, ki is van hatalmon tizenszáz éve? Jaj, akkor lehet nem is ő volt..
Kovács Máté
ja ja basod a különadok emelését + miegymas emeléset ki fizeti+ kolostor fönök
basod az aki a pénztarban fizet
tavaly basod kiszortak töb ezer milliárdot hogy jorbán nyerjen megint basod
a saját szarukat hazudjak másra basod
kereső
@sgl: Milyen pénzügyminisztérium az, amely egy államháztartási hiányt 3%-os különbözettel tud ?? "megbecsülni".Hiszen a tény számok adottak- ismert az első nyolc hónap gdp,-je, ismert a adósságszolgálat/kamat-és hiteltörlesztés/, ismert a külker egyenleg, ismertek a várgató- 4 hónapnyi kiadások összegei. Amit meg kelll becsülni- az a még várható gdp.t befolyásoló tényezők- a fogyasztás/kisker forgalom/, a beruházások alakulása a 4 hónapban, a külker várható folyamati. Ennyi)ke).
Ezt nem képesek, csak 3 % -os eltéréssel kiszámolni? Nagy az a kabát. Persze, ha az a helyzet, amit Bod Péter Ákos mondott, hogy az utóbbi három év költségvetése teljesen átláthatatlan- és káosz van, akkor elhiszem, hogy varga sem tudja már követni. Mert orbán akkor nyúl bele a büdzsébe, amikor úri kedve tartja- és átcsoportosit, meg elvesz abból is ami már nincs is.
Fenyöfa58
@sgl: Bocs ! de hol vannak az ellenzéki FOTEL HUSZÁROK ??? űvöltözni én is tudok !!! csak egy bajom van !!!egy lábbal nem igazán nekem találták ki aTŰNTETÉSEKET !!! BOCS!!!??
human
Meg kellett volna dobálni banánnal ezt a majmot. Eljátsz, hogy mekkora agy miközben a kanyarban előzése egy kudarc és eltüntetett minimum 400 milliárdot az MNB-ből. Nem az mondom, hogy mind ellopta. Nagy részét elszórta, mert azt hitte ért az MNB vezetéséhez. Max egy pénzváltót bíznék rá.
jáger laszló
Ov rendbe tette amit Gyurcsány anno L cseszett ,de nem állt le!!
Most ő csesz L mindent sőt még felül is múlja a drágám!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Székesfehérvár már Ausztriáé. Pontosabban pont egy székesfehérvárnyi magyar ember él már Ausztriában és ez a tendencia csak nő. Aki csak tud menekül Magyarországról, mert az Orbán-kormány élhetetlenné tette az országot, kifosztotta, majd a végletekig eladósította és most a bajt azzal tetézi, hogy az ország természeti erőforrásait is elkótyavetyéli, sőt, tönkreteszi az akkumulátorgyárakkal. Aki csak tud menekül az országból.
twitter.com/xmedardc/status/1704086968148390078/photo/1
A hazai költségvetési hiány 93%-os töltségi szinten van.
twitter.com/xmedardc/status/1704088935587013104/photo/1
Ha aggódtál volna, hogy nem egy szétlopott ország vezeti az inflációs statisztikát, 16,4 %, augusztus23.
twitter.com/xmedardc/status/1704153473728623045/photo/1
lampa laz
És ez mind azért van mert ez a szemét kolostordisznó nem képes helyreállítani a demokráciát, h az eu-s pénzeket megkaphassuk. Mindenért egyedül ő a felelős, de az eszement hatalommániája nem enged, ha az ország beledöglik is., meg mi is.
kereső
@sgl: Ez bizony már nem "technikai csőd" szele, hanem a valódié,
Eladott Ország
Ha a világbajnok 18% inflációból levonjuk azt a 3-4 %-ot, amit az ársapkák okoztak szerintük, akkor még mindig a gázár miatt éhenfagyott hanyatló nyugat duplájánál tartunk, pedig Petike hogy elintézte nekünk, hogy ötödáron kapjuk a gázt. Nekem elég lenne ha csak világpiaci áron kapnánk, illetve adnák. 2010 óta egy sikertörténet ez az ország. Siker, mert amennyit lopott Orbán és a sleppje csoda, hogy még nem ment csődbe! Csodazongora, műtárgyak, Phallas Athéné, (helyesen: Fallosz Athéné) közpénzjellegű bandzsa számfóbiás elmebeteg. Mi lenne, ha a sok lopott pénzt visszatennétek a kasszába, akkor lehet sokkal jobban állnánk, de ez csak egy ötlet volt, gondolom inkább nyúzzátok tovább a népet. Ja és nem lehetne, hogy csak a szektások fizzesenek, mi nem erre szavaztunk!Köszi.
uploads.disquscdn.com/images/fe910ab0bd2af5e8a1210284ac49c2903ca680ba276d0ce95e8a923047691b32.gif?w=800&h=240
Csak az a kérdés számfóbiás Matolcsy Gyuri és közepes könyvelő Varga Misi, hogy akkor ez kinek az ötlethalmaza? Mert akkor ki kell mondani, hogy a pohos (röfi) napi szeszélye, és rendeleti kormányzás mellett szórtok szét százmilliárdokat ész nélkül gyakorlatilag a strómanok zsebébe nem törődve a következményekkel. Na meg 1600 csilliárdos reptér... 3,9-6,2 százalék között várható a hiány, mondja egy felelős(?) közgazdász? 0.1 % is jelentős eltérés, 2.3 % pedig durva. Az ország népével majd kék plakátokon konzultálnak. Megnyugtató látni, hogy az agytrösztnek fogalma sincs arról, hogy miként kéne egyenesbe állni, vagy legalább megpróbálni. Emeljünk adót, jól van az úgy lehet még nyírni a birkát! Mária Terézia nem ezt mondta. „Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk”, Mária Terézia-féle úrbérrendezésről.
Clavigo
@lampa laz: Egy személyi,,rendeleti qrmányzás van...+2/3- ad,,plusz " veszélyhelyzet " ( a Putris agyában )... Még szép,,hogy a Putris felelős mindenért .. A karcagi könyvelő egy senki...
kereső
A tandem megszólalásának hatásárára a forint árfolyama 4 Ft-ot zuhant! Gratulálok a "szakemberek" kormányának-és az mnb elnöknek. Összehozták ...
lampa laz
Nicsak, ni, eltünt az összes mocskos fidesztroll, most egy sem tépi itt a pofáját, mert még nem kapták meg az eligazítást.
Eladott Ország
@sgl: ma, 17:15 ♦ Abszurdisztánban minden fain gyerekek. Minden szép és jó. Az infláció is rohamosan csökken az oltás miatt. Ti is egyre jobban éltek ebben a piszok háborús inflációban a brüsszeli elnyomás közepette. A vakcinát beadtuk, az első fecskék megjelentek...
twitter.com/i/status/1666100773447426049
Magyarország hosszú lejáratú devizaadóssága besorolásának időbeli alakulása. Oké, leminősítés. De eleve BBB-ben voltunk könyörgöm. Ezzel sztárolták magukat. Tehát megállapítható az a tény, hogy a Orbán és bandája széjjelkúrta az országot. Egy lépésre vagyunk a bóvlitól.
uploads.disquscdn.com/images/e1ad9c39f17f6694df9d6ab9edbd775ef2352a8ecaff4755d6816f9a0fa8e478.png?w=600&h=395
A nyugatiaknak pozitív államadósság-besorolásuk van, mi meg pacalt eszünk. Kinek mit intézett a kormánya. Tolják fullba a kretént, ahogy a csúti geci adja nekik a napi szöveget. Biztos, hogy qrva nagy bukásba viszik az országot a hatalommánia miatt! Hogy a háziasszonyok is értsék: BBB = Biztoslehetsz Benne, hogy Bóvli
Aki eddig még nem halt bele a kormányzati sikereinkbe, az már tartson ki. Kanyarban előzünk. 0rbán már jó ideje időhúzásra játszik. Ez egész politikájának sarokköve, erről szól a "pávatánc" is. Senki nem szolt a Fitchnek, hogy középhatalom vagyunk és Európa motorja meg zászlóshajója? Én mondjuk nem packáznék egy regionális középhatalommal a Fics’ helyében, de ők tudják. A dogtorminiszterelnökúr' megrendelésére pedig egyszámjegyű lesz az infláció is! Orbán Lukasenka haverja, be is tiltotta az inflációt.
Eladott Ország
A háttérhatalom által irányított kapitalista karvalytőke megtámadta szeretett hazánkat! Orbán: „ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket!” El akarják pusztítani a nemzetünket hogy átoperáljanak minket migránssá!
uploads.disquscdn.com/images/4779ea02eaf4c22f5f876a8363d1b15772008b74d1dab03e636164ce4090d0cf.jpg?w=600&h=718
kereső
@sgl: Az, az, hogy a Mody's azért hagyta meg a besorolást, mert bizott az Eu-s pénzek megérkezésében.Egyébként bóvli...
mekkelek
@jáger laszló: Az EU-ból ömlő pénz rakta rendbe nem OV csak jórészét ellopták és a pénzcsap elzáródott...
rakitics41
Már nem csak a kormány tagjai és szimpatizánsai szótárából került ki a megszorítás szó, de az újságot, a híreket közlök sem merik a megszorítást leírni, helyette van most szigorítás.Mindig tudtam hogy a magyar nyelv nagyon gazdag kifejező képességű, minden fogalomra van legalább négy -őt szavunk
rakitics41
Matolcsy György elmagyarázta a FIDESZ tagjainak és pártolóinak, hogy miért is tömegszerencsétlenség a kormány gazdaság politikája, amiből egyenesen következik , hogy a magas infláció , a gazdaság visszaesése nem az EU é s nem a háború következménye hanem, Orbán Viktoré!Erre a véleményre senki nem mondhatja hogy ez a baloldal, vagy az ellenzék elfogult véleménye, mert Matolcsy még mindig a FIDESZ végrehajtó embere csak most nem mint pénzügyminiszter hanem mint az MNB elnöke.Nem hiszem hogy az olvasók és kommentelők között van olyan aki Matolcsy véleményét érdemben kritizálni tudná, mert azt úgy sem tudja.Remélem odafigyeltek az urak és a hölgyek az igen nyugodt , szájbarágós oktatásra, és legalább elgondolkodtak azon ,hogy ez az ember miért is okolja Orbánt ezért a rossz, eredménytelen , az országot tönkre tevő gazdaságpolitikáért!
Lepényleső
Őket cirka annyira érdekli a költségvetés,- ha már megtörtént a magánosított közpénz kifizetés,
- mint jegesmedvét a banánérés?
kereső
@Lepényleső: Annyit se.Bebizonyosodott, hogy a magyar költségvetési törvény (ek)nem más, mint sajtpapir.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.