Az ukrajnai háború eszkalálódásának veszélye egyre nő, ezért is van szükség azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky papagáj-üzemmódban követelte az ukrajnai békét
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Brain Bar 2023 jövőfesztivál Violence next door (Erőszak a szomszédságban) című panelbeszélgetésén vett részt.

A másik két felszólaló Brendan McNamara védelmi elemző és Martin Gurri egykori CIA-elemző, A nyilvánosság lázadása című könyv szerzője volt, akik egyetértettek a honvédelmi miniszterrel abban, hogy a béke a legfontosabb.

A honvédelmi miniszter a harmadik világháború kitörésének lehetőségéről elmondta, hogy amíg nyílt fegyveres konfliktus van, addig a háború eszkalációjának esélye rendkívül nagy.

"Most láthatóan azért csökken a háború intenzitása, mert a felek katonailag nem tudnak megbirkózni egymással, de a mögöttük álló erők és a fegyveres megoldás iránti elszántság nem segíti elő a világbékét"

- mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a nemzetközi közösség döntése vezetett ahhoz, hogy a háború egy globális konfliktussá eszkalálódott.

A nem túl gyorsnak tűnő, intenzív ukrán ellentámadás nagyobb reakciót válthat ki. Ez a pontos oka annak, hogy "mi mindig a béke oldalán álltunk", a fegyverszünet és a béketárgyalások oldalán – emelte ki.

A honvédelmi miniszter méltatta a NATO-t: kijelentette, egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a NATO működik. Kifejtette, hogy amikor a háború kitört, a NATO gyorsan cselekedett, és az ezzel elkezdődött folyamatnak Magyarország is részese.

Brendan McNamara a beszélgetésen kijelentette: nem lát senkit, aki megpróbálná enyhíteni az ukrajnai konfliktust, vagy tárgyalást kezdeményezne a tűzszünetről.

"Ehelyett úgy tűnik, hogy csak nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldenek, amelyek csapást mérhetnek Oroszországra és Ukrajnára egyaránt"

- tette hozzá.

"Strukturális értelemben az, amit most átélünk, kevésbé szól a szövetségek hatalmas, központosított tömbjeiről, amelyek a 20. században egymással küzdöttek. A szétesésnek vagyuk szemtanúi, amely 1990 körül kezdődött, amikor Magyarország elnyerte szabadságát. Legjobban az érintett országok belső szétesésétől kell félnünk" – mondta Martin Gurri.

A CIA egykori elemzője szerint mindenkinek értenie kell, hogy a konfliktusok megelőzésének legjobb módja az, ha erősek vagyunk, ha vannak szövetségeseink, és soha nem adjuk át magunkat a pániknak.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
És a baromarcú szól az Orosz barátainak, hogy akkor mégsem kellene visszaállítani a régi Szovjetuniót??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ezodabasz
@Shikari: ma, 16:16 Milyen háborút? Ez csak egy különleges hadművelet ahol embertömegek halnak meg! Egyszerű dolgozó békére vágyó emberek! Ukrajna a szuverenitásáért küzd és nem indított háborút, sem különleges hadműveletet! Külső segítség nélkül már elfoglalták és kirabolták volna Ukrajnát! Szerinted akkor béke lenne? Akkor az Oroszországgal határos összes ország oroszbarát lenne? Vagy csak a nem NATO tagországok? Lehet hogy nem állna meg a magyar határon. Ki tudja? 0rbán is a szuverenitásért harcol...Kulcskérdés hogy kitől várja(és milyen áron) ehhez a segítséget!
Ha ezt is elbassza akkor ismét két szék közül a pad alá esünk. Európa? Brüsszel? Ruszkik haza?...vagy amerre a szél fújja a szélkakast?
izéke
@Yoda69: ő a durbincs is,meg még van pár nickje itt,így érzi magát biztonságban,hogy tömegnek mutatja magát a kis fonnyadtfaszú tóbiáscsikari :)))
simmering73
Jól van Boborján szépen felmondtad a leckét, leülhetsz.
simmering73
@Shikari: Semmi javulást nem látok az elmeállapotodban. Reménytelenül hülye vagy.
Dr. Proktor
@Shikari: Agyament vagy... Te már a szemednek sem hiszel...
Dr. Proktor
@Shikari: Apropó, te meg kiprovokáltál egy seggberúgást, ergo a gondolatmeneted alapján az jár neked...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.