Az ukrajnai háború eszkalálódásának veszélye egyre nő, ezért is van szükség azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky papagáj-üzemmódban követelte az ukrajnai békét
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Brain Bar 2023 jövőfesztivál Violence next door (Erőszak a szomszédságban) című panelbeszélgetésén vett részt.

A másik két felszólaló Brendan McNamara védelmi elemző és Martin Gurri egykori CIA-elemző, A nyilvánosság lázadása című könyv szerzője volt, akik egyetértettek a honvédelmi miniszterrel abban, hogy a béke a legfontosabb.

A honvédelmi miniszter a harmadik világháború kitörésének lehetőségéről elmondta, hogy amíg nyílt fegyveres konfliktus van, addig a háború eszkalációjának esélye rendkívül nagy.

"Most láthatóan azért csökken a háború intenzitása, mert a felek katonailag nem tudnak megbirkózni egymással, de a mögöttük álló erők és a fegyveres megoldás iránti elszántság nem segíti elő a világbékét"

- mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a nemzetközi közösség döntése vezetett ahhoz, hogy a háború egy globális konfliktussá eszkalálódott.

A nem túl gyorsnak tűnő, intenzív ukrán ellentámadás nagyobb reakciót válthat ki. Ez a pontos oka annak, hogy "mi mindig a béke oldalán álltunk", a fegyverszünet és a béketárgyalások oldalán – emelte ki.

A honvédelmi miniszter méltatta a NATO-t: kijelentette, egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a NATO működik. Kifejtette, hogy amikor a háború kitört, a NATO gyorsan cselekedett, és az ezzel elkezdődött folyamatnak Magyarország is részese.

Brendan McNamara a beszélgetésen kijelentette: nem lát senkit, aki megpróbálná enyhíteni az ukrajnai konfliktust, vagy tárgyalást kezdeményezne a tűzszünetről.

"Ehelyett úgy tűnik, hogy csak nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldenek, amelyek csapást mérhetnek Oroszországra és Ukrajnára egyaránt"

- tette hozzá.

"Strukturális értelemben az, amit most átélünk, kevésbé szól a szövetségek hatalmas, központosított tömbjeiről, amelyek a 20. században egymással küzdöttek. A szétesésnek vagyuk szemtanúi, amely 1990 körül kezdődött, amikor Magyarország elnyerte szabadságát. Legjobban az érintett országok belső szétesésétől kell félnünk" – mondta Martin Gurri.

A CIA egykori elemzője szerint mindenkinek értenie kell, hogy a konfliktusok megelőzésének legjobb módja az, ha erősek vagyunk, ha vannak szövetségeseink, és soha nem adjuk át magunkat a pániknak.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
És a baromarcú szól az Orosz barátainak, hogy akkor mégsem kellene visszaállítani a régi Szovjetuniót??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
És a baromarcú szól az Orosz barátainak, hogy akkor mégsem kellene visszaállítani a régi Szovjetuniót??
Peller Anikó
Pesten követelte? Talán moszkvában, a kremlinben lehetne próbálkozni ha békét szeretnél, nem pesten.

Ennél hülyébb már csak akkor lehetnél ha kievben követelnéd a békét zsenike kanári.
Ezodabasz
Téglafejű kaszinócsászár úr szólhatnál az oroszoknak, hogy menjenek békével...haza a picsába! Akkor lehet vége a háborúnak, ha befejezi aki kezdte...mint az oviban!
verőce21
Zelenszkij most vitte Biden keresztapjának a "visszajáró" pénzt, amit a négyszemközti beszélgetésen adott át, hogy a háború folytatódjon...!
Az élete/pozíciója múlik ezen...!
jáger laszló
SzBK is+mondta
Nesze semmi fogd +jól!!
No persze ezt nagyin keményen hogy a háborúpártiak is értsenek belőle!!
No persze mindezt nem az USA-nak címezve!!
csak úgy!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
A casino cezarnak ezt Moszkvaban a Voros teren kellene hirdetnie. Mondjuk ha lepippantana puttyantot, akkar talan kovetelhetne utana a beket. Mert itt csak az agresszor tud beket hozni, miutan kivonul a megszallt orszagbol.
Péter2
'Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a nemzetközi közösség döntése vezetett ahhoz, hogy a háború egy globális konfliktussá eszkalálódott." Itt az ékes bizonyítéka , hogy a jobboldali szenny , mint ez a tag is , ha most Magyarországról lenne szó , minden segítséget lemondanának és tálcán kínálnák fel az ellenségnek a hazát , ez minden szövegkörnyezetükből kiderül mikor Ukrajnát és a szövetségeseit szapulják !
Aki Én
@verőce21: @Őrnagy: ti úgy pofáztok, mintha az ukránok támadtak volna meg valakit, és még támogatják is őket.
Régóta mondom, ti fordítva vagytok bekötve. Már el is hiszitek amit hazudoztok.
Menőmanó
@Őrnagy: Ha Ausztria megtámadna minket mert kéne neki Győr-Moson-Sopron meg Zala megye, akkor orbán szó nélkül átengedné, csak ne legyen háború? Akkor mi lenne a híres szuverenitásunkkal he?
Sakk Matt
@Őrnagy: '56-ban sem kellett volna baszakodni a ruszkikkal, ugye? Hiszen mi lett a vége! Sok harc és áldozat elkerülhető lett volna, ha azonnal feladják "a nácik" - by Putyin.
Jól értelek?
Nyírfa
Csak hallgatom a rengeteg vádaskodó sirámot, hogy a szemét Nyugat, élén az USA-val cserbenhagyta a magyarokat '56-ban. Hát, most nem hagyja Ukrajnát. Ennyi.
Ez a Szalay-B. egy Horthy-bohóc.
Peller Anikó
@Sakk Matt: Jól. Ez a román geci olyan hülye, hogy ő viszont nem érti. Nem érti, mert őt az orbán fizeti és kész. Bármilyen aljassággal képes teleszarni a netet, mert dolgozni nem szeret vagy nem is tud. Talán béna vagy nincs lába. De lehet nem, ha nem lenne lába akkor nem tudna bringázni se.
ESCOBAR
No, lám! Visszasírjuk a Szovjetuniót?! Akkor ilyen nem volt...
Peller Anikó
@Sikari: A te eszkábálásodért meg a cigány anyád a felelős. Biciklizhetnél inkább.
Menőmanó
@Shikari: Én úgy tudom, nem az amerikai bankárok meg a zsidók bombázzák Ukrajnát.
jáger laszló
AZ USA-ban + gyártják a fegyvereket amivel gyakorlatilag az ukránokat irtják a profit reményében!!!@Menőmanó
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Magyarországot is odadobná egy ilyen a békéért ha hozzánk is elérnének a ruszkik?
Faszaffy...
Menőmanó
@jáger laszló: Ha Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, akkor nem lenne szükség az USA fegyverekre.
csak ennyi
barátilag
Menőmanó
@Shikari: Ha nem lenne háború, nem pénzelné senki bammeg. Ez a Puttyos bűne, bármit is hazudoztok össze.
Ezodabasz
@Shikari: ma, 16:16 Milyen háborút? Ez csak egy különleges hadművelet ahol embertömegek halnak meg! Egyszerű dolgozó békére vágyó emberek! Ukrajna a szuverenitásáért küzd és nem indított háborút, sem különleges hadműveletet! Külső segítség nélkül már elfoglalták és kirabolták volna Ukrajnát! Szerinted akkor béke lenne? Akkor az Oroszországgal határos összes ország oroszbarát lenne? Vagy csak a nem NATO tagországok? Lehet hogy nem állna meg a magyar határon. Ki tudja? 0rbán is a szuverenitásért harcol...Kulcskérdés hogy kitől várja(és milyen áron) ehhez a segítséget!
Ha ezt is elbassza akkor ismét két szék közül a pad alá esünk. Európa? Brüsszel? Ruszkik haza?...vagy amerre a szél fújja a szélkakast?
izéke
@Yoda69: ő a durbincs is,meg még van pár nickje itt,így érzi magát biztonságban,hogy tömegnek mutatja magát a kis fonnyadtfaszú tóbiáscsikari :)))
simmering73
Jól van Boborján szépen felmondtad a leckét, leülhetsz.
simmering73
@Shikari: Semmi javulást nem látok az elmeállapotodban. Reménytelenül hülye vagy.
Dr. Proktor
@Shikari: Agyament vagy... Te már a szemednek sem hiszel...
Dr. Proktor
@Shikari: Apropó, te meg kiprovokáltál egy seggberúgást, ergo a gondolatmeneted alapján az jár neked...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.