Orbán Viktor felszólalását azzal kezdte: szokás szerint jelentést tesz a képviselőknek a tavaszi ülésszak zárását követő eseményekről, és elmondja, hogyan látja az őszi ülésszak idején jelentkező kihívásokat.

Elhangzott Orbán beszéde: Ukrajnát semmilyen kérdésben nem támogatjuk, az USA akarja, hogy szálljunk be a háborúba

Mint mondta, a nemzeti kormány kiemelkedő vállalása, hogy fenntartja az ország energiabiztonságát, sőt, ebben a zavaros helyzetben is felépítjük független energiahálózatunkat, nyáron ezért tárgyaltunk három országgal – Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral –, ezzel új lehetőségeket nyitottunk ki. Úgy látja, Brüsszel tettei ellentétesek Magyarország érdekeivel, a kormány célja, hogy csökkentse ennek a döntésnek a negatív hatásait, és alkalmazkodjon az új helyzetben, a türk világ stratégiai szerepet játszik hazánk energiaellátásában.

A kelet, és a türk világ súlya, szerepe nőni fog a világban, lassan megkerülhetetlenné válik, ezt a magyarok már rég tudják – fogalmazott, hozzátéve: láttuk, hogy ha Ukrajna nem adja fel a NATO-hoz csatlakozás szándékát, csak idő kérdése, hogy újabb konfliktussal kell számolnunk, ami negatívan befolyásolhatja az energiabiztonságunkat.

A gáztározókról azt jelentette:

a gáz 60 százaléka rendelkezésre áll. A kormány feltöltötte a hazai gáztározókat is.

Magyarországot a Paksi erőművel, a Paks2 felépítésével önállóvá tesszük, 4-5 évvel előbbre járunk, Magyarország a klímabajnokok klubjához tartozik.

A hadseregről a miniszterelnök azt mondta, Zalaegerszegen megkezdődött a legmodernebb csapatszállítók gyártása, Zalaegerszegen olyan tudást halmoztunk fel, amellyel eddig nem rendelkeztünk. A következő évtizedben Európa militarizálódik. Harci drónok hazai gyártása is elindul német-izraeli-magyar égisz alatt – mondta, hozzátéve: 4 ezren kötöttek szerződést a honvédséggel.

Megerősítettük Szerbiával a stratégiai partnerséget, kiterjesztettük a honvédelemre és a hadiiparra is, emellett most fejeződött be Budapesten a NATO innovációs hete

- sorolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az Ukrajnából érkező gabonadömping miatt vita alakult ki, Brüsszel ugyanis azt állította, hogy a gabona nélkül súlyos éhínség fenyeget afrikai országokat, így Brüsszel kérésére nyílt egy szolidaritási folyosó, hogy a gabona eljuthasson oda. Azonban a kormányfő szerint becsaptak minket, a gabona nem ment tovább Afrikába, hanem a magyar piacon is értékesítik, ezzel hátrányt okozva a magyar gazdáknak. Hangsúlyozta, a kormánynak sikerült elérnie, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe, de ezt Ukrajna javára Brüsszelben feloldotta, ez tönkreteszi a magyar gazdákat is.

Ukrajnát semmilyen kérdésben nem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a törvényeket, amelyek garantálták a magyar emberek jogait.

Orbán Viktor ezután kitért az inflációra:

mint mondta, a cél, hogy év végére ez egyszámjegyű legyen. A háború és a brüsszeli szankciók annyira megemelték az inflációt, hogy azzal a jegybank nem tud boldogulni, ezért a kormány átvette ezt a feladatot – hangsúlyozta. Itt említette az online árfigyelő rendszert és az akciókat, és kiemelte, ez működik, év végére 10 százalék alatti lehet az infláció.

A határvadászok elleni támadások mindennapossá váltak, 168 súlyos támadás történt, a rendőrök közül többen megsérültek, a migránsok erőszakossága nő, volt, hogy automata fegyverekkel lőttek a szolgálatot teljesítő hatóságokra – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: Brüsszel azt követelik, hogy ezeket az embereket engedjük be Magyarországra, és hozzunk létre migránsgettót, sőt, más országokból is hozzunk ide migránsokat.

Orbán Viktor szerint eközben egy másik küzdelem is folyik hazánk és Brüsszel között:

Brüsszel egyebek mellett azt akarja, hogy építsük le az energiatámogatási lépéseket, vezessük ki a kamatsapkákat. Nehéz lesz – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint ez a konfliktus csak teljes nyíltsággal lefolytatott vitákkal és a magyarok teljes támogatásával tisztázható.

Orbán Viktor a parlamenti beszédében kijelentette: több mint félmillió magyar családot véd a kamatstop rendszere, és ezt csak akkor lehet kivezetni, ha a kamatok szintje jelentősen csökken.

A miniszterelnök azt mondta: Brüsszel követeli, hogy építsük le az energiatámogatást, a kormány kamatstopot.

De Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben – jelentette ki. A rezsivédelem nélkül veszélybe kerülne a családok megélhetése.

Megszorításokról nem lehet szó

- jelentette mi a miniszterelnök a költségvetés és annak kapcsán, hogy Brüsszelből nem jön a helyreállítási forrás.

Brüsszel 3 milliárd euróval tartozik nekünk, holott mi eleget tettünk az egymilliárd eurós kötelezettségünknek, azt befizettük – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: Brüsszelből Magyarországnak nem életidegenen gazdasági utasításokra van szükség, hanem adja oda azt a pénzt ami jár.

Az amerikai adminisztráció továbbra is azt akarja, hogy szálljunk be a háborúba, adjunk még több pénzt Ukrajnának, de legalábbis járuljunk hozzá, hogy a pénzünket Brüsszel odaadja. Brüsszel azt szeretné, hogy engedjük be a migránsokat, mondjunk fel az önálló külpolitikáról, és adjuk fel az önálló döntés jogát külpolitikai kérdésekben

- sorolta a miniszterelnök.

Forrás: ATV

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
Ez a szarjankó kiírja az országot Európából csak az ostoba abba nem gondol bele, hogy onnantól már nem lesz Putyin hasznos idiótája, csak egy elfoglalandó ország.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Péter2
@Maccska: Hát azt nem te mondod meg , hogy nekem , mihez van közöm " ki a f...vagy te ? Öreg én 12 évig szolgáltam a hazámat a fegyveres erőknél hadnagyi rangban , sok fiatalt képeztünk ki a haza védelmére, és akik elszánták magukat a haza védelmére hosszú távra azoknak szakmát adtunk ,nekem több szakmám van, és egyikben dolgozom , kíváncsi lennék , mit tettél le az asztalra? ! Amihez nincs közöm , sőt teljes mértékben elhatárolódom tőle a ti torzszülött nemzeti víziótoktól , amit már mint nemzeti szót, úgy elcsépeltétek , lejárattátok , hogy mi a tolvajokra nem azt mondjuk tolvaj , hanem nemzeti !" Akiknek a magyarsághoz nincs sok köze, az a gazdád és a fél fidesz vezérkar ,és a szavazói , tudod a magyar ember színe fehér ! Nem azért esett el több felmenőm, az egyik az első, a másik a 2 világháborúba , életüket adták a hazáért , hogy most egy többgenerációs bevándorlók , mint orbán és társai tönkretegyék a magyar hazát , ámbár már tönkretették !
csak úgy....
@Maccska:+ @Shikari: = 1 db. beszélö makákó a fidesz vadasparkjából ! :)
Péter2
@Shikari: A propagandát ti nyomjátok , nektek van propaganda miniszteretek , látod akiről állítotaok valamit azok mind ti vagytok ! Na ehhez mit szólsz ?
Nessy
Vajh ha valóban az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, akkor is ekkora szája lenne Orbánnak a kárpátaljai magyarok jogairól? Hiszen most a sértő, valótlan történelem tananyag kapcsán úgy hallgatnak, mint canis merga a gyomban!
jáger laszló
Kozákok,kozákok!!
Ejnye kozákok.sohasem nő a be a fejetek lágya!!!??
Még mindig Banderát sírjátok vissza???
csak ennyi
barátilag
J.L.
bence
Nem is kérdés , hogy ki képes ekkorát hazudni , hát orbán !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.