Az áldozatok kitálaltak Póka Egonról, a Kőbányai Zenei Stúdió egykori alapítójáról és ügyvezető igazgatójáról – írta meg az Telex.

„ B*sznak téged rendesen?” – Szexuális zaklatással vádolják Póka Egont egykori diákjai

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az iskola légköre toxikussá vált, és sok diák hagyta el az intézményt az ottani traumák miatt.

Póka Egon, a Máté Péter-díjas zenész, a Hobo Blues Band, a P. Mobil és a Póka Egon Experience egykori basszusgitárosa és zeneszerzője, 2021-ben hunyt el. Az intézményről alkotott pozitív kép miatt, valamint a zenész kultusz miatt, amely a zenei szakmában és a kormányzatban kialakult, sok korábbi diák és munkatárs úgy érezte, hogy árnyalnia kell Póka Egonról alkotott képét. Ezért döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák az egykori tanáruk, kollégájuk zaklató magatartását.

Az áldozatok elmondták, hogy a zenész rendszeresen fogdosta és csókolgatta az iskola jellemzően 18–23 éves női diákjait és több dolgozóját, tanárát. Máskor a testükre, a ruházatukra vagy a szexuális életükre tett obszcén megjegyzéseivel alázta meg őket.

Póka sokszor bedobta a már-már közmondásossá vált kérdését, amelyet rendszeresen kaptak meg tőle a női diákok, ha éppen betegek vagy csak kedvetlenek, fáradtak voltak:

„B*sznak téged rendesen?”

Az egyik egykori női diák a következőket mondta el: 

„Póka Egon a lány diákokat kicsikéimnek szólította, köszönésnél mindig arcon vagy nyakon csókolt minket, és közben megfogdosott. Nekem a fenekem fogta meg többször, de tudok olyanról, akinek a mellét vagy a póló alatt a hasát akarta megsimogatni.”

Az Telex szerint hosszú időn keresztül nem kerülhetett nyilvánosságra az ügy, mivel a bántalmazottak tartottak a lehetséges következményektől és nem látták értelmét a kitárulkozásnak. Az esetek jellemzően 2010 és 2017 között történtek.

Az ügy kapcsán a portál felvette a kapcsolatot Póka Egon lányával is, aki az iskolában oktat, de ő tagadta, hogy az apjával kapcsolatban bárki panasszal élt volna nála.

Az intézmény fenntartójával, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárával, dr. Gyimesi Lászlóval is felvették a kapcsolatot, aki azonnal hárította a vádakat és a válaszában a következőket írta: "Gyáva ember az, aki Póka Egon halálát követően több mint 2 évvel állít vagy kérdez olyan eseményekről, amelyek alkalmasak Póka Egon jó hírnevének, kegyeleti jogainak megsértésére."

Forrás: Telex

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
"Gyáva ember az, aki Póka Egon halálát követően több mint 2 évvel állít vagy kérdez..."

Ezek szerint Hitlerről és Sztálinról sem kéne mindenféléket mondani a "halottról jót vagy semmit" (hibásan fordított/értelmezett) mondást figyelembe véve?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakukkmadár
Mostanában mintha kicsit túltolnánk ezt a mee too mozgalmat...gusztustalan, hogy a sok "lelki" sérültnek mindig akkor jut eszébe valami szörnyűség( lásd nyakonpuszilás, vagy ordenáré vicces beszólás), amikor a szegény "áldozatok" már nem érdekeltek a szörnyű "zaklatóval" való kapcsolattartásban. Ideje lenne arról is értekezni, hogy hány nő bántalmazza, vagy alázza porig a párját pontosan ugyanilyen módokon...
Ezodabasz
@sgl: ma, 06:35 A Quad 405 az tranzisztoros végfok. Elég megbízható volt. Nem kifejezetten gitárhoz való. A csöves végfokoknak gitár szempontjából szerintem a kimenőtrafó a titka. Igazából csak hangosan szól jól. A túlhajtott vasmag, vagy a fene tudja...
A tranzisztoros hangos ugyan de másképp szól.
percsi
@sgl: Én a hetvenes évek elején-közepén jártam bulizni. A régi bulis belógások ismerősek, párszor sikerült nekem is. Egyszer az Omega koncertre az ablakon húztak be
percsi
@sgl: 5h01 nekem mondod???!! o))
"Visszatérve a zenekarokhoz akkor nem volt divat a csajokkal erőszakoskodni, igaz könnyebb volt ismerkedni, de egy lopott puszi max."
Igen, erre a mondatra ez lett volna a válaszom:
Csajokkal ismerkedni kötelező, az erőszakoskodás pedig bűn!
Gond volt az oldallal, nem tudtam befejezni, nem nyomtam meg az "Elküldés" gombot, mégis elküldte.
A következő írásomnál is rendetlenkedett :(
Egy regényt írtam a régi fiatalkori élményekről. Mikor befejeztem elküldtem, de csak az a 3 mondat ment el.
Mérgemben a gépet is lezártam.
percsi
@sgl: Én nem hajnali, hanem éjszakai vagyok :)
Amióta itthon vagyok mint nyugdíjas, mellette vállalkozó, nagyon elbillent a napom, éjjel fent, hajnaltól – 10-11-ig alvás. Majd házimunka, váll. munka, ha van, sajnos az elmúlt 2 évben egyre kevesebb :(
Nincs a társasházaknak-cégeknek-hivataloknak-óvodáknak-iskoláknak pénzük.
Alpintechnikai ablaktisztítással foglalkozunk. De az is lehet, hogy lölő már ehhez is ért.
Gyerekkorom nekem is mozgalmas volt a sport miatt, torna, atlétika és népitánc.
Vállalkozó család vagyunk, gyermekeim apja és egyik lányom kereskedő, másik lányom szépségipar.
Három felnőtt unokám van, mind a három szakmásított gimi, jó tanulók, jó gyerekek. Mind a hárman nagyon jól beszélnek németül, angolul.
A legidősebb gimi után két év okj, logisztika, raktárvezetői. Ő is zseni, mint a te unokád, mintha róla írtál volna, nem tanult-magolt és hozta az ötösöket :) Nem tudott elhelyezkedni a szakmájában (nagy kedve sincs hozzá), gyakorlattal rendelkezőket keresnek, mivel most végzett nincs neki. Ezért intézi a vállalkozását. Nagyon elszomorít, mert fuvaros lesz :(
A másik kettő még tanul, turisztika vonalon.
Az én unokáim is sportoltak, a lányka ritmikus sportgimnasztika, a fiúk foci évekig, majd pár év kick-boksz. Beírattuk őket, míg a szülők dolgoznak, nehogy unalmukban rosszalkodjanak :)
Mi hordtuk őket edzésekre és bajnokságokra, jártuk az országot, a nagyszülöknek sem volt ideje a rosszalkodásra :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.