Lantos Csaba energiaügyi miniszter megerősítette: a magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is az otthonaikat.

Fontos bejelentés a téli fűtés áráról – Már hivatalos: ennyit kell fizetni a távhőért

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhő díjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca.

Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől

– jelentette be pénteki közleményében Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A háború és a szankciók okozta nemzetközi energiaválság jelentős többletterhet rótt az önkormányzatokra, vállalatokra. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábbi intézkedésének köszönhetően 2023 elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgáz alapú távhőszolgáltatást a nem lakossági fogyasztók. Az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai januárban a legtöbb településen hozzávetőleg 50 százalékkal csökkentek.

Az október elsejével kezdődő új gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosítja minden hazai távhőtermelő számára a működésükhöz szükséges földgázt. A kiszámíthatóság jegyében a társaság időben lekötötte a szükséges gázmennyiséget. Az ellátásbiztonsági szempontok érvényesítésével együtt lehetővé vált a díjak további mérséklése is a nem lakossági fogyasztóknál.

Lantos Csaba kiemelte:

az átmeneti földgázellátás jóvoltából az intézményi és egyéb felhasználók költségei a korábbi várakozást meghaladó mértékben csökkenhetnek október elsejével. Így már a fűtési szezon kezdete előtt ismét nagyságrendileg megfeleződnek az intézményi díjak. 2023 eleje óta ezzel a 2022 utolsó negyedévi szint negyedére esnek vissza a vállalatok, települések távhőkiadásai.

Lantos Csaba hangsúlyozta: "a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára. A háztartások rezsicsökkentett távhőárai nem változnak az új gázévben sem. Miközben az intézmények és vállalkozások terheit folyamatosan mérsékeljük, ezt a távhőszolgáltatásban a korábbiaknál alacsonyabb költségvetési ráfordítás mellett tudjuk biztosítani. A szektor támogatási igénye a lezáruló gázévhez képest több százmilliárd forinttal csökkenhet a következő gázévben" – jelentette be a miniszter.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
" A háború és a szankciók okozta nemzetközi energiaválság jelentős többletterhet rótt az önkormányzatokra, vállalatokra. " Ellenben a valóság , nem a háború és a szankciók miatt van az ország ilyen helyzetben , hanem a fidesz elhibázott gazdaságpolitikája , a keleti nyitás miatt , és a kihátráló nyugati tőke , ami köszönhető a kormány teljesen nem hozzáértésének a következménye , ebből van az orbáni infláció , a gyenge fizetőeszköz és 2010-he képest több mint duplájára emelkedett államadósság ! Ukrajnában ahol háború dúl csak 8,8 % az infláció , az energia vásárlásban is a hozzá nem értés , hasra estek az orosz energia előtt ,amit az oroszoktól 7 x drágában vesznek ! Ezért tart itt az ország ahol !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.