Brüsszeli források szerint alaptalan spekulációk azok a sajtóinformációk, amelyek szerint az Európai Bizottság a magyar kifizetések előrehozásával engedményt tett az Orbán-kormánynak Ukrajna pénzügyi támogatásáért cserébe.

Brüsszel: alaptalan spekuláció a magyar uniós pénzek közeli érkezése

Tovább folytatódhat a fideszes kormány hőbörgéssel színesített kolduló hadjárata. Forrás: Pixabay

A Financial Times alapján a Propeller is megírta, hogy az Európai Unió november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét – mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást –, ha Orbán Viktor támogatja az uniós költségvetés feltöltését a Kijevnek nyújtott segítséghez.

„Ez nemhogy nem igaz, hanem pont, hogy kicsit távolabb kerültek az első kifizetések” – mondta Stefan de Keersmaecker, a Bizottság illetékes szóvivője a HVG-nek. A magyar kormánynak először nyilatkoznia kell a bírói függetlenség kapcsán feltett kérdésekről, ezt követheti a források feloldása.

2023 júliusában Magyarország hivatalosan tájékoztatta a Bizottságot, hogy fontolóra veszi az Alapjogi Charta horizontális engedélyezési feltételének teljesítését a bírói függetlenség területén. A Bizottság alaposan elemezte a Magyarország által továbbított információkat. Úgy gondoljuk azonban, további pontosításokra van szükségünk annak értékeléséhez, hogy teljesül-e a bírói függetlenség horizontális engedélyezési feltétele. Ezért szeptember 26-án kérdéseket nyújtottunk be a magyar hatóságoknak. Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a Bizottság folytatja az értékelést

– vázolta a helyzetet Stefan de Keersmaecker.

Ez a levelezés felfüggeszti a bizottsági határidő számítását, vagyis – egy hónapos postafordultával számolva – máris november második felénél jár a naptár, amikorra közzé tehetik a Bizottság értékelését. Így kevés az esélye annak, hogy Magyarország, pontosabban a fideszes kormány még idén pénzt kapjon – írja a Blikk.

Amíg az engedélyezési feltételek nem teljesülnek, a Bizottság nem térítheti meg a kifizetési kérelmekben szereplő kapcsolódó kiadásokat a programok végrehajtása során felmerült kiadásokra vonatkozóan

– szögezte le a szóvivő.

Egy másik bizottsági forrás szerint ráadásul ez az eljárás nem érinti a jogállamisági mechanizmust és az amiatt blokkolt forrásokat, ott ugyanis újabb 21 szupermérföldkövet kell teljesíteni, amely folyamat még tart.

Arra a kérdésre, van-e megegyezés a Bizottság és a magyar kormány között, Vera Jourová, a Bizottság alelnöke úgy felelt az Eurologusnak: nincs, „ez alaptalan spekuláció”.

Forrás: Propeller, HVG, Blikk
Fotó: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pultosjocó
helyes..,kistehén,ettől megfekszi a fű a hasadat...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Na azért. Legyen már eszetek. Amíg ez a mocskos rabló kormány el nem tűnik, egy eurocentet se.
justhpeter
A szopóág megfelel a fideSS-kdnp-nek is és a fidkány híveknek is. Tehát nincs itt semmi probléma.
csak úgy....
@KisTehen: tudtál te lófaßt! tegnap még örömtáncot jártál,hogy megy a várva-várt zsozsó! :)
ökör,te csak egy föltünési viszketegségbe szenvedö seggfej fideszes!
csak úgy....
@KisTehen: én minden nap rajtad röhögök és még sokan mások,te fideszék elfuserált majma!
Peller Anikó
@csak úgy...: Ez folyton röhög lehet valami betegsége van vagy szív valamit pl. NO (nitró, N2O)
ómió
Na, ugye! El van az lopva, kérem! Méghozzá efftársiasan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.