A Pintér-féle belügy utasításba adta, hogy ezentúl csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhat el oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat.

Pintér Sándorék költhetik el ezentúl az iskoláknak felajánlott adományainkat

Kicsiért is lehajol a fideszes belügyér. Forrás: Youtube

A szakszervezet szerint ez több szempontból is aggályos – írja a Népszava.

Az idei tanévtől az oktatási intézmények vezetői helyett elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is. Ez egy belügyminisztériumi (BM) utasításból derül ki, ami a szaktárca alá tartozó szervek és intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjét szabályozza. Az utasítást nyáron hirdették ki a Hivatalos Értesítőben és június 25-én lépett hatályba.

Az új szabályok értelmében a tankerületi fenntartásában lévő köznevelési intézményeknek és a tankerületi központoknak szánt adományokról bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek.

Ha az adomány értéke meghaladja a bruttó kétmillió forintot,vagy ha az adományozó természetes személy vagy civil szervezet, az adomány elfogadásáról a KK elnöke, Hajnal Gabriella dönt. A felsorolt adományozók esetében mindegy, milyen értékű az adomány, minden esetben a KK elnöke jogosult dönteni annak elfogadásáról. Az adomány lehet forgalomképes ingatlan, ingó dolog, pénzösszeg, szolgáltatás, munkavégzés, vagy egyéb kedvezmény, támogatás, juttatás vagy ajándék.

A KK azt állítja, hogy a BM utasítás arra nem ad lehetőséget, hogy az adomány más intézményhez kerüljön, mint ahová az adományozó szánta.

Ha az adomány célját, rendeltetését – ez tipikusan a pénzbeli adományok esetében fordul elő – az adományozó nem jelöli meg, úgy annak felhasználásáról, a kedvezményezett szerv gazdasági, pénzügyi vezetője javaslatainak figyelembevételével, az adomány elfogadására jogosult személy dönt – tették hozzá. Vagyis, ha például egy magánszemély úgy adományoz pénzösszeget egy iskolának, hogy nem mondja meg, pontosan milyen célból adja a pénzt, nemcsak annak elfogadásáról, hanem a felhasználásáról is a KK dönt az iskolavezetés helyett.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint azzal, hogy az adományozási szándékot az iskoláknak be kell jelenteniük a tankerületeknek és a KK-nak, ráadásul nem is dönthetnek saját hatáskörben azok elfogadásáról, a BM az állam mindenre kiterjedő kontrollját akarja erősíteni.

Szerinte ez egy újabb lépés abba az irányba, hogy csorbítsák az iskolaigazgatók döntési jogait. A PSZ elnöke azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az adományozási szabályok szigorításával a civil szervezetek és az állami iskolák kapcsolatát is jobban akarja ellenőrizni a Pintér-féle Belügy.

Forrás: Népszava
Fotó: Youtube

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ha már Dietmar Clodo nem hozza táskában a lóvét, muszáj máshonnan begyüjteni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
"A következő lépés az lesz, hogy a rászorulók megsegítéséhez is majd engedély kell. Erre a feladatra talán Lázár János lenne nagyon alkalmas, ő rendkívüli módon empatikus, baromira át tudja érezni, hogy mit ér az az ember, akinek nincs vagyona. Sem. Sőt, még itt sem kellene megállni! Tegék engedélykötelessé, hogy adjak a szomszédnak két tojást, ha ő történetesen pont kifogyott a tikmonyból, és már forr a víz a nokedli főzéséhez, tehát nincs idő megtekinteni a zseniális árfigyelőt, hogy melyik megyében lehet olcsóbban tojáshoz jutni, ami mindegy is, mert az egyetlen bolt a faluban már régebben bezárt. Szóval ezt is kéne szabályozni, nehogy már én döntsem el, kinek mit adok! Hát hova vezetne az? Még a végén azt gondolhatnám, hogy a sajátomból annak és arra adok, akinek és amire akarok! Aztán meg az jutna az eszembe, hogy ez itt az én országom, ami nem ütközik törvénybe – márpedig ugye eddig az, hogy a sajátomból kinek adok, a saját munkámmal, időmben kinek segítek, az én döntésem volt -, azt én csinálhatom. Hát nem! Majd a kormány megmondja, hogy én mit csinálhatok. Már tényleg csak az jöhet, hogy beleírják az alaptákolmányukba, mikor mehetek szarni. Aztán, ha bevezetik ezt a baromságot, mi lesz? Lesznek szülői partizáncsoportok, akik az éj leple alatt festik a tantermet? A gyerek uzsonnájába csomagolva csempészik be a fénymásolópapírt? Nem tudom, mit fognak még kitalálni kínjukban ezek a szerencsétlenek, de merem állítani, hogy ha nem a mi belünket taposnák ki haláltánc közben, még röhögni is lehetne rajtuk. Így kicsit nehezebb."

kolozsvaros.com/2023/10/05/ha-nem-a-mi-belunket-taposnak-ki-halaltanc-kozben-meg-rohogni-is-lehetne-rajtuk/
SÍva
@kereső: Gondolom a következő a befolyt 1 %-ok lenyúlása lesz valamilyen bődületes hülyeséggel! Az is jó volt amikor egy nagyáruház gyűjtött pénzt segélyre és próbálták rábeszélni az embereket, hogy a vásárolt összeg felett még toldják meg pár forinttal a számla összegét! Amikor lenyúlták a vörösiszap károsultjainak összegyűjtött pénzt megfogadtam, hogy én csak személyesen és annak nyújtok segítséget akit én választok! Gondolom arra már nem sokan emlékeznek, hogy annyi pénz volt ezen a számlán amiből ők egy komplett kulturális központot szerettek volna építeni a "roma kultura" hagyományainak ápolására. Nos ehhez nem is kellett semmilyen épület mert napi szinten találkozunk, olvasunk "kedves" megnyilvánulásaikról! Tényleg hová is lett az a pénz?
kereső
@SÍva: 2,1 milliárd forint volt azon a számlán, amely elment "közösségi" célokra. Csak azok nem láttak belőle egy fillérnyit sem, akiknek adományoztak az emberek.
SÍva
@kereső: Igen de én pontosan szeretném tudni, hogy hová költötték azt a pénzt amit a károsultaknak kellett volna megkapni?
Nyírfa
@vacsi: 11.38

Ott tévedtél, hogy teljesen mindegy, célzottan adományoz-e valaki vagy valamely szervezet, vagy az adomány felhasználását rábízza az adományozottra. Csak a KK engedélyével lehet utalni a KK-nak, amely majd eldönti a pénz, a természetbeni adomány sorsát, illetve csak a központhoz benyújtott kérelmek elbírálása után adott engedélyek birtokában segíthetnek akár tanterem-fejújításban a szülők.
Tehát, maga az iskola már semmilyen döntési jogkört nem kap, de gyámság alá helyezték a szülői munkaközösségeket, a felajánlásokat tevő magánszemélyeket, a civil szervezeteket is.
Kérek engedélyt meghunyászkodni - ez Pintér utasítása a komplett oktatásügynek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.