Elfogadhatatlan a terror – jelentette ki Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában. Ennek kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását, mert Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni.

Betiltották a külügy elé tervezett palesztinpárti gyűlést – Nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni

Résztvevők a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A BRFK közleménye szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani. A gyűlés illeszkedik a Hamász felhívásához, amely ezen a napon a "harag kimutatására" szólítja fel híveit az egész világon.

A BRFK a gyülekezési jogról szóló 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. A BRFK felhívta a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a Hamász támadása kapcsán azt mondta, amikor látni a terror "lenyomatát", az megrendítő hatással van. Az ember "együtt érez azokkal, akik elszenvedték a támadást és imádkozik a hozzátartozókért, a túlélőkért, egyáltalán érzelmileg az áldozatok oldalán áll" – fogalmazott.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Jelezte: még Magyarországon is próbálkoztak, "de terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene". Ezért "nem is fogunk erre semmilyen engedélyt sem megadni" – jelentette ki.

Nyugat Európában azonban számos helyen nem tudják megakadályozni a terror melletti szimpátiatüntetéseket, és ez azt jelenti, hogy ott nagy számban vannak emberek, akik helyeselnek ilyen akciókat – fejtette ki. Úgy értékelt: miután a migrációs válság idején nagy számban engedtek be ellenőrzés nélkül tömegeket a nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is, ami közvetlen, komoly kockázatot jelent minden nyugat-európai országnak.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
@justhpeter: " 2018. évi törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot " Vagy majd az veszélyezteti a közbiztonságot , hogy nem tarthatják meg a gyűlést . Ámbár most meglehetett volna lépni több dolgot is , a gyűlést végigvideózni , így megmaradnak a fizimiskák , a másik , mikor csúcsán van a gyűlés körbezárni őket , azt akik ott voltak családostul hazatoloncolni abban az esetben, ha más ország pl itt Izrael pusztulását éltetnék .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@durbincs: Megint ideevett a fene, te bánya-buzi...
Sakk Matt
@durbincs: 20IQ-s denevérhúgy szürcsölő vagy.
kereső
@justhpeter: A Hamászt több ország terrorista szervezetnek minősítette: többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, az Európai Unió, Jordánia, Egyiptom, Japán és Izrael. Több állam azonban nem tekinti terroristáknak őket, ezen országok közé sorolható Irán, Oroszország, Törökország, Kína és több arab állam.
justhpeter
@kereső: Zavaró, hogy senki nem érti miért írtam amit írtam. Nincs abban vita, hogy terrorszervezet-e vagy sem, de ameddig a magyar jog nem minősíti terrorszervezetnek, addig miért tilt be ehhez kapcsolódó szervezéseket. Erkölcsi alapról ebben a kormányzatban nem lehet szó. Marad a jogi rendezés helyett a populista politika.
kereső
@justhpeter: Semmiféle populista politika nincs benne. Nem orbán tiltotta be, hanem a rendőrség a 2018.évi gyülekezési tv. alapján. Orbán ezt csak megerősitette. Mondjuk én nagyon hiányolom a következetességet, mert a hivatkozott Tv. szerint simán be kellene tiltani a nácik rendezvényeit is. Azok is zavarják a közrendet- főleg úgy, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemizmussal szemben.
Ahhoz, hogy be kelljen /lehessen tiltani egy gyülekezést, nem kell a szervezőt minősiteni - elég ha a hatályos törvények szerint olyan cselekvés valósul meg , amelyet tilt a törvény.
ómió
@simmering73: Legalább a böszmeszart törölgesd le a mocsokbolsi pofádról!
@Sakk Matt: Anyád volt ott, csak eltévedt!? Ezért hazudnád másra!?
@Őrnagy: Van benne ráció!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.