A G7 tényfeltáró cikke részletesen bemutatja a módszert, amelyet a NER előszeretettel használ.

Lerántották a leplet a NER kedvenc módszeréről – Így rejtik el a vagyonukat Orbán embereiOrbán Viktor/Facebook

Ha nagyon szeretnénk leegyszerűsíteni a G7.hu által feltárt rendszert, így írhatnánk le: kinyomtatnak egy papírt, pár százezerért eladják, átírnak a hátoldalán egy nevet, és máris követhetetlenné válik több milliárd, vagy tízmilliárd forint útja. Ezzel pedig könnyű elrejteni néhány nagyobb, gyakran közpénzmilliárdokat is felemésztő biznisz végső haszonélvezőjét – összegez a 24.hu a szemléjében.

Így, ha a módszert ügyesen csinálják, egyetlen nyilvános adatbázisban sem kell feltüntetni, hogy kihez kerül a nagy pénz. Ha pedig még egy magántőkealapot, vagy bizalmi vagyonkezelőt is beiktatnak az ügyletbe, végképp bottal lehet ütni a milliárdok nyomát.

A technika sikere még abban is rejlik, hogy ezen a ponton sem a bíróság sem a NAV nem tudhatja ki a tulajdonos.

Az osztalékelsőbbségi részvény egy olyan tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek a tulajdonosa a többi részvényesnél előbb, vagy nagyobb arányban részesülhet az érintett vállalat profitjából. A gyakorlat önmagában nem ördögtől való, az üzleti életben nagyon sok dolog indokolhatja, hogy egy cég tulajdonosai ne részesedésük arányába osztozzanak a nyereségen, hanem aszimmetrikus módon. Rengeteg hazai vállalat élt is ezzel a lehetőséggel.

De az osztalékelsőbbségi részvény arra is felhasználható, hogy elrejtse, ki is a tényleges haszonélvezője egy vállalkozás nyereségének.

Az ilyen papírok tulajdonosai ugyanis úgy zsebelhetik be a profit nagy részét (nem ritkán a 95-99 százalékát), hogy közben a vállalatnak csak egy kis hányadát birtokolják. Az ilyen kisrészvényesek pedig gyakorlatilag minden nyilvános adatbázist kikerülhetnek.

Bár a törvény szerint bármilyen érdemi változás történik egy vállalatnál, azt jelezni kell a cégbíróság felé, és fel kell tüntetni a vállalat létesítő okiratában, ám a cégek – különösen, ha új tulajdonosokról van szó – hajlamosak ezt nagyvonalúan kezelni. Sőt, 2021-ben egy vállalat a fővárosi törvényszéken harcolta ki, hogy a cégbíróság felszólítása ellenére se kelljen az alapító okiratában feltüntetnie az akkor belépő új tulajdonosát. 

Persze nemcsak a cégbíróságon kell elvileg a részvényesekről számot adni:

néhány éve a NAV is vezet egy nyilvántartást a tényleges tulajdonosokról. Az adóhatóság számára ráadásul az adatokat a bankok szolgáltatják, így itt nem is a cégek döntenek arról, hogy kiadják-e tulajdonosaikat.

Igen ám, de a jogszabály szerint a nyilvántartásba csak azok kerülnek be, akiknek legalább 25 százalékos részesedése van. Márpedig az osztalékelsőbbségi papíroknak pont az a lényege, hogy ennél kisebb tulajdonaránnyal is be lehet húzni szinte a teljes profitot. Teljesen egyértelmű tehát, hogy az osztalékelsőbbségi részvényeket egyre szélesebb körben használják a nagy bizniszek tényleges haszonélvezőinek elrejtésére. 

A portál már nyáron elkezdett egy cikksorozatot kiadni, amelyben bemutatják, hogyan áramlott az elmúlt években elrejtve több tízmilliárd forint a kormányzathoz leginkább közelálló milliárdosok irányába a tűzhöz kevésbé közel lévőktől.

Azaz példákkal is alá tudták támasztani a rendszer működését – és „sikerét”. Az érintettek körében, ott van Jellinek Dániel cégcsoportja, Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, Szíjj László legfontosabb cége, a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Tiborcz István üzlettársaként ismert Balázs Attila vállalata, a Bayer Construct is feltűnik.

Forrás: G7.hu, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Gratula... Nem baj vazzze,,,csak krumpli legyen ,4 évente a híveknek,,oszt jó napot. Hánynom kell ezektől...
csak úgy....
ezt csak azért tudják megtenni,mert magyarországon az egy normális före jutó seggfejek száma 2,87 % ! - a szocik is loptak jeligére.. :)
justhpeter
Egyszer majd valaki csak kihozza a géppuskát a Patyolatból. Akkor lesz itt igazi mezei futóverseny. Aki györsabb mint a golyó az megmarad, a többi megy oda ahová való.
Eladott Ország
Szó nélkül szétlophatják az országot. Ellopni egy dolog, de ennek a retkes bűnöző román cigánynak a tevékenysége nyomán csak pusztul minden! "Aztán ha még ki is léptetik az országot az EU-ból még ennél is jobban rá lehet kapcsolni, az ellenoldalon pedig: elképzelhetetlen fényűzés, milliárdok, fel nem fogható mértékű magánvagyonok, csillogás, szuperjacthtok, magánrepcsik, narkó, luxus escortok, milliárdos kecók a világ minden táján, magántőkealapok, offshore számlák, hetente nyaralás luxusparadicsomokba, prémiumok, milliárdos osztalékok, magánbankok, drága táskák, órák, ruhák, luxusverdák, luxuskurvák, csecsebecsék és még bármi amit megkívánnak maguknak, ezek már Beluga vodkával, Don Perignon-al öblögetnek fogmosáskor is, közben meg a nyugdíjas eldöntheti, hogy e hónapban ételt vagy gyógyszert vesz magának, de a rezsire már így se úgy se jut. Sokkal több ez mint egy évtizednyi munka, és ez barátaim nem az ő szégyenük hanem a miénk, ugyanis a passzivitásunkkal végig asszisztáltunk ehhez az ámokfutáshoz. Mi teremtettük meg a körülményeket, ők csak kihasználták ezt. Ahhoz, hogy a gonosz győzzön elég csupán a jók tétlensége. Így aztán most meg is érdemli ez az ország mindezt."
Eladott Ország
@KisTehen: A birkák imádják.
uploads.disquscdn.com/images/6c6a685493812cecac7dcc15860e526c43d343a8523c5190bf3735a73d36b7f0.gif?w=800&h=278
Ehhez persze kellett, a 2,5 millió megtévesztett felhatalmazása. Azok azt hiszik a holdingról, hogy az az új pesti divat. Ing, amit a holdon hordanak. Remélem, ezek a NER rablók is egyszer büntibe mennek. Jól kidolgozott terv volt, de mindenhol akad szendvics vagy banánhéj.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fmedia2.giphy.com%2Fmedia%2Fu5o8PyNVp5Go0%2Fgiphy-downsized-medium.gif&key=pw9eHkg510rj1IC5WLZhAQ&w=800&h
kép2
uploads.disquscdn.com/images/603b2c9d9038720c2fdeb1d067b2ce4a026d97550503652fb1c69422a26777e9.jpg?w=800&h=565
Bródy János: Birkaország .
youtu.be/4yo-2UaHNvM
csak úgy....
@KisTehen: mesélj,mi volt az oktatáson!? :) megtaláltad végre a 13 millió ft. félretett pénzedet?
csak úgy....
@KisTehen: veled kapcsolatban mindent tudok,még azt is,hogy gyógyíthatatlanúl gyogyós vagy! :) -te idióta illibsiseggnyaló.. ,te idióta senki!
mekkelek
@KisTehen: Persze hogy nem ezek a tetvek találták ki de a közpénz és EU-s pénz lenyúlását ezek altökélyre fejlesztették, az EU-ban nincs példája…
A nyugatot mindig próbáljátok belekeverni de elég ha az utak állapotát megnézed az már eleve tükrözi hogy hol köt ki a közpénz nagyja, hogy a többiről ne is beszéljünk.
De négyévente a tányér krumplileves nektek elég ahhoz hogy maradhasson Orbán és csürhéje amelyik 13 év 2/3-os teljhatalommal és 10+ évig az országba ömlő EU-s pénzből egy EU bajnok Orbán inflációt és reálbér csökkenést meg gagyivá tett forintot tud felmutatni!… ti agyatlan birkák - bár te tehén vagy - tapsoltok hozzá és Orbán mellett Putyinról álmodtok…
Ezodabasz
@KisTehen: ma, 15:22 Te állat attól hogy így csinálják ezt nyugaton is az követendő példa? Harcol a fideSS a nyugattal, hogy lophasson mert ők is lopnak??? Nekik lehet akkor már ez szinte felhatalmazza az 0rbán rezsimet a lopásra?
A magyar baloldal vélt vagy valós lopásai felhatalmazták a fideSS-t, hogy nagyságrendekkel többet lopjanak(törvényeikkel megtámogatva) ?
Clavigo
Csak tudnám,,mi a f@szért tartjuk fent a Nav- ot..? Csak tájékozódnak,mint a kiszántott egér... Meg népséget baszogatják havonta a tb.járulék befizetéséért...
ómió
Az efftársi országkifosztás még ennél a hazudozásnál is simábban ment!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.