Egy friss, reprezentatív felmérés, melyet a Pulzus Kutató és a Szülői Hang közösen végeztek, rávilágít az oktatási rendszer problémáira és az ezekre adott reakciók politikai összefüggéseire Magyarországon – írta meg a hvg.hu.

Így vélekednek a Fidesz-szavazók az oktatási helyzetről

Résztvevők az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tartott budapesti vonulásos demonstráción, az ADOM Diákmozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) rendezvényén 2023. június 5-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A felmérés megállapította, hogy a válaszadók többsége, beleértve a Fidesz-szavazókat is, úgy véli, hogy a pedagógushiány igen súlyos probléma. A résztvevők 75%-a szerint a pedagógushiány nagyon jelentős problémát jelent. Mindössze 4% gondolja, hogy ez nem komoly probléma.

A kormánypárt szavazói kevésbé látják súlyos problémának a pedagógushiányt, 34 százalékuk úgy gondolja, hogy az intézmények képesek azt kezelni, míg további 47 százalékuk szerint nagyon nagy problémát jelent.

A hvg.hu szerint a politikai megosztottság azt is megmutatja, hogy milyen mértékben hatnak a párt preferenciák a pedagógushiányra adott reakció kapcsán. Az ellenzéki szavazók jóval gyakrabban, a 47%-ban tapasztalják, hogy a gyermekükkel nem megfelelő szakképzettségű pedagógus foglalkozik, mint a kormánypárti szavazók, akiknél ez csupán 25 %. 

A felmérés szerint az iskolai végzettség is hatással van a pedagógushiány megítélésére. A magasabb végzettséggel rendelkezők nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a pedagógushiánynak, és valószínűbb, hogy elutasítják a státusztörvény főbb elemeit.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fog alakulni a magyar közoktatás minősége a pedagógusokat érintő törvénymódosítások elfogadása következtében, csupán a megkérdezettek 19 százaléka mondta azt, hogy javulni fog.

A kutatás eredményei azt is kiderítették, hogy az emberek többsége nem tartja elfogadhatónak, hogy a közoktatásért a belügyminiszter, Pintér Sándor felelős. a Fidesz-szavazók 31 % ellenzi, hogy Pintér Sándorhoz tartozik az oktatásügy. Ugyanezen a vélekedésen az ellenzéki szavazók 74 % van, míg a "pártnélküliek" 52 % utasítja el a belügyminisztert az oktatási ügyek élén.

Ami az uniós forrásokat illeti, az ellenzéki szavazók nagy többsége (90 százalék) ellenzi, hogy a kormány az EU-s támogatásoktól teszi függővé a pedagógus-béremelést. A Fidesz-szavazók 38 százaléka vélekedik ugyanígy.

Forrás: hvg.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
Már csak azért is aggasztó a mai Diákok helyzete hogy belügy miniszer felügyeli az Oktatást,és az egészségügyet,amihez Ő elmondta hogy ezekhez nem is ért, milyen jövő vár azokra a Tehetséges Magyar fiatalokra akik szeretnék vinni valamire az életben,és meg van hozzá a tehetségük és a szorgalmuk is csak nincs számukra megfelelő Pedagógus aki átadhatná nekik azokat a tudásokat,akikből esetleg akár NOBEL-díjasok is lehetnének!
Aki Én
@telegdilaci: Ők szeretnek az előző oktatási rendszer sikereivel dicsekedni, és azzal hitelesíteni a mai borzalmas oktatási rendszert.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.