Amikor a kormány templomok vagy közösségi házak felújítását, építését támogatja, azt nem öncélúan teszi – erről Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt Gávavencsellőn a megújult Nagyboldogasszony plébániatemplom szombati átadásán.

Soltész Miklós szerint az Orbán-kormány nem öncélúan újítja fel a templomokat
Ferenczi Richárd plébános (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a hálaadó szentmisén a megújult gávavencsellői Nagyboldogasszony plébániatemplomban az átadása napján, 2023. október 21-én. MTI/Vajda János

Kiemelte, e segítséggel az egyházakat és a keresztény közösségeket akarják megerősíteni, hogy olyan fiatalokat nevelhessenek, akik nemcsak szeretik hazájukat, hanem családjukban és közösségeikben is példát tudnak mutatni, hogy a templomok száz év múlva is megteljenek emberekkel.

Az államtitkár köszöntőjében emlékeztetett, októberben több fontos történelmi eseményre is visszatekintünk; október 6-án az aradi vértanúkra, 23-án az 1956-os forradalomra és Kapisztrán Szent János halálára, most szombaton pedig Boldog IV. Károlyra emlékezünk, aki szerette hazáját, száműzetésében is tisztelte a magyarokat és királyként "fantasztikusan vezette nemzetét".

Soltész Miklós elmondta, hogy IV. Károly élete több szempontból is iránymutató, hiszen katolikus mély hite meghatározó volt uralkodása idejében, családjában és száműzetésekor is. A király hazaszeretete, békevágya is tisztelendő, és fontos, hogy a magyarok is úgy szeressék hazájukat, ahogy azt IV. Károly tette.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a cserbenhagyás és az árulás jelen van a világ politikájában, ezért a nemzet és az ország érdekében Magyarországnak az igazsághoz ragaszkodva olyan szövetségeseket kell keresnie, akikben megbízhat.

Soltész Miklós kijelentette, hogy "a világban jelenleg zajló szörnyűségek" kapcsán Magyarország megmondta, mi a teendő, és az országnak egyre több a szövetségese, akik mindezt felismerik. Hangsúlyozta, "a háborúban minél hamarabb tűzszünetet és békességet kell kötni".

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, a gávavencsellői templom az egyházmegye,a kormány, a vármegye és a hívek összefogásának köszönhetően újulhatott meg.

A politikus hangsúlyozta: a magyaroknak meg kell küzdenie hitük megőrzéséért és ehhez jó úton járnak, hiszen Magyarország nem bezárja, hanem felújítja a templomait és az egyházak útmutatása szerint megerősíti egyházi közösségeit.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a vármegyében már több mint tíz templomot újítottak meg egy magyar-román közös programon belül. A templomok megújításával Európát tudták szolgálni, hiszen annak lényege a keresztény gondolatiság, hit és hagyomány, valamint az ahhoz való hűség – tette hozzá.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Valóban nem! A kézivezérelt klérus által irányított cselédpapságon keresztül hülyített parasztasszonykák szavazatainak begyűjtése céljából! (Vidék Magyarország)
Ahogy az erdélyi pénzek is voksszerző funkciót szolgálnak, úgy ez a pénzszórás is!
És a voks---minden KÖZpénzt megér és semmiképp nem drága, kerüljön akármennyibe!
Qqberci
@namihami: Meg a felújításon - építésen jó sok tud lenni a tákolmányos költség...
simmering73
Térdre csuhás. Téged is megvettek aprópénzért.
jáger laszló
Templom
Vallási helyként nem érdekel,csak mint kulturális emkékhely!
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Hiába aranyoznak be minden templomot, ha az igazi keresztények fogynak. Ugyanis az a helyzet, hogy itthon csak megélhetési kereszténykedés folyik, azaz az egyházak leigázása. Van amelyiket pénzzel és van amelyiket üldözéssel.
ómió
Akkor, itt erre is jut!? Bezzeg Böszméék még mindent elloptak!
Csizmás Kond
Bát az Istentagadó baloldalnak ez kínai akkor is valós tény, hogy bármilyen közösséget a vallás tud a legszorosabban összetartani ...és példa erre a zsidóság vagy a muszlimok.
ittott
ki az a sovánka fehér ruhás? biztosan a krisztusi visszafogottság miatt ilyen gebe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.