Hatalmas eltérések vannak a háztartások és a cégek között.

Eurostat: Magyarországon messze a legmagasabb az áramár Európa-szinten, és a gázár is hasonlóan alakulMTI/Soós Lajos

Október 26-án közölte az Eurostat az idei első félévi lakossági és nem lakossági gáz- és áramárak adatait. A számokat a portfólió.hu szemlézte.

Mint ismert, a magyarországi lakossági rezsicsökkentési rendszer egy ideje már nem változott, így az idei szeptemberi adatok alapján is elmondható: az átlagfogyasztásig az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárát élvezhetik a háztartások itthon. Ami az átlagfogyasztás feletti számokat illeti: 20%-kal az áramár továbbra is nálunk a legalacsonyabb, a gázár pedig a második legalacsonyabb.

Ugyanakkor a nem lakossági gáz- és áramáraknál egészen más kép rajzolódik ki, jelentős újdonságokat tartalmaz a friss adatbázis.

A lap rámutat: Magyarországon volt messze a legmagasabb a villamos energia ára az Európai Unióban a közepes és nagyvállalati fogyasztók körében az idei első félévben.

Ez arra utal, hogy a számos adózási és szabályozási torzítás magas energiakereskedői árajánlatokhoz vezetett, illetve az energiafogyasztó cégek jelentős része beleragadhatott a fixáras, vagy merev feltételrendszerű szerződésébe, amit a tavalyi év végefelé kötött. Mindez jelentős költségoldali versenyképességi hátrányt okozott sok cégnek, és csak egy kisebb részük tudta kihasználni a piaci áramárak esését.

A villamos energia mellett a vállalati gázáraknál is kirívó volt a helyzet az idei első félévben:

Európa élmezőnyébe tartoztak az árak több fogyasztási kategóriánál is. Így tehát egyszerre két irányból érkező nyomás mellett kellett teljesíteniük a cégeknek, ami bizonyára hatással volt az árazási magatartásukra, és Európa legmagasabb inflációs rátájára is.

Forrás: portfolio.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A vállallati áram-és gázárak beépülnek a termékek áraiba, emelik a fogyasztói árakat a termékeknél és a szolgáltatásoknál.
A lakosság , a fogyasztó tehát megfizeti Európa legmagasabb áram-és gázárait- ha közvetetten is. Mert az "alacsony" áram és gázár , amelyet a lakosság közvetlen fogyasztása után fizet, az csak a "rezsi" egyik oldala. Az, hogy alacsony-e ez az ár, nem a névleges ár dönti el, hanem az, hogy azt milyen-mekkora jövedelemből kell megfizetni. Igy már nem is olyan szép ez a rezsicsökkentésnek hazudott fideSS találmány.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
A vállallati áram-és gázárak beépülnek a termékek áraiba, emelik a fogyasztói árakat a termékeknél és a szolgáltatásoknál.
A lakosság , a fogyasztó tehát megfizeti Európa legmagasabb áram-és gázárait- ha közvetetten is. Mert az "alacsony" áram és gázár , amelyet a lakosság közvetlen fogyasztása után fizet, az csak a "rezsi" egyik oldala. Az, hogy alacsony-e ez az ár, nem a névleges ár dönti el, hanem az, hogy azt milyen-mekkora jövedelemből kell megfizetni. Igy már nem is olyan szép ez a rezsicsökkentésnek hazudott fideSS találmány.
kereső
@Őrnagy: Szivhez szóló bullshit. Egyetlen kérdésre válaszolj: miért csökkent brutálisan a "fogyasztás" Magyarországon, miért jellemző az, hogy a bevásárló kosár mennyisége- ugyanannyi jövedelmet elköltve- harmadával kevesebb. A "tehetősek/gazdagok" fogyasztása- rugalmatlan, azaz nem tükrözi a fogyasztói árak emelkedését- igy ők igazándiból nem finanszirozzák a kilenc decilis fogyasztását. A rendszer qrva rossz- bár egy fokkal jobb, mint az előző volt, amikor az a 9 decilis finanszirozta a felső egy luxus "rezsi" kiadásait is.Na, ennek az egyik következménye lett az infláció növekedése.
izéke
@Őrnagy: a jelenlegi világpiaci ár jóval olcsóbb,mint a " rezsicsökkentett ár" amennyiért a jobbágyoknak adják,szóval ha valóban a világpiaci árat kellene fizetni,jobban járnának, és ne gyere a nevetséges mértékben meghatározott áltagfogyasztással mert az lófaszra se elég nem egy átlagos család használatára. Hiába kerülne maga az áram is 5000 forintba havonta ha rájön 12 ezer ft rendszerhasználati díj ami a lölőé,vagyis orbáné. Szóval szaragyú fideszszopó román bértroll,ne ugass
justhpeter
Vagyis a kolostormalac állításai netto hazugságok.
Nessy
Logikus! A magasabb közületi árak több ÁFA bevételt eredményeznek. Majd az e miatt magasabb infláció még többet! Hogy az unió egyik legszegényebb országa lettünk közbe? Igy jártunk!
ómió
Akkor, ezért kellett a rezsicsökkentés, amit a tetvesbolsi brüsszeliták rögvest ellopnának a magyartól!
Fenyöfa58
@Őrnagy: Eltaláltad!!! EZ O1G CÉLJA !!! ELŐRE AZ ORBÁNYI KECSKE BASZÓ UTON !!!
kereső
@Őrnagy": Az infláció pedig a gazdasági megújulást inspirálja." Ezt a közgazdasági baromságot meg honnan veszed?
Egyébként is mi értelme van az egész hozzászólásodnak- amikor nem érted a lényegét a dolognak. A magas infláció semmi féle más célt nem szolgál ma Magyarországon, mint azt, hogy egy újabb eszköz az orbán kormány kezében a perverz újraelosztási politikájában-: a jövedelmek átcsoportositása a felső tiz számára. Az egész adórendszer, és a gazdaságpolitika csakis ezt szolgálja. Na, de mi lesz akkor, amikor már nem lesz "újraosztható" jövedelem- mert a tehénke nem tud több tejet adni? Hiába "húgyagyúzol ", meg emlegeted a "fideSS"-esezést ez nem változtat semmit a tényeken.
Másik kebelbarátodtól már kérdeztem, igaz választ nem kaptam rá: miért okoskodsz olyan témában amihez hülye vagy.
kereső
Ami meg az ÁFÁ-t illeti. Az egy fogyasztási tipusú adó- hiszen a gazdasági tevékenység- termékelőállitás, szlgáltatás nyujtása után a végső adót a fogyasztó fizeti meg. Ennél több szerepe nincsen a gazdasági folyamatokban- csak annyi, hogy ez egy viszonylag stabil bevételi forrás a költségvetés számára, amiből ismételten újraelosztás lesz, amikor a költségvetés felosztja a bevételeket a különböző célokra.És akkor most beszéljünk arról, hogy a csecsemő tápszer, a pelus, a ruházat,mind mind a legmagasabb ÁFA kulccsal biztositja a bevételt a költségvetésnek- és az ebből keletkező bevételt az "állam" elkölti templomokra, stadionokra, a focisták magas fizetésére, a stadionok gyepének fútésére, és doltálja belőle a 1 millió forintnál is magasabb havi jövedelmekkel rendelkező kedvezményezettjeit az adórendszer keretein belül. Na ezért perverz a fideSS -es újraelosztás poltikája, amely a regnálás 13 évében brutális jövedelem koncetrációt eredményezett egy meghatározott kör-igen kevesek számára, mig a többi- akiktől ez a jövedelem származik, egyre szegényebb lesz. Mert nem azt jelenti a szegénység a 21. században, hogy nem tud kenyeret venni-hanem azt, hogy nem jut minőségi/egészséges élelmiszerhez, nem jut hozzá alapvető szolgálatatások igénybevételéhez. Lehet itt csúrni, csavarni a dolgokat, és húgyagyúzni- de ez akkor is a magyar valóság. És ennek felismeréséhez nem kell közgazdasági végzettség- csak józan paraszti ész.
kereső
@Őrnagy: A normális/felügyelt-és "karbantartott" infláció igen. Viszont ma Magyarországon 2021 második felétől kezdve egyrész vágtató infláció van, másrészt meg stagfláció:= magas infláció+ gazdasági receszesszió( ami meg a gdp tartósan negativ tartományban van). Na, okoskodj még barom.
És csak ismételni tudom, másról beszélsz, mint az eredeti probléma- az, hogy gyakorlatilag nincs rezsicsökkentés, mert egyrészt az otthoni óccó rezsit az unió egyik legalacsonyabb jövedelméből fizetik a magyarok( mondhatnám azt is , hogy magasan a legtöbb munkaórát forditják az egységni energia megvásárálására), másrészt közvetetten megfizetik a magas árakban mindazont termékek és szolgáltatások igénybe vételekor, amelyek az energián kivül szükségesek egy háztartás fenntartásához. És, ha nem érted az egésznek a problémáját, a hiba nem az én készülékemben van. Na, csá...
izéke
@kereső: ne etesd ezt a koszos trollt,ez annyira liberális mint putyin emberszerető. Esze semmi fogd meg jól.
Nessy
@kereső: Hagyd rá! Jól el van a saját világában! Felesleges vitázni, úgysem érti, vagy nem is akarja!
rakitics41
Nem egy malomban őröl az Eurostat ás Orbán Viktor valamint a miniszterei.Tegnap azt nyilatkozták a" fijúk " hogy az energia árak Magyarországon a legolcsóbbak Euópában.Err jön az Eurostat ahol nem orbáni közgazdászok állapítják meg az adatokat, és azt mondja, hogy nálunk a legdrágábbak.Az egyezőség csak a leg fozó szóban van, de a megállapítások teljesen ellentétesek.Az a gyanúm hogy valaki nem mond igazat!Volt már olyan nem is olyan régen hogy a mi" vezérürünk "nem mondott igazat.Nem azt mondta hogy "Bee!" hanem azt hogy "Gyurcsány!"
gina
Kinek mit intézett a kormánya, amig a vérszivó patkányokat nem takaritjuk el addig igy is lesz...
gina
Tudjuk Soros Gyurcsány és Büsszel a hubás agytalan szektahivö hahaha magyarázd meg ha tudod és nézd OV zsiros sggét, az a román cigány urizál és lop csal ennyi
kereső
@Maccska: 11:26. Drága! Mert fajlagosan magas a fizetésekhez, és az megszerzésükhöz szükséges munkaidő miatt. Ennél egyszerúbben már nem tudom leirni. Nos, az mszp kormányok idején is volt "rezsicsükkentés"- csak éppen nem mindenkinek. És nem fogyasztás alapú volt, hanem jövedelemhez kötött. Talán nézz utána. Egy szociálisan érzékeny kormány miért is adna támogatást a milliós jövedelmekhez? Orbán kormányai nem tartoznak ebbe a kategóriába- forditottan műáködik a "szociális érzékenység".
terlasz
Orbánék jól bevált trükkje, hogy többnyire közvetetten nyomják nyakunkba a terheket.
Így aztán az átlagsötétje a kereskedőket és a szolgáltatókat szidja, pedig többnyire a "nem-megszorító, rezsicsökkentő" kormányt kellene.
Lepényleső
Vélhetően a gondolkodó ember,vagy aki az 1992-es székház ügyét ismeri a bánnak,nem hihette,
hogy az Unós pénzek elmaradását,rajtunk nem fogja behajtani magának?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.