Fodor Gábor Fidesz alapító tag, majd SZDSZ és Liberálisok-elnök szerint módosítani kell fővárosban a választási törvényt.

A három pártot is megjárt Fidesz-alapító tiltakozik a kollaboráns vád ellen

Fodor Gábor mosolyog. Forrás: ATV

Mivel Orbán Viktor pártja a Fidesz által néhány éve keresztülvert módosítgatás dacára sem lett népszerűbb Budapesten, a választás előtt szűk egy évvel a másik széljobbos-populista párt, a Mi Hazánk törvényjavaslatot adott be a választás szabályainak megváltoztatására november végén. Erre a vonatra ugrott fel a mérhetetlen népszerűségű Liberálisok vezére, amikor azt állítja, hogy "sem a Fidesz, sem az ellenzék nem foglalkozik stratégiailag Budapesttel."

A Fideszt alapító, majd onnan Orbán Viktor által egy elbukott elnökválasztás után kitúrt Fodor szerint összeesküvés elmélet, hogy a kormánypárt megrendelésére kezdeményezte a folyamatot. A javaslata mellett "elég jó érv", hogy számos politikai elemző is azt mondja, "ezt meg kellene csinálni."

Elég gyanús, hogy a Mi hazánk a Fidesz megrendelésére kezdeményezte a változást. Az első ötletgazda viszont Fodor volt, aki az Indexen publikált cikkében azt írta,

"Érdemes lenne visszaállítani a több mint 20 éven keresztül működő listás választási rendszert. Ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat".

1994 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés tagjait közvetlenül választották a budapestiek.  2014-ben, pár hónappal az önkormányzati választás előtt, a szavazók fele által parlamentbe segített fideszes „kétharmad” átírta a szabályokat. A fővárosi közgyűlésbe automatikusan bekerült a 23 kerület polgármestere. Ez a Fidesznek kedvezett: változtatás nélkül Tarlós Istvánnak nem lett volna többsége a közgyűlésben.

Most a főpolgármester és a kerületi polgármesterek többsége is ellenzéki, a közgyűlést uralja az ellenzék, ezért a Fidesz csak a korábbi listás választási rendszer visszaállításában reménykedhet.

Az ATV Heti napló kérdésére, hogy miért kezdeményezte a korábbi helyzet visszaállítását, Fodor ezt mondta:

Az én kiindulópontom az volt, hogy sem a Fidesz, sem az ellenzék nem foglalkozik stratégiailag Budapesttel. A polgármesterek, akik ott ülnek a képviselő testületben, nyilván a saját kerületükre figyelnek elsősorban.

Szerinte "elég jó érv, hogy néhány héttel ezelőtt volt egy szakértői konferencia, amit a Republikon Intézet szervezett, és ahol "a Nézőponttól kezdve a Záveczen át, egészen a Political Capitalig mindenki megszólalt, és mindenki azt mondta, hogy ezt meg kellene csinálni."

A közkeletű felvetésre, hogy Fodor a Fidesz sugallatára írta vitaindító cikkét, ennyit tudott mondani az – ezek szerint megélhetési gondokkal nem küszködő – mikropárt-vezető:

"ezeket általában az összeesküvés elmélet teória részeként kezelem, ezek butaságok. Távol áll tőlem, hogy velem bárki, akár a Fidesz, akár az ellenzék bármit megírasson, én hála istennek olyan helyzetben vagyok, hogy azt írok meg, amit akarok".

Forrás: ATV
Fotó: ATV

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Egykor szép napokat látott politikus...
A béka azóta felülkerekedett rajta!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: 16:33) te buziilag kikupált vagy buzikám...!
Ezért kellett szöknöd '89-ben Magyarországról...?
namihami
Hosszúra nyúlt a parkolópálya! Megpróbál visszaülni a felcsúti kisvasútra!
jáger laszló
Ennyit a politikáról
Mindenki az érdekez szerint politizál
Fodor úr is!!
Ő sem kivétek,bár neutrálisnak igyexik látszani!!??
Persze ez csak álca..
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Már az oviban is júdás volt a jele,vagy a 30 ezüst?
balos
@izéke: 40 volt már akkor is,mert tudták,hogy jelent,mint a többi fiatal demok-ratyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.