Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt – tudatta az MTI. Ez az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.

Megszavazta a törvényt az ukrán parlament, visszaállhat a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogaHandout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

A Legfelső Tanács (parlament) két korrupcióellenes jogszabályt, valamint a lobbitörvényt is elfogadta pénteken, ezek Denisz Smihal miniszterelnök véleménye szerint együttesen lehetővé teszik, hogy megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval – közölte az Ukrinform hírügynökség. Hozzátette, hogy a jogszabályokat már Volodimir Zelenszkij elnök is aláírta.

Az Ukrinform jelentése szerint az új kisebbségi törvény "javasolja", hogy módosítsák Ukrajna számos, a kisebbségek jogait érintő jogszabályát: a helyi önkormányzatokról, a felsőoktatásról, a közoktatásról, az államnyelvről, valamint a médiáról szóló törvényt is.

A magánkézben lévő iskolák, egyetemek az EU bármelyik hivatalos nyelvén oktathatnak, külön tárgyként biztosítva az ukrán nyelv elsajátítását. Azok az iskolások, akik 2018. szeptember elsejéig megkezdték tanulmányaikat, az ukrán államnyelvi törvény elfogadását megelőző szabályok szerint tanulhatnak a középiskolai végzettségük megszerzéséig.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a választási propagandaanyagok Ukrajna őshonos népeinek és kisebbségeinek nyelvén is megjelenhetnek az ukrán mellett, valamint eltörölte azt a rendelkezést, amely szerint a könyvek legalább felének ukrán nyelvűnek kell lenniük.

Az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezetek korábban több alkalommal is bírálták az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről (közösségeiről) szóló, 2022 decemberében elfogadott új törvényt, illetve annak tervezett módosításait.

A jogszabály a középiskolai és szakoktatás nyelvével kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy az ukrán nyelv és irodalom mellett az Ukrajna történelmét és a honvédelmi ismereteket oktató, Ukrajna védelme elnevezésű tantárgyat is kötelező államnyelven oktatni. Emellett bármely tanintézmény saját hatáskörben bővítheti az ukrán nyelven oktatott tantárgyak listáját.

A televíziózás kötelező ukrán nyelvű kvótáját legalább 30 százalékban állapítja meg a törvény a jelenleg hatályos 75 százalék helyett.

A nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló új törvényt a kormány által benyújtott tervezet alapján, a parlamenti frakciók módosításaival fogadta el a Legfelső Tanács.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Szevasztok: Történelmi ismereteid kissé hiányosak. Moldova nem tartomány, hanem önálló állam.
Kárpát-alja sem volt "tartomány"- hiszen trianon után a csehszlovák köztársaság része volt, 1938-44-ig a müncheni dekrétum csatolta Magyarországhoz(egy részét), utána-1994 től a szovjetúnió része volt Ukrajnaként, 1991-ben pedig a szu felbomlásakor az önálló ukrán állam része.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nyírfa: hmm..., állítólag a fólia sem igazán környezet barát!
Peller Anikó
@kereső: Így, ezt hazudta. Mindig hazudik, így nem annyira feltűnő, de egy eltűnő sokkal jobban festene, mint hitleris.

propeller.hu/nagyvilag/3977758-orban-viktor-nem-akarok-megegyezni-ukran-kerdesben-de?all#c3807838
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 18:18 ☻ A román cigányod szarik nem csak a kárpátaljai magyarokra, hanem az itthoni magyarokra is!
Egyébként a kollektív bűnösség ma is évényes Szlovákiában. A Beneš-dekrétumokra hivatkozva vettek el magyar tulajdont Szlovákiában, most, 2022-ben, és az Európai Unióban ilyesmi létezhet. A dagadt román cigányodat érdekes ez nem zavarta, igaz a kolostorgeci már magára iratta az ország javainak jelentős részét szintén ingyen.
Szevasztok
@m73: Köszönöm ,van akire felnezzél.
Csizmás Kond
@Horizont: ...az is lehet hogy azt mi nem érjük meg...ott anyagi érdekek dulnak...és aki vérszemet kap a lehetőségre az nem adja fel könnyen.
Ha ez a nagy fehér madár még vagy húsz évig vezetgethetné európát az orránál fogva lehet létrejönne, de változnak az idők és úgy hogy a világ másik feléről határozzák meg hogy ki honnan vehet gázt, olajat stb az nem mindenkinek tetszik és így nagyon nehéz lesz .
ómió
Ó, igen! Egészen az "uniós befurakodásig"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.