Az Európai Tanács pénzügyminisztereiből álló testülete zöld utat adott a magyar helyreállítási tervhez kapcsolódó uniós támogatásnak, amely közel egy milliárd eurót jelent Magyarország számára – írta meg az Index.

Zöld utat kapott a magyar helyreállítási terv – több tagállam a jogállamiság miatt aggódik

Fotó: Pixabay

A program eredetileg 4,6 milliárd euróval támogatná a magyar helyreállítási tervet, amelynek célja az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválás elősegítése. Az összeg nagyobb része egy 3,9 milliárd eurós uniós hitel, míg a többi vissza nem térítendő támogatás lenne.

A pénteki döntésnél néhány tagállam tartózkodott, kifejezve aggodalmát a jogállamiság helyzetével kapcsolatban az országban.

A Tanács jóváhagyása lehetővé teszi, hogy Magyarország kormánya 920 millió euró előleghez jusson, melynek felét 2024 elején, a maradékot pedig a program végén kapná meg.

Azonban a jogállamisági aggályok miatt a helyreállítási pénz jelentős részét zárolnák, amíg az ország nem teljesíti a jogállamisághoz kapcsolódó 27 feltételt.

Az Index szerint pénteki döntés előkészítő ülésén négy tagállam fejezte ki fenntartásait a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban, különféle okokból. Hollandia, valamint Sigrid Kaag pénzügyminiszterük tartózkodott a szavazáson. Bár nem minden tagország egyetértett, a minősített többség megszavazta a tervet, beleértve Hollandiát, Észtországot, Lettországot és Litvániát is, akik tartózkodtak a szavazáson.

Forrás: Index

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Nem értem miért aggódnak Nincs itt baj a jogállammal...
Ugyan miért is lenne gond hogy a végrehajtó hatalom maga választja meg hogy mely hatályos szabályokat tartja be és melyeket nem?Apa, mi az a jogállam?
Nem tudom fiam, mi magyarok vagyunk.
Még nem találkoztam jobboldalival, aki számára a demokrácia ne lett volna szitokszó. (Ennek oka, hogy a fogalmat keverik a liberalizmussal, de ez most mindegy is.) Ha viszont valaki azt mondja rájuk, hogy ők nem demokraták, a pártjuk és kormányuk nem demokrata, az általuk uralt ország berendezkedése nem demokratikus, máris vérig vannak sértve, és hőzöngenek. Miért is? . Ahol a miniszterelnök azt hiszi az állam én vagyok mindenben én döntök. Ha nem tetszik 1 jogerős ítélet akkor szólok az egyik miniszternek és NEM HAJTOM VÉGRE azaz nem tartja be a törvényt.
Ugyan miért is lenne gond hogy a végrehajtó hatalom maga választja meg hogy mely hatályos szabályokat tartja be és melyeket nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@kereső: """december 7-én, széles társadalmi összefogás eredményeként útjára bocsájtottuk az Európai Bizottságnak címezve azt a panaszunkat, amely követeli – az Orbán-kormány által a magyar választópolgároktól immár több mint tíz éve, súlyos jogsérelemmel elvont – a szabad választást biztosító jogok helyreállítását, és egyben kötelezettségszegési eljárást is kezdeményez."""

Pálinkás Jóreggelt.
Nyírfa
@kereső: 12.20

propeller.hu/itthon/3977474-kis-lepes-ellenzeknek-nagy-lepes-ellenzekisegnek

Közben, akkor, utána megszületett a döntés, kell egy kis lóvé a magyaroknak - bocsánat, Orbán Viktornak -, különben leharapja a fejünket.
Akár tudtak már a beadványról, akár nem, akármi is motiválta, ez a döntés , gyalázat.
Peller Anikó
@Nyírfa: Lehet azt képzelték, hogy akkor majd abán úgy voksol. De nem szokott, mert inkább még kér (nem a nép), de inkább követek még, még, még. Hülyék ezek ott kint is, nagyon. De nyugtával dicsérd a navot.
Nyírfa
@Peller Anikó: 14.58

Hátha nyugtával dicsérhetjük. A napot is, a NAV-ot is. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok