Megéri a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének lenni, ez már most is látszik.

Ezt még Orbán sem mondhatja el magáról: hatalmas kiváltságokat kap a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke MTI/Kovács Attila

A 24.hu szúrta ki, hogy egy kormánypárti módosító javaslatnak köszönhetően a hivatal leendő elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni.

Ennek megfelelően az új hatóság elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy más hatóság előtt a tevékenységével kapcsolatban, illetve csak a parlament előzetes hozzájárulásával lehet ellene büntető- vagy szabálysértési eljárást indítani.

Nem árt tudni, hogy milyen nagy dolog ez:

még a kormánytagoknak és az államtitkároknak sem jár, csak akkor védi őket, ha egyben képviselők is.

Mentelmi joguk jelenleg a parlamenti képviselőknek, a bíráknak, valamint az ügyészeknek van. Rajtuk kívül a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke és az alapvető jogok biztosa és helyettese rendelkezik vele.

A hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a mandátuma hat évre szól majd. A havi fizetése közel 5 millió forint lenne, azt ugyanis a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg.

És ez még nem minden: a törvényjavaslat elég nagy mozgásteret ad az elnöknek a hivatalával együtt. Lényegében bármit és bárkit vizsgálhat, civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, tehát akár önkormányzatokat is, de cégekre, egyházakra és magánszemélyekre is „rádolgozhat”. Minden irathoz, minden adathoz hozzáférhet, és bár semmit nem foglalhat le, mindenből kérhet másolatot, és bárkit adatszolgáltatásra hívhat föl.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal felállításáról, és az elnök mentelmi jogáról kedden szavaznak a parlamentben.

Forrás: 24.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
Igen az ÁVH-nak is nagy kiváltságai voltak, de mivel az már foglalt név, ezért SZVH lesz gyakorlatilag ugyanazokkal a jogokkal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
Kíváncsi vagyok,vajh hány fideszest,vagy fideszhez köthető bármit fog vegzálni? -1 és 0 közé fog esni a számuk,az a gyanúm. Esetleg további orosz törvényeket is átvesznek még?
lusta
@izéke: Az kizárt. Olvasva a törvényt és a többi blablát, inkább az oroszok fognak tőlünk átvenni megfelelő passzusokat.
Lepényleső
Élet és halál ura,- nem hasonlít ez a GESTAPO -ra, ÁVH -ra? Vélhetően bárkit felkötnek majd,
a keresztény hitre hivatkozva,- aztán a tömegeket valamilyen konfliktusra hivatkozva viszik a vágóhídra,
hogy a bán minden este továbbra is tek-kel óvva térhessen majd nyugovóra? Benne a pakliba?
Sámannus
Majd el is kell néki énekelni, úgy jóllaktam túróval, hogy nem bírok a fúróval.
balos
@durbincs: Meg az a nyiasgecikurvaanyád és apád az nácigeci aki még a muszka bránerét is beszopta,hogy örülj a törődésnek!
balos
@kurbincs: Ni csak!Beszél és közben szájában a száj-erekciós gépezete!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.