Megjelent a Magyar Közlönyben a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvény, amely lehetővé teszi, hogy 2026-ra az állampolgárok minden ügyüket digitálisan tudják elintézni – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel.

Így áll jelenleg a Digitális Állampolgárság Program
Fotó: Pixabay

Úgy fogalmaztak: az elektronikus ügyintézés szintet lép, így a jövőben az ügyintézés-központú működés helyett az állampolgárok élethelyzeteihez igazodnak majd a különböző állami szolgáltatások.

A KTK felidézte, hogy a kormány 2022 decemberében fogadta el a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot. Az elmúlt időszakban megkezdődött a jogszabályi környezet kialakítása, megtörtént az online felületek értékelése és a felhasználói szokások felmérése, valamint a technológiai és szolgáltatási sztenderdek kialakítása – tették hozzá.

A most megjelent jogszabály szerint a digitális személyiadattárca-szolgáltatás, az eAláírás és az eAzonosításszolgáltatás 2024. szeptember 1-jétől indulhat el – áll a közleményben, amely szerint a felhasználók mobilalkalmazás segítségével igazolhatják majd a személyazonosságukat, az elektronikus aláírással pedig egyszerűsödik a dokumentumok aláírása.

Ismertették továbbá, hogy 2025-ben bevezetik a hozzájárulás alapú adatszolgáltatást, így az állampolgárok digitális azonosítással léphetnek majd be egyes piaci szolgáltatók ügyintézési felületeire is. 2026-ban az ePosta, az eDokumentumkezelés és az eFizetés szolgáltatás indulhat el – tudatták.

A központ beszámolt arról is, hogy az új mobilalkalmazást az Európai Uniós eIDas 2 rendeletnek megfelelően alakítják ki: minden állampolgárnak egységesen alkalmazható, egyedi azonosítója lesz, így lehetővé válik az információk pontos és zökkenőmentes áramlása.

"A fejlesztés alapelve, hogy minden, az állammal kapcsolatos adatnak az állampolgár a tulajdonosa, ezért az állampolgár rendelkezik arról, hogy adatait felhasználhatják-e" – fogalmaztak, megjegyezve: az alkalmazás használata önkéntes lesz, a megszokott ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek maradnak.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Géza
Ami a cél jelenleg, pontosan azért tiltották meg a személyi szám használatát. Egy adatbázisban tárolnak minden adatot rólunk. Köszönöm, én nem kérek belőle!
human
A technológiai fejlődés épp úgy képes csodákra mint szörnyűségekre. Ha valakiről sok adat áll rendelkezésre akkor az megkönnyíthet az ügyintézést, sőt életet is menthet. Ugyanakkor ha a hatalom mindent tudni fog rólad. 10 millió ember napi ténykedését megfigyelni pedig nem kihívás a mai informatikai rendszerek számára sem.

Az Orbán kormány már bizonyította, hogy nem riad vissza az emberek illegális megfigyelésétől. Lásd a Pegasus kémszoftver használata. De előszeretettel alkalmazzák az orosz vagy izraeli privát kopókat is ellenzékiek ellen.
Kizárt, hogy ellenálljanak a csábításnak és ne mazsolázzannak a mindent tudó adatbázisban is.
Nyírfa
@human: 07.15

Tavaly új személyi kellett csináltatnom, és nagyon nem tetszett, hogy ujjlenyomatot akartak venni.
Az élet a kezemre játszott, ugyanis az eljárás a bőröm szárazsága és barázdáltsága miatt nem sikerült. Igaz, hogy emiatt jövőre ismét megkísérlik az életem végéig érvényes igazolvány kiállítását, de a helyzet "bőrügyben" változatlan.
Amíg olyan erkölcstelen társadalomban élünk, mint amit a magyar produkál, addig visszautasítom az állam digitális "ügyfélsegítő" programjait, amelyek kínai, török és orosz vezérlés alatt állnak.
justhpeter
Bármiben fogadok, hogy hamarabb lesz itt "mindent ellenőrző állam", mint digitális állam. Rögtön kérdezek is: Digitális államban minden szavazás digitális lesz ? Na ugye !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.