Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás – a tendencia nagyjából egybeesik a rezsicsökkentés átlakításával. 

Durván visszaesett a gázfogyasztás itthon, de a kormány ebben is csak a jót látjaMTI Fotó: Vajda János

Tavaly tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamosenergia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy áramból 41 terawattórányit használtak el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

Mindez származhat a rezsicsökkentés átalakításából, a rekordmagas inflációból és az ehhez köthető elszegényedésből. A minisztérium azonban inkább a pozitívumot látja a helyzetben.

"A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát" – fogalmaztak.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban – áll a közleményben.

A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben rendre 10,7 és 11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának szintjét – sorolták.

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott – tették hozzá.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak – olvasható a közleményben.

Úgy folytatták, hogy 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz, ami a vállalkozások energiaigényének emelkedésével járhat.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Nem értem, mi a probléma?! 100 Ft/m3 az sok???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
C_3PO
@Yeromos: Ááááááááááááá! Ha túlléped a 144 m3 / hó értéket mint lakossági fogyasztó, akkor 760/ m3. Itt bizony erről van szó! Jelenleg fával (vegyeskazán, kandalló, csempekályha) drágább tüzelni! Esetleg a villanyfűtés (klíma, hőszivattyú) olcsóbb 36 Ft / KWh helyett 29 Ft/KWh amennyiben H-tarifa van bevezetve! De az is csak akkor, ha 0 C fok felett van a kinti hőmérséklet!
namihami
Én értem! A kiskereskedelmi élelmiszerfogyasztás drasztikus csökkenése viszont a Kmalac által demonstrált lakossági fogyókúra eredményének tudható be! A Vezér szolidarïtása a (meg)vezetettekkel!
Miként azt Örökbecsű Hofi Géza (a nagy Orbánfan) már megmondta: ""NERtársak, a meleget nem érezni kell, hanem érteni!""---és a dolog máris (Orbáni) értelmet nyer! És hogy mégis fázol? Az a te bajod!
ómió
@madlaci66: Fel se tűnt neked, bolsiék gyagyása, hogy éppen bolsiságotok a gázfogyasztáskifogásoló!? Már ezt is Putyinra hazudoznád!?
Sakk Matt
@KisTehen: Kezded a személyeskedést? Miért nem foglalkozol azzal, amivel egyidős vagy? Vagy anyádban van megint?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.