Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a gázfogyasztás – a tendencia nagyjából egybeesik a rezsicsökkentés átlakításával. 

Durván visszaesett a gázfogyasztás itthon, de a kormány ebben is csak a jót látjaMTI Fotó: Vajda János

Tavaly tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamosenergia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy áramból 41 terawattórányit használtak el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

Mindez származhat a rezsicsökkentés átalakításából, a rekordmagas inflációból és az ehhez köthető elszegényedésből. A minisztérium azonban inkább a pozitívumot látja a helyzetben.

"A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát" – fogalmaztak.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban – áll a közleményben.

A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben rendre 10,7 és 11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának szintjét – sorolták.

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott – tették hozzá.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak – olvasható a közleményben.

Úgy folytatták, hogy 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz, ami a vállalkozások energiaigényének emelkedésével járhat.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Nem értem, mi a probléma?! 100 Ft/m3 az sok???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
@Maccska: a saját fa miatt melegebb van?
C_3PO
Nem értem, mi a probléma?! 100 Ft/m3 az sok???
ómió
Pedig ezt efftársiasan a fejünk búbjáig fogyasztanunk kéne, ám!
Yeromos
@C_3PO: Egy nullát lehagytál, a nem lakossági fogyasztók úgyanis kb. annyiért kapják a gázt. Itt nem csak az ipari fogyasztókról van szó, hanem pl. fodrász üzletek, kis boltok, pékségek, éttermek stb. Ügye az inflációra való hatását nem kell hogy elmagyarázzam neked.
human
1. szerncsére nincsenek nagy fagyok.
2. gyanítom megnőtt a hulladékkal fűtés mértéke
Sakk Matt
@Aki Én: Buzeráns fája van, Szájer-tölgy :P
Béla333
""A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát" – fogalmaztak."

Olvastátok hülyemagyar maffiahívők: gázt letekerni, áramot lekapcsolni, ezzel segítitek az ellátás biztonságát Orbanisztánban...!!!
madlaci66
@ómió: putyin efftársad ezt szeretné
Sakk Matt
...

Riporter: - Miért tekerik le a gázt?
Faék Egyszerű Fidesznyik: - Há' mer' az inportkiteccség csökkentés érdekébe', hogy az energiaszuvenír erősöggyék. Monta az emegy!
R: - És egyébként ki tudnák fizetni a fogyasztásukat, ha rendesen befűtenének?
FEF: - No..mongyuk aztat nem.
R: Akkor, ha jól értem, fáznak.
FEF: - Dehotyis fázunk, nem vagyunk mi muzlin némettek! Aztat Orbánn sose' hagyná!
R: - Akkor hogyan fűtenek?
FEF: - Há' fát ̶l̶o̶p̶p̶u̶n̶k̶ izé.. hordunk az erdőbűl...
Sztyepospista
Nagyszerű. Jómagam is SPÓROLOK... a gázzal is, merthogy nem tudom kifizetni a számlámat lassan. Napi 5 / ÖT / m3 gázt fogyasztok el két db. konvektort használva. Gondolhatod, hogy NINCS NAGY MELEG nálam.
csak úgy....
0rbanisztánban a fagytól is lehet valaki kemény legény...,múlt évben is több mint százan voltak,pedíg mint a @Maccska: mondja, "tavaly nem volt tél"
simmering73
@KisTehen: 10:54 Miért, ha nyugati gáz lenne akkor többet fogyasztanánk, istállók barma?
Péter2
Hála isten én már 3 éve 0 köbméter gázhasználó vagyok , fűtés fával , pár méter az erdő , minden évben vállalok tisztítást , így jutok fához olcsón átlagban 20-26 köbméter ágfa kb 1-1/2 hét 4-6 órai erdei munka , beszállítás saját tgk-val fuvart sem kell fizetnem , és még marad is belőle mert átlagban 12-18 köb fogy el az időjárás függvényében 2-3 évenként kihagyok egy év faszedést , mert megtehetem, főzni meg az asszony villanytűzhelyet használ , és a víz is árammal melegszik , azt meg megtermeli a napelem , nálunk nappal 24-25 fok van a lakásban , estére hagyom lehűlni 22 fokra , 3 órától már nem teszek rá kivétel , ha kint megközelíti a hőmérséklet a -7-10 fokot . Nem irigylem akik rá vannak kényszerülve a gáz fűtésre .
jancsipapa
@human: Így van . Nyilván benne van ebben a szűkös anyagi és az enyhe tél is
Sakk Matt
@KisTehen: Nem csak az a baj, hogy honnan van, hanem az, hogy drágább!
C_3PO
@Yeromos: Ááááááááááááá! Ha túlléped a 144 m3 / hó értéket mint lakossági fogyasztó, akkor 760/ m3. Itt bizony erről van szó! Jelenleg fával (vegyeskazán, kandalló, csempekályha) drágább tüzelni! Esetleg a villanyfűtés (klíma, hőszivattyú) olcsóbb 36 Ft / KWh helyett 29 Ft/KWh amennyiben H-tarifa van bevezetve! De az is csak akkor, ha 0 C fok felett van a kinti hőmérséklet!
namihami
Én értem! A kiskereskedelmi élelmiszerfogyasztás drasztikus csökkenése viszont a Kmalac által demonstrált lakossági fogyókúra eredményének tudható be! A Vezér szolidarïtása a (meg)vezetettekkel!
Miként azt Örökbecsű Hofi Géza (a nagy Orbánfan) már megmondta: ""NERtársak, a meleget nem érezni kell, hanem érteni!""---és a dolog máris (Orbáni) értelmet nyer! És hogy mégis fázol? Az a te bajod!
ómió
@madlaci66: Fel se tűnt neked, bolsiék gyagyása, hogy éppen bolsiságotok a gázfogyasztáskifogásoló!? Már ezt is Putyinra hazudoznád!?
Sakk Matt
@KisTehen: Kezded a személyeskedést? Miért nem foglalkozol azzal, amivel egyidős vagy? Vagy anyádban van megint?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.