Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére vasárnap.

Átneveztek egy teret Budapesten
Fotó: Mazsihisz

A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

A rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert – mint mondta – , itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak.

Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult – jelentette ki a nagykövet.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt: október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak. Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

A Mazsihisz elnöke elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat, hangsúlyozva, hogy az események miatt a világban újra "fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa".

Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VII. kerületi polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához – emelte ki. A polgármester együttérzését fejezte ki Izrael állammal és az áldozatok családjával.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek. Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez – tette hozzá. A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, "osztozunk az izraeli nép fájdalmában". Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy Izrael állam létrehozásának gondolata "Budapestről származik".

Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel – hangoztatta a főpolgármester.

Frölich Róbert országos főrabbi a túszok szenvedéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Úgy fogalmazott, "nincs szó arra", milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Hát ez gazán darázsfészek
A zsidók máris fel vannak háborodva!!!??
Persze ok nélkül!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
nejlontacskó
@Shikari: és metélték még, bele sem lendültek igazán...
Bélabá
Több mint 50 éve megszállt területen ahová senki nem akar befektetni, mert nem biztonságos, ezért 80 % feletti a munkanélküliség, vajon mennyire lehetnek elkeseredve az emberek? A maradék 20% meg az illegálisan létrehozott zsidó telepeken dolgozik, ahonnan elűzték a palesztínokat a földjeikről. A politikusaink meg csontig nyalnak Izraelnek. Ha a családomat, rokonaimat irtanák, gettósított területen tengődnék évtizedek óta, nincs pénz, munka orvosi ellátás, étel, víz stb. vajon hogy viselném?
Nyírfa
" Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult –"
Így van.
@Bélabá: 20.44
A zsidósorsot hogy viselnéd?
Nyírfa
@jáger laszló: 19.50

Időnként bődületes dolgokat írsz. Ha szerinted ok nélküli Izrael "felháborodása", akkor mi az, amire okkal horgadhat fel? Van ilyen egyáltalán, vagy örüljön, ha megtűrik a világban?
Bélabá
@Nyírfa: Mint telepes a megszállt területen, vagy mint helytartó valamelyik vazallus országban, vagy mint lakos Izraelben, vagy mint irányzó egy Merkavában ?
Bélabá
A megoldás az lehetne hogy elismernék Palesztínát, Izrael kivonulna a több mint 50 éve megszállt területekről, felszámolnák az illegális telepeket, a határnál pár kilométeres ütközőzóna kellene amit az ENSZ békefenntartók felügyelnének. Így Izrael nem önbíráskodhatna, és ezzel nem szerezne több "antiszemitát", sőt ha a palesztínok az ENSZ erőket támadnák, még szimpatizánsokat is szerezne, akár engem is. Nem a zsidó vallással vagy a zsidókkal van bajom, hanem a megszállással, a palesztínok fél évszázados nyomorban tartásával. Én békét szeretnék a közel-keleten is.
Nyírfa
@Bélabá: tegnap, 21.53

A történelmi ismereteink fényében, mint egy zsidó származású ember, aki a megkülönböztetettség bélyegét a zsigereiben hordja. Mint egy népnek a fia/lánya, amely népet elüldözték a szülőföldjükről, onnan, ahol ők voltak őshonosak. Zsidósors: mintha nem lenne jogod a létezéshez. Ezt kérdeztem tőled, hogyan viselnéd.
Bélabá
@Nyírfa: Nem tudom milyen lenne, amióta élek, bő fél évszázada inkább üldözők voltak mint üldözöttek. Biztos jobban élnék, ha csak azért kapnék juttatásokat, kárpótlást, világháborús jóvátételt a mai napig is, mert zsidó vagyok. Azért nem vonhatnának felelősségre háborús bűnökért mert zsidó vagyok. Ha bárkit mocskolhatnék, nem vonhatnának felelősségre, mert gyűlöletbeszédet zsidó nem követhet el. Hát most biztos nyugodtabb, gazdagabb, szabadabb lennék, ha zsidó ember lennék.
Nyírfa
"Hát most biztos nyugodtabb, gazdagabb, szabadabb lennék, ha zsidó ember lennék."

Akkor légy gazdagabb egy tapasztalattal, @Bélabá: !
Pálinkás Pál
@Nyírfa: milyen " zsidósors "...?...közel 80 éve pátyolgatják őket...!...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Most akkor Béla vagy Pali? :)
Szerinted " 80 évi pátyolgatás" feledteti a történelmi sebeket? És milyen pátyolgatás az, amely a mai napig a teljes kiirtás és a folyamatos megbélyegzés között ingázik?
Ti, akik az antiszemitizmus gödréből próbáljátok látni a világot, mit értetek egyáltalán a létezés egyetemességéből? Nemcsak gyanítom, állítom, hogy semmit. És abban is bizonyos vagyok, hogy, ha a zsidóságnak megadnátok azt, ami szerintetek jár, akkor gyorsan keresnétek egy újabb nációt, amelyet ki kell túrni az emberiség közösségéből. Arra hivatkozva, hogy kik nélkül lenne jobb ez a világ, csak arról tesztek tanúbizonyságot, hogy ti vagytok azok, akik képtelenek erőszak nélkül élni.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: no lássuk csak...a történelem folyamán mindig probléma volt a " kiválasztottakkal "...biztos akkor a többség ment mindig szembe a forgalommal, igaz..?...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 11.10

Sorold , légy szíves a problémákat, vedd végig a történelmet, és vesd össze a nem zsidó társadalmak problémáival. Így korrekt.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: én nem sorolok semmit, a zsidók ajvékolnak 2000 éve hogy antiszemitizmus van...,biztos véletlenül...de ha érdekel, utánanézel...az ókortól végignézheted..
mult-kor.hu/10-teny-a-kozepkori-zsidouldozesekrol-20160304 olvasgass...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 11.25

Te tettél egy állítást, amit nem támasztasz alá. Ennyi.
Namely
Egy cionista nevet, amelyről a kutya sem tudja, hogy ki volt, felcseréltek egy olyan dátumra, amiről 2 év múlva már a kutya sem tudja, hogy mi volt.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: " mult-kor.hu/10-teny-a-kozepkori-zsidouldozesekrol-20160304 olvasgass. "...ez nem elég...?-...
izéke
@Maccska: idióta vagy,inkább menj egerészni,az való neked.
izéke
@Namely: el ne süljön a fejed hallod. Csupán kettő hétre nevezzék át,de ne olvasd el a cikket,csak ugorj mert lehet zsidózni. Herzl Tivadar pedig nemcsak zsidó volt hanem magyar is. Ahogy a legtöbb Nobel díjasunk is,vagy sportolóink,olimpiai bajnokaink. Pl. Hajós Alfréd..vagy ők nem piszkálják a csőrödet?
Nyírfa
@Maccska: 12.15

Ha valami ki tud akasztani, az a magát mutogató, hirdető, hangos tudatlanság. Mielőtt elveszíteném a türelmem: nem mentem messzire, csak a Wiki-ig.

" A zsidóság története igen igen hosszú az emberiség történetének egészéhez viszonyítva. Ha beleszámítjuk az ókori héberek történetét - amely az ősi mezopotámiai kultúrában gyökerezik - akkor a zsidó nép története az egyik legrégebb óta folytonos és mai napig fennmaradt etnovallási csoport. Egyedi népcsoport, közös identitással, és saját, speciális vallással. A zsidóság mint népcsoport jórészt genetikai rokonságot mutat a többi levante térségéből származó népesség leszármazottaival. A zsidóság mint vallás pedig az első egyistenhit az emberiség történetében. Hiedelemvilágának és szertartásainak több tétele a kereszténység és az iszlám alapja.[21] "

Ugyan abban nem hiszek, hogy létezik kiválasztott nép, de azzal a ténnyel sem vitatkoznék, hogy a zsidóság a legtanultabb a világon. Márpedig a tudás hatalom, főleg az olyanokkal szemben, akik se lát, se hall dömötörként élik az életüket. Ez többek között neked szól, végtelenül korlátoltnak tartalak, és nem kívánok rád több kommentet pazarolni.
SÍva
Miért nem Izraelben neveznek át egy teret?
Namely
@izéke: "el ne süljön a fejed hallod. Csupán kettő hétre nevezzék át,de ne olvasd el a cikket,csak ugorj mert lehet zsidózni. Herzl Tivadar pedig nemcsak zsidó volt hanem magyar is. Ahogy a legtöbb Nobel díjasunk is,vagy sportolóink,olimpiai bajnokaink. Pl. Hajós Alfréd..vagy ők nem piszkálják a csőrödet? "
el ne süljön a fejed hallod. Kérlek emeld ki a kommentemben a zsidózó részt. Ha nem lennél ennyire hülye, akkor fellapoznád a wiki-t, ahol leírják, hogy a nevezett személy cionista, amely egy politikai eszme. A dátum pedig már most is kb a "fene sem tudja, mi volt akkor" kategóriában van.
A szokásos érvelési hibába estél: mivel nincs igazi mondanivalód, így a nácizás maradt a tarsolyodban. Csakhogy az nem érv, max a Gólya presszóban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.