Egy néhány napja életbe lépett kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig oktathatnak, a középfokú végzettség pedig elegendő az óvónői hivatás gyakorlásához.

Drámai a tanárhiány: alsós tanítók oktathatják a felsősöket, óvónőnek elég az érettségi

Fotó: 123rf.com

Több változás is történt a tanárok és az óvodapedagógusok foglalkoztatásának szabályaiban az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény 2024. január 2-ától hatályos végrehajtási rendelete miatt. Az egyik az általános iskolák alapvetően alsós (1-4. évfolyamos) osztályaiban dolgozó tanítókat érinti. A kormányrendelet pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklete szerint a tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra

vette észre a Népszava. 

A változtatás okaival kapcsolatban a lap kereste a köznevelésért felelős Belügyminisztériumot, de válaszukban csak annyit írtak, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A 2023. december 31-éig érvényes rendelet valóban lehetőséget adott erre,

ugyanakkor abban az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak “a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat.

Az új szabályozásban ilyen feltétel már nem szerepel.

Változtak az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is. A hatályos rendelet szerint ebben a munkakörben már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni

- teszi hozzá a Népszava. 

Forrás: Népszava.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nyírfa: jani nem lesz alkalmas a posztra, ö csak fenkölten tud hazudozni, a balgák meg 0rbán pórias hazugságaihoz szoktak!
Nyírfa
@csak úgy...: Persze, hogy nem alkalmas. Egy pojáca, aki teszi magát, mintha alkalmas lenne.
Sokszor jut eszembe egy régi kollégám a 90-es évekből: amikor először meglátta Rogánt, azt mondta, ha ráadnánk a Wehrmacht egyenruháját, nem úgy nézne ki, mint egy kis náci?
Elképzeltem, és bólogattam. Hát, ilyen az élet. Vagy Murphy törvénye?
csak úgy....
@Nyírfa: rogán csak egy háttérember,egy aljasúl okos díszlet !
- ha arra gondolok,hogy ezek a rohadék taknyok csinálhattak volna valami fantasztikus dolgot is magyarországból..., eszük lett volna hozzá de ök valamiért gyülölik a magyarokat,magyarországot!
Nyírfa
@csak úgy...: Jól látod, többüknek meg lett volna hozzá az eszük - na, akkorát hapciztam, akkor ez igaz :)) - , de hiányzott az erkölcs mint útitárs. Látod, egy szociológiai elemzés már igazán készülhetne erről a korosztályról: hogy mit nem kaptak meg, vagy mit kaptak meg idő előtt.
csak úgy....
@Nyírfa: valóban érdekes lenne erröl egy szociológiai elemzés ,amiböl föltételezésem szerint csak az derülne ki, hogy ök már fiatalon is irígykedtek a tehetös ,ügyesen gazdagodó kádári elvtársakra akik, ha "mértékkel" ;) is de loptak mint a szarkák! szerintem ezek a suttyók,már a kádár rendszerben rájöttek arra,hogy a magyarokkal azt csinálhatnak amit akarnak,csak népiesen,magyarosan kell tálalni a dolgokat és legyen hozzá jócskán bünbak!
Yeromos
Az óvódákat gyakorlatilag leépítették gyermek megőrző szintre. Az iskolára való felkészítés gyakorlatilag megszűnik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.