Az Agrárminisztérium közleménye szerint az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemről beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Berlinben – hozta le az MTI.

Az Agrárminisztérium szerint tovább kell csökkenteni az éleémiszerpazarlást

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszél az Ötödik Pezsgőkonferencia és pezsgőünnepen az etyeki Rókusfalvy Birtokon 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Berlinben rendezett Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórumon szólalt fel a miniszter, ahol részt vettek afrikai, ázsiai és európai országok képviselői is.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az ENSZ élelmiszerhulladékokra vonatkozó fenntartható fejlődési célját, amely szerint 2030-ig felére kell csökkenteni a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál keletkezett élelmiszerhulladékot.

Az elmúlt hét évben Magyarországon 27 százalékkal csökkent az egy főre jutó élelmiszerpazarlás mértéke, ami az Agrárminisztérium által 2016-ban indított Maradék nélkül programnak köszönhető.

A magyar kezdeményezés több nemzetközi elismerést is kapott, és 2023-ban bekerült a három legjobb európai uniós környezetvédelmi program közé.

Az államtitkár szerint az élelmiszerveszteség csökkentése nemcsak a háztartásokban és a kiskereskedelemben, hanem a termelési szektorban is kulcsfontosságú.

Az Agrárminisztérium további intézkedéseket tervez az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és csökkentésére a kereskedelmi szektorban is.

Az Agrárminisztérium a következő EU-elnöksége során, 2024 második felében is prioritásként kezeli majd az élelmiszerpazarlás visszaszorítását, és külön hangsúlyt fektet a tudásátadásra, tapasztalatcserére, valamint kutatási együttműködések továbbfejlesztésére az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbán mutathatna példát. Mondjuk fogyna úgy 30 kilót az hitelesebbé tenné, hogy pazarlás terén nem csak vizet prédikálnak.
Csizmás Kond
...vagyis a kiskereskedelem s a fogyasztó a hibás a nagykereskedők pazarlásáért ?
Amig a kistermelők és a kiskereskedők látták el az embereket élelmiszerrel addig mindig friss volt az árú, nem volt halomra összerohadva, nem volt rák mert nem kellett mindenféle ganésággal teletömni a portékát hogy álljon és mutasson a polcon, és nem kellett tonnaszám kidobni naponta a lejárt árút...csak jött a spekuláns a nagyker meg minden és ma itt állunk...onnan hordjuk ne az élelmet ahol éheznek és majdnem ingyen termelik meg az itt eldobandó mindent.
rücsü41
Azt nem merte vagy akarta kimondani, hogy ha kevesebbet esztek akkor elég lesz az az élelmiszer mit itthon termelünk.
human
Orbán mutathatna példát. Mondjuk fogyna úgy 30 kilót az hitelesebbé tenné, hogy pazarlás terén nem csak vizet prédikálnak.
Pusztai
@rücsü41: az átkosban szinte mindent exportáltunk, most meg importálunk!!
felveszik a földjáradékot és parlagon hagyják.
izéke
@human: pont az látszik orbán termetén,hogy nem dob ki semmi ételt,hanem mindent IS felzabál,mint a köbmétertestvére a pacalsziszi
izéke
Amúgy úgy könnyű megállítani az ételek kidobását,hogy az emberek egyre kisebb rétege tudja megvenni...végülis nem tudja kidobni amije nincs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok