A budapesti Policy Solutions független kutatóintézet hosszabb ideje ad ki évente jelentést az ország bel- és külpolitikai helyzetéről, a kormány munkájáról, illetve az adott év várható fejleményeiről – ezt szemlézte most a Hírklikk.

Lerántották a leplet Orbánról és a kormányról – Tartós „harci üzemmódba kapcsoltak"

A korábbi évektől eltérően, 2023-ban a Fidesz napirendjén nem egyetlen kérdés állt előtérben, mint az orosz-ukrán háború, 2022-ben. Akkor a kormánypárt fáradhatatlanul és sikeresen használta ki a háborút választási céljaira, magát a béke pártjaként, ezzel szemben háborús uszítóként jellemezve az ellenzéket és „Brüsszelt”, akik fegyveres konfliktusba akarják vinni az országot.

2023-ban viszont az elmúlt évtized Fidesz-súlypontjait láthattuk. Az egyik a háború és béke kérdése, a másik a magyar gazdaság autonómiája, végül a migráció. Míg a korábbi években Soros György volt Magyarország „első számú ellensége”, újabban Brüsszel nyerte el ezt a címet.

A nemzeti konzultáció, amelynek hirdetésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke épp úgy szerepel, mint Soros György fia, mutatja, hogy a kormánynak nincs szándékában enyhíteni a feszültséget az unióval – ugyanakkor nem változott, hogy a magyar kormány fokozott mértékben távolítja az országot az EU alapértékeitől. Annak ellenére sem, hogy a kormány – a Bizottság nyomására – bizonyos változásokat vezetett be a jogrendszerben. Jóllehet a kormány hangsúlyozott derűlátását állítja a középpontba, miszerint a 10 milliárd euró után hozzájut a további zárolt pénzekhez, kommunikációja azt is jelezte: a Fidesz utakat keres, hogy az uniós pénzekre támaszkodás nélkül nézhessen a jövőbe. Ez is mutatja, hogy a felemelkedő keleti hatalmakkal jó kapcsolatok a kormány szempontjából létfontosságúak.

A pénzügyi források felhasználása tükrözi az aktuális preferenciákat. A kormány folyamatosan vásárol meg magántulajdonban lévő nagyvállalatokat, köztük a Vodafone-t, az egyik legnagyobb hírközlési céget és küzd a budapesti repülőtér megszerzéséért.

Ezeknek a vásárlásoknak az ára jóval meghaladja azt az összeget, amibe a pedagógusok béremelése kerülne. Ez a költségvetési politika is a Fidesz által sokat dicsért keleti modellt tükrözi: az államnak a gazdaság minél több szektorára kell rátennie a kezét, a bankoktól a hírközlésen át különféle iparágakig. Ugyanakkor az oktatást, az egészségügyet és a szociális szolgáltatásokat érintő kiadásokat csökkentik. 2023 kormánypolitikájának legmeglepőbb eleme volt, hogy növekvő nyomást gyakoroltak az LMBTQ kérdésekben. Immár a magyarok hajlanak arra, hogy elutasítsák az eltérő szexuális preferenciákat, de az ilyen emberek elleni gyűlölet nem magas fokú. A kormány, hogy fokozza a homoszexuálisok elleni propagandát, a gyermekvédelmet állítja előtérbe.

Míg a Fidesz korábban ellenezte az úgynevezett gazdasági migránsok befogadását is, az ázsiai munkaerő növekvő megjelenése eddig nem érintette jelentősen a kormány népszerűségét.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a magyar társadalom jelentős része szilárdan elkötelezett a Fidesz mellett és ezek a szavazók lényegében nem elérhetőek az ellenzék számára, bármit tesz is. Vitatott, hogy mekkora ez a hűséges rész, de még alacsony becslések is 25-30 százalékra teszik az arányát és ezek a szavazók az átlagnál nagyobb számban mennek el az urnákhoz.

Azzal, hogy nem támogatta az uniós álláspontot az ukrajnai orosz agresszió kérdésében, Orbán ismét elszigetelte magát a Nyugattól. Miután rendíthetetlenül elkötelezett Putyin mellett, csak azt remélheti, hogy hasonlóan alakulnak a dolgok, mint a Krím orosz megszállása után, amikor a Nyugat napirendre tért efelett. Hogy most ismét egyfajta látszólagos normalizálás következik, ami fenntarthatóvá teszi Putyinhoz való kitartó hűségét.

Orbán reméli, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti konfliktus nem éleződik ki annyira, hogy Magyarországnak végül választania kell a két oldal között, mert állítólagos semlegességét formális nyugati szövetségesei többé nem tolerálják. A magyar kormánynak most fő politikai doktrínája a populista kormányzati rendszerekkel való együttműködés, elsősorban Oroszországgal és Kínával, de egy sor másik országgal is, miközben diplomáciája elhanyagolja a hagyományos nyugati kapcsolatokat. Orbán ugyan rendszeresen támogatja Putyint, de nyílt csodálatát Kína felé nyilvánítja ki, hosszú évek óta mondja, hogy a világ jövőjét Kína jelenti

Forrás: Hírklikk

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ezek nem kormányozzák az országot, hanem sodródnak ide-oda... Szembenézni a balfaszságukkal nem akarnak, inkább viszik az országot a szakadékba.
A hülyemagyar maffiahívők legnagyobb gyönyörűségére...!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ezek nem kormányozzák az országot, hanem sodródnak ide-oda... Szembenézni a balfaszságukkal nem akarnak, inkább viszik az országot a szakadékba.
A hülyemagyar maffiahívők legnagyobb gyönyörűségére...!!!
rücsü41
Az az szövetség , unió akinek van egy ilyen tagja mint Magyarország, már nem kell neki ellenséget keresni, mert már meg van !
Sámannus
Mikor borul be a teknyőd a trágyalébe ecsém. Nagyon zavarosan hadoválsz, egyre távolabbra mutogatsz, ahová már te sem látsz el.
verőce21
Vigyázó szemetek Pekingre vessétek...! :)
Eladott Ország
Egészen jól néz ki a csúti geci, a gyógyszerre megint ráivott.
Sámannus
@verőce21: Miért nem a Holdra okostojás. Ide jöttek a sárgák, és semmit sem termeltek, de egy falut már félig leromboltak Kapisgálod mi lesz ebből? Neked szerintem mindegy is, mert vagy hülye vagy, vagy nem itt élsz.
jáger laszló
Soros már lemenőben
Mostanság Brüsszel a fő LNSég
Miért???
Mert ne, fizetnek!!A ,migránsok csak technikai attitűd...
+oldható probléma!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
Kinanak csak addig vagyunk fontos, amig Unios tagallam vagyunk. Ha O1G elvtars igy folytatja a rombolo politikat rovidesen kinn leszunk az Uniobol. Na akkor Kina is beint nekunk, meg a ruszkik is.
Eladott Ország
@NKF: ma, 08:18 ☻ Az EU második legszegényebb helye lett Magyarország. Most mit lehet erre mondani? 12 év pénzeső után. Történelmi esélyt szalasztott el az ország, hogy közelebb kerüljön Európa jobbik feléhez. Alavju Orbán és a 3 millió birkája! Nagyságrendileg több pénz jött az országba az UNIO-tól mint amit a 2. VH utáni Marshall terv keretében adtak segélyként az országoknak, és most mégis itt tartunk. Történelmi esélyünk ment fideszes offshor számlákra meg a jó ég tudja hová. Most mit lehet erre mondani? Ember most jövök ki a templomból...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/320106237_897237674781501_7778915382439320549_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=QHtmjVrxErEAX-EjhHx&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfC7_SEunUPO8WvaIWKTyPdxPkLIg3FzuxnudxvpOG3xXA&oe=65B276B1
Egyetlen konzultáció, egyetlen kérdédse étrdekelné az embereket: Rács mögé vagy zárt osztályra?!
uploads.disquscdn.com/images/7551382c4661a2e3d88a21121786a97f02881c7181d66a98da1c11ac5d08af97.jpg?w=800&h=528
balos
@NKF: Hát a szádból is az folyik már régóta,kis kultúrha!
simmering73
Csodálatos ez a kép. Fel kellene tölteni a morét Grazban, mint egy Duracell-nyuszit.
Nanya
@Eladott Ország: Én még ilyen jót régen röhögtem. Fuldoklok a nevetéstől látva az a verődést,amibe saját magát belehajszolta. Remélem kap egy kiadós agyvérzést a vétó világbajnok !
Hej micsoda agyalgás lehet mostanság a Karmelitában. Hogy is kellene ezt a sok sallert ,kokit győzelemként eladni?
Száz szónak is egy a vége ! Örökre lejáratta magát !
Ja és az erdogán barátja is jól megszívatta, Allah növessze hosszúra a szakállát!
Péter2
@rücsü41: Amerikában van egy közmondás . " Ha nincs ellenséged , keress egy magyar barátot . "
leszholnapis
@Nanya: Erogan fél és tart a lovaktol...ez a félnótás meg mit ad ajándékba??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.