A budapesti Policy Solutions független kutatóintézet hosszabb ideje ad ki évente jelentést az ország bel- és külpolitikai helyzetéről, a kormány munkájáról, illetve az adott év várható fejleményeiről – ezt szemlézte most a Hírklikk.

Lerántották a leplet Orbánról és a kormányról – Tartós „harci üzemmódba kapcsoltak"

A korábbi évektől eltérően, 2023-ban a Fidesz napirendjén nem egyetlen kérdés állt előtérben, mint az orosz-ukrán háború, 2022-ben. Akkor a kormánypárt fáradhatatlanul és sikeresen használta ki a háborút választási céljaira, magát a béke pártjaként, ezzel szemben háborús uszítóként jellemezve az ellenzéket és „Brüsszelt”, akik fegyveres konfliktusba akarják vinni az országot.

2023-ban viszont az elmúlt évtized Fidesz-súlypontjait láthattuk. Az egyik a háború és béke kérdése, a másik a magyar gazdaság autonómiája, végül a migráció. Míg a korábbi években Soros György volt Magyarország „első számú ellensége”, újabban Brüsszel nyerte el ezt a címet.

A nemzeti konzultáció, amelynek hirdetésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke épp úgy szerepel, mint Soros György fia, mutatja, hogy a kormánynak nincs szándékában enyhíteni a feszültséget az unióval – ugyanakkor nem változott, hogy a magyar kormány fokozott mértékben távolítja az országot az EU alapértékeitől. Annak ellenére sem, hogy a kormány – a Bizottság nyomására – bizonyos változásokat vezetett be a jogrendszerben. Jóllehet a kormány hangsúlyozott derűlátását állítja a középpontba, miszerint a 10 milliárd euró után hozzájut a további zárolt pénzekhez, kommunikációja azt is jelezte: a Fidesz utakat keres, hogy az uniós pénzekre támaszkodás nélkül nézhessen a jövőbe. Ez is mutatja, hogy a felemelkedő keleti hatalmakkal jó kapcsolatok a kormány szempontjából létfontosságúak.

A pénzügyi források felhasználása tükrözi az aktuális preferenciákat. A kormány folyamatosan vásárol meg magántulajdonban lévő nagyvállalatokat, köztük a Vodafone-t, az egyik legnagyobb hírközlési céget és küzd a budapesti repülőtér megszerzéséért.

Ezeknek a vásárlásoknak az ára jóval meghaladja azt az összeget, amibe a pedagógusok béremelése kerülne. Ez a költségvetési politika is a Fidesz által sokat dicsért keleti modellt tükrözi: az államnak a gazdaság minél több szektorára kell rátennie a kezét, a bankoktól a hírközlésen át különféle iparágakig. Ugyanakkor az oktatást, az egészségügyet és a szociális szolgáltatásokat érintő kiadásokat csökkentik. 2023 kormánypolitikájának legmeglepőbb eleme volt, hogy növekvő nyomást gyakoroltak az LMBTQ kérdésekben. Immár a magyarok hajlanak arra, hogy elutasítsák az eltérő szexuális preferenciákat, de az ilyen emberek elleni gyűlölet nem magas fokú. A kormány, hogy fokozza a homoszexuálisok elleni propagandát, a gyermekvédelmet állítja előtérbe.

Míg a Fidesz korábban ellenezte az úgynevezett gazdasági migránsok befogadását is, az ázsiai munkaerő növekvő megjelenése eddig nem érintette jelentősen a kormány népszerűségét.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a magyar társadalom jelentős része szilárdan elkötelezett a Fidesz mellett és ezek a szavazók lényegében nem elérhetőek az ellenzék számára, bármit tesz is. Vitatott, hogy mekkora ez a hűséges rész, de még alacsony becslések is 25-30 százalékra teszik az arányát és ezek a szavazók az átlagnál nagyobb számban mennek el az urnákhoz.

Azzal, hogy nem támogatta az uniós álláspontot az ukrajnai orosz agresszió kérdésében, Orbán ismét elszigetelte magát a Nyugattól. Miután rendíthetetlenül elkötelezett Putyin mellett, csak azt remélheti, hogy hasonlóan alakulnak a dolgok, mint a Krím orosz megszállása után, amikor a Nyugat napirendre tért efelett. Hogy most ismét egyfajta látszólagos normalizálás következik, ami fenntarthatóvá teszi Putyinhoz való kitartó hűségét.

Orbán reméli, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti konfliktus nem éleződik ki annyira, hogy Magyarországnak végül választania kell a két oldal között, mert állítólagos semlegességét formális nyugati szövetségesei többé nem tolerálják. A magyar kormánynak most fő politikai doktrínája a populista kormányzati rendszerekkel való együttműködés, elsősorban Oroszországgal és Kínával, de egy sor másik országgal is, miközben diplomáciája elhanyagolja a hagyományos nyugati kapcsolatokat. Orbán ugyan rendszeresen támogatja Putyint, de nyílt csodálatát Kína felé nyilvánítja ki, hosszú évek óta mondja, hogy a világ jövőjét Kína jelenti

Forrás: Hírklikk

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ezek nem kormányozzák az országot, hanem sodródnak ide-oda... Szembenézni a balfaszságukkal nem akarnak, inkább viszik az országot a szakadékba.
A hülyemagyar maffiahívők legnagyobb gyönyörűségére...!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@NKF: ma, 08:18 ☻ Az EU második legszegényebb helye lett Magyarország. Most mit lehet erre mondani? 12 év pénzeső után. Történelmi esélyt szalasztott el az ország, hogy közelebb kerüljön Európa jobbik feléhez. Alavju Orbán és a 3 millió birkája! Nagyságrendileg több pénz jött az országba az UNIO-tól mint amit a 2. VH utáni Marshall terv keretében adtak segélyként az országoknak, és most mégis itt tartunk. Történelmi esélyünk ment fideszes offshor számlákra meg a jó ég tudja hová. Most mit lehet erre mondani? Ember most jövök ki a templomból...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/320106237_897237674781501_7778915382439320549_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=3635dc&_nc_ohc=QHtmjVrxErEAX-EjhHx&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfC7_SEunUPO8WvaIWKTyPdxPkLIg3FzuxnudxvpOG3xXA&oe=65B276B1
Egyetlen konzultáció, egyetlen kérdédse étrdekelné az embereket: Rács mögé vagy zárt osztályra?!
uploads.disquscdn.com/images/7551382c4661a2e3d88a21121786a97f02881c7181d66a98da1c11ac5d08af97.jpg?w=800&h=528
balos
@NKF: Hát a szádból is az folyik már régóta,kis kultúrha!
simmering73
Csodálatos ez a kép. Fel kellene tölteni a morét Grazban, mint egy Duracell-nyuszit.
Nanya
@Eladott Ország: Én még ilyen jót régen röhögtem. Fuldoklok a nevetéstől látva az a verődést,amibe saját magát belehajszolta. Remélem kap egy kiadós agyvérzést a vétó világbajnok !
Hej micsoda agyalgás lehet mostanság a Karmelitában. Hogy is kellene ezt a sok sallert ,kokit győzelemként eladni?
Száz szónak is egy a vége ! Örökre lejáratta magát !
Ja és az erdogán barátja is jól megszívatta, Allah növessze hosszúra a szakállát!
Péter2
@rücsü41: Amerikában van egy közmondás . " Ha nincs ellenséged , keress egy magyar barátot . "
leszholnapis
@Nanya: Erogan fél és tart a lovaktol...ez a félnótás meg mit ad ajándékba??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.