A populista pártok állnak nyerésre 9 uniós tagállamban is az előzetes felmérések alapján.

EP-választás: A szélsőjobb berobbanását jósolja egy uniós jelentés, súlyos következményekre figyelmeztetnek

Az európai parlamenti választást hirdető felirat az EP brüsszeli épülete előtt. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban. Kép:  MTI/AP/Virginia Mayo

Az európai politikusoknak látniuk kell, hogy mi forog kockán. A júniusi szavazatoknak messzemenő következményei lesznek az Európai Tanács és az Európai Bizottság geopolitikai irányvonalára nézve

– idéz az Economix a német Euractiv után abból a jelentésből, melyet az EU külkapcsolatokért felelős tanácsa (ECFR) szerdán tett közzé. E szerint az ECFR attól tart, hogy az uniós tagországok lakosai minden korábbinál nagyobb arányban szavazhatnak a jobboldali, Európa-ellenes képviselőjelöltekre a 2024-es EU-parlamenti választáson.

Friss jelentésük szerint a populista pártok vezetik az előzetes felméréseket kilenc EU-tagállamban. Ide tartozik Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarország is.

Míg az Európai Néppárt (EPP) és a Szociáldemokraták Progresszív Szövetsége (S&D) továbbra is veszít mandátumaiból, addig az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az euroszkeptikus Identitás és Demokrácia (ID) jobboldali populista csoport várhatóan a legnagyobb mandátumot kapja. Emellett az ECFR úgy látja:

A mandátumok több mint felét a konzervatív EPP, a balközép S&D és a liberális Renew Europe koalíció kaphatja, a baloldali, illetve balközép pártok pedig még visszaesésük ellenére is megszerezhetik a parlamenti helyek 45 százalékát.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Túl sokaknál kilóg a bolsi lóláb!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fergeteg
Meg fogják enni a főztjüket a libsik,amit maguknak kavartak.
Meg hát érett gyümölcs jó gyümölcs. Nem csak a szexben.
fergeteg
@Csak Norisz és senki más: Hagyják mert kiégtek mint a rongy.
Péter2
Nem eszik forrón a kását , 4 éve is ilyen felmérés volt aztán tessék , még csak most kezdik a kampányt a szélsőségesek ellen, bedobnak pár tombolást a médiákba amit művelni szoktak , az már az ügy sínen van !
kereső
"A mandátumok több mint felét a konzervatív EPP, a balközép S&D és a liberális Renew Europe koalíció kaphatja, a baloldali, illetve balközép pártok pedig még visszaesésük ellenére is megszerezhetik a parlamenti helyek 45 százalékát."

Tessék már megmondani, hogy ezek közül melyik a szélsőjobbos? Némi ellentmondás van a cikk és a végső becslés között.
Nem vitás, hogy erősödni fog a szélsőjobb, na de nem lesz többsége még a jelenlegi felmérés alapján sem.
Egyet viszont nem értek, ha egy párt teljesen elutasitja az Eu alapszerződését, és az Eu koncepcióját- akkor miért akar képviseletet a parlamentjében?
Pálinkás Pál
megérdemlitek...az emberek zöme nem kér az afrikai söpredékből, amit erőltettek...hát akkor bukjatok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.