Időközben a bérekben már csak Bulgária maradt mögöttünk, a többiek előztek.

Sokkoló számok: árakban bőven utolértük Európát, de bérekben brutálisan lemaradt Magyarország

Illusztráció: Pixabay.com

Tíz éves távlatban vetette össze az élelmiszerárak és a fizetések alakulását a G7.hu Magyarországon, illetve az Európai Unióban. A lap elemzéséből kiderült:

Magyarországon az élelmiszerek ára 2023-ban az uniós átlag 98 százalékára emelkedett, de a fizetések terén brutálisan le vagyunk maradva.

Élelmiszerárakban a román 72 százalék és a luxemburgi 120 százalék a két szélső érték, mi az utóbbihoz vagyunk közelebb. A G7 megjegyzi, a mezőny jelentős része középen összetorlódott, nincsenek köztük nagy lépcsők.Tíz éve a két szélső érték (Románia 60, Dánia 136 százalék) között még jóval nagyobb, 76 százalékpont volt a különbség, és nem torlódott össze annyira a mezőny, mint 2023-ban. A különbségek nagyobbak voltak az uniós belül, a magyar érték pedig tíz éve még csak 79 százalékon állt.

A magyar bérek 2022-ben mindössze az uniós átlag 39 százalékát érik el, ennél egyedül csak Bulgáriában dolgoztatják kevesebb pénzért az embereket

–derül ki a G7 további elemzéséből. 2022-nél még nincsenek frissebb elérhető adatai ilyen téren az Eurostatnak. Tíz évvel korábban, 2013-ban még három hellyel elölrébb volt Magyarország a sorban – igaz, akkor még csak az uniós átlag 34 százalékát érték a magyar fizetések.

2022-ben a magyar élelmiszerárszint már az átlag 90 százaléka volt, a bérszint azonban csak 39 százalékra nőtt, vagyis az olló kinyílt: az európai átlaghoz mért árak jobban nőttek, mint a szintén az átlaghoz mért bérek. Mivel az árak Magyarországon 2023-ban is dinamikusan emelkedtek, és egyetlen év alatt 90-ről 98 százalékra nőtt az arány, az is esélyes, hogy az olló tavaly ennél is tovább nyílhatott.

Forrás: G7.hu
Fotó: Pixabay.com

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez a kormány már bölcsen felismerte, hogy nem kell mindig az a pénzhajhászás! Elég, ha az általa kiválasztott haverjaik esnek ebbe a hibába! A többinek majd ott lesz a túlvilág! Miként ezt tanítja nekünk a KDNP, szoros egyetértésben a Fideszszel!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 17:03 ☺ Cicuska! "A rendszerváltás idején nagyon jól emlékszem, hogy a teljes 90-es években az volt a közgondolkodás Magyarországon, hogy a volt komcsi országok közül az élmezőny vagyunk, csehek, szlovákok, lengyelek, magyarok a kevésbé csóró, kevésbé nyomorgó országok, itt van kórház, iskola, Bulgária meg Románia meg a legalja. Előbbiben éheznek, meg hiperinfláció, Romániában konkrétan kolerajárvány volt, és kis túlzással utcán heverő holttestek. Magyarország Ladákkal, és Skodákkal járt, Románia konkrétan lovas szekéren 93-ban. Romániában nem volt angol WC, nem volt vezetékes víz rengeteg helyen, stb Innen sikerült Orbánnak lezülleszteni ezt az országot Románia mögé. És nincs kint egymillió ember az utcán, sőt annyira nincs, hogy akik legjobban éheznek, szenvednek miatta, akik az éhezésre, iskola/kórház nélküli életükre kaptak akku/katód gyárat, azok tapsolnak ma is legjobban.” És kint van már egymillió ember nyugaton. Akkor megvan az Orbán által ígért 1 millió új munkahely! A GDP csak egy mutató, Amiben ugye benne van a sok elherdált (ellopott, túlárazott) pénz is. A fontosabb az állampolgár szemében a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP. Ott már csak Bulgária van mögöttünk. A fidesz szavazóinak viszont van legalább egy vigasza, hogy a románoknak nincs Orbán Viktoruk. Miközben a románok ugyanennek örülnek. Nekik már volt egy Ceausescu-juk.
kereső
@KisTehen: 16:56 Lakjál jól azzal a 77% GDP-vel!
namihami
@KisTehen: 16.56: Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nekem még vásárlóerő-paritással sose sikerült jóllakni! Ahogy azt se tapasztaltam, hogy a délelőtti bevásárlás (szolid) se a fenti tételt igazolja. Az, hogy a KSH mit és hogyan tud ""kifideszmatekozni"", azt már sokszor bizonyította!
Gondolom (és kicsit remélem), hogy ezeket az adatokat már csak a ""marinénik és pistabácsik"" szintje veszi/veheti komolyan! Kérdezd meg a bevásárló családtagodat erről a ""paritásról"" , hogy neki mi erről a véleménye! Amiként én az idevágó tavalyi 15 és az idei 6 %-ot is a Fidesz kormány irodalmi munkásságának tudom be!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 17:24 ☻ Az internet nem hazudik, nézd meg a permanensen növekvő, államadósságot (háromszorosára nőtt a geci ideje alatt) , a forintromlást, inflációt etc...
És azt se felejtsük el hogy idén is max 500 euró az átlagfizetés a hatalmas béremelések után. Mindenben az élen vagyunk az Unióban! Már ami a negatív társadalmi jelenségeket illeti. Fényes siker ez a kis hazánkat vezető Kim Ir Szen, Orbán Viktor mini-szterelnők elvtársnak. Ezzel is előre mentünk nem hátra. Mindig csak ez a nyafogás. Viktor megmondta, hogy az átlagos bruttó 650 eFt/hó. Már ez sem jó? Akkor jövőre bemondja 820 eFt/hó bruttót! Egyrészt bemondásra is megy, másrészről pedig a még a valós statisztikát is felhúzza az uralkodó réteg (már nem is annyíra szűk) és népes családjuk. Európában is kiemelkedőnek számító javadalmazása. Nem véletlenül nem szoktak a medián adatokakkal kérkedni. Azok már hamísítva, manipulálva is sokkal rosszabbak. Toszkán tengerpart élelmiszerboltjai, amik hozzánk képest nagyon drágák voltak mindíg, semmivel sem bizonyultak drágábbnak a nyáron. Egy csomó olaszos cucc még olcsóbb is volt bennük, mint itthon.
verőce21
Hihetetlen magas árak vannak...! Tegnap elmentem élelmiszert vásárolni, néhány dolgot vettem, ~47.000 Ft-ot fizettem és messze nem vettem mindent amit terveztem...!
Hogy bírják ezt fizetni az emberek...? Pedig mindenki megrakott kocsival állt sorban körülöttem...! :)
Péter2
Én , hogy Szlovákiában vásárlok 98%-ban, elég jól lehet így takarékoskodni , főleg ha 1 hónapot megtakarítást számolom egyszerre , tudok olyan emberekről a faluban akinek a nyugdíja nem éri el azt az összeget amennyit egy hónapba alatt megtakarítok , hogy nem itt vásárolok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.