Eltűnt a fizetésük egy része, amikor a központosítással beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe.

Fél éve nem fizetik ki 320 borsodi védőnő bérpótlékát

Kép: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő / Facebook

Az egész országban egyedülálló módon, Borsodban nem fizetik ki 320 védőnő egy illetményét a tavaly júliusi központosítás óta – írja a Borsod24. A lap szerint jelenleg szemben áll egymással az Országos Kórházi Főigazgatóság és a borsodi védőnők jogértelmezése, noha máshol ebből nincsen probléma.

A védőnők bére, mint ismertetik, három részből áll. Az alapbért a jelenlegi bértábla rögzít. Erre jön rá második elemként a területi pótlék, ennek összege attól függ, hogy hol dolgozik a védőnő: városban, kistelepülésen vagy hátrányos helyzetű szegregátumban.

A bérkérdés vitatott eleme az úgynevezett teljesítmény finanszírozás, mely attól függően mutat eltéréseket, hogy egy-egy védőnőnek mennyi csecsemő, várandós és kismama, mennyi család, óvodai és iskolai csoport van a gondozásában.

Ezt a bérelemet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összegből a munkáltató fizeti ki, jelen esetben a megyei kórház. Ám Borsod megyében ezek a kifizetések 2023 júliusa óta nem történnek meg.

Egy hónappal azután, hogy beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe, ez a juttatás nem jelent meg sem a munkaszerződésükben, sem a folyósításra került bérek összegében. Hogy mi az oka a pótlék eltűnésének, hogy jogos-e a védőnők panasza, arról megkérdezték az Országos Kórházi Főigazgatóságot is. Ezt a tájékoztatást kapták: „az említett 12%-os díjazás, nem bérkiegészítő pótlék, hanem a bértábla szerinti összeg egyik teljesítmény alapú béreleme, amely a megállapított bér része” .

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A túzoltók öt éve nem kapják meg túlóra pénzüket- van akinek már öt millióval tartozik az állam.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Így lehet spórolni a költségvetésnek, egy "puritán államban"! Szakadjon rájuk az ég! A zakkant híveik meg még tapsolnak is hozzá!
Aki Én
@Pálinkás Pál: sajnos kiszolgáltatottak, a munkanélküliség meg folyamatosan nő.
lusta
@Aki Én: Kiszolgáltatottak, mert nem képesek összefogni. Még emlékszik valaki Sándor Máriára, a fekete ruhás nővérre? Azóta változott valami is?
Pálinkás Pál
@Aki Én: a magyar hagyta hogy rabszolga legyen.. sorba hozták a " rabszolga " törvényeket, a birkák meg csak bégettek, ahelyett hogy kötelet fontak volna..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.