A fideszes kormány pénzesővel és Magyarországnak kedvezőtlen feltételekkel hozná Budapestre az arab cégeket.

Orbánék „mini-Dubaj” ügyben is az akkugyáras módszerüket alkalmazzák

Valamiből etetniük kell a NER-társaikat. Forrás: Youtube

Az Orbán-kormány felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegének véglegesítésével – írja a Népszava a keddi Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatról vett észre. A kabinet kinyilvánította, hogy egyetért a gazdasági megállapodás bemutatott szövegével és elrendeli a „Mini-Dubajról” kötött megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A lap szerint Orbánék gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírásához kérnek parlamenti jóváhagyást a fideszes „szavazógéptől”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által korábban közzétett tervezet szerint az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 15 évre szóló szerződést ugyan hat hónapos határidővel felmondhatják a felek, de a felmondás nem érinti a már megkezdett projekteket, az aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket se az adott megállapodások lezárásáig.

Kivéve persze, ha a felek erről másként döntenek. Így egy későbbi kormány hiába döntene úgy, hogy eláll a közös ingatlanfejlesztéstől, a jelen megállapodás nyomán indult beruházásokat befejezik.

Rákosrendező 130 hektáros területére álmodott „mini-Dubaj” városnegyedről szóló első megállapodás-tervezet szerint 600 millió euró (228 milliárd forint) értékű közlekedési beruházás megvalósítását vállalta a magyar kormány. Cserébe az arab befektető vállalta, hogy az által kijelölt jogalany 5 milliárd euró (1900 milliárd forint) értékű beruházást valósít meg. A most elfogadott tervezet szerint Orbánék már „legalább 800 millió EUR ( 304 milliárd forint) becsült összeg erejéig” adnak magyar adóforintokat a területen lévő gyalogos és közúti felüljáró megépítésére, a vasúti pálya fejlesztésére, a kisföldalatti meghosszabbítására, valamint kerékpár és gyalogos utakra.

Korábban nem szereplő új elemként került be a megállapodásba a „vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park” kialakítható legyen. Az első változatban még nem volt benne a reptéri gyorsvasút odavezetése sem, ám ez is bekerült.

Új elemként a projekt keretében megvalósításra kerülő ingatlanfejlesztések (a szöveg nem korlátozza ezt a lakásokra) 5 százalékos adókulccsal legyenek értékesíthetőek. (Az új lakások után jelenleg 5 százalék áfát kell fizetni, ám az erre vonatkozó jogszabály lejárt volna a nemzetközi megállapodás 15 éves időtartama alatt, ráadásul csak lakóingatlanra vonatkozik, irodákra, kereskedelmi célú ingatlanokra nem.) Az emírségek ehhez képest egyelten fillérrel sem ígér többet, mint korábban, sőt a tervezetben már csak annyi szerepel, hogy „ösztönzi a kijelölt jogalanyt” 5 milliárd euró összegű beruházás megvalósítására.

A projektet kiemelt állami beruházássá nyilvánítja az Orbán-kormány, amellyel kiemeli az általános építés szabályozási körből a beruházást.

Forrás: Népszava
Fotó: Youtube

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Eladó az egész világ" de legalább is a Hazát kiárusítják aprópénzért...

@KisTehen: Mitől is lett romhalmaz? Tán csak nem azért mert 14 éve hagyják lerohadni?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@kereső: Ráadásul, mint tudjuk illetve tudni véljük a hírekből, a föld aggasztó ütemű népesedése élelmiszer válságot fog okozni egy évtizeden belül, amikoris a legnagyobb szükség lenne földjeinkre.
Földjeinkre, amely Európa éléskamrája is lehetne, dehát kell az a pénz a hatalom fenntartására,...
Nyírfa
@Dr. Proktor: 06.34

Éléskamra...erről eszembe jutott Bábolna, arról Kishantos, majd a forrás-, a termálvizeink. És legyintettem, nemcsak élhetetlen, hanem infantilis nép a magyar.
Nyírfa
@human: tegnap, 16.19

Ahová az arab befektető beteszi a lábát, ott előbb-utóbb előkerül az imaszőnyeg és a müezzin. De ne legyen igazam!
Nyírfa
@kereső: 08.51

Utána kell olvasnom.
human
@Nyírfa: Imaszőnyeg most is van. Pár éve adtak át mecsetet Magyarországon. Erről persze a fideszesek nem tudnak. Az ő fejükben az él, hogy muszlimok nem élnek Magyarországon, mert Viktor nem engedi be a terroristákat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.