Ujhelyi István szerint a hatályos jogszabályok alapján okkal feltételezhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Diákhitel Központ 2020-as, rendkívüli átvizsgálására.

Ezt a Kehi-akciót nevezte Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férje a legfelsőbb kormányzati körökből érkező „figyelmeztetésnek” – írja az európai parlamenti képviselő közleményét idézve a 24.hu. Újhelyi szerint ez nem pusztán erkölcsi, de büntetőjogi kérdéseket is felvethet.

A kegyelmi botrány miatt lemondott egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit ex-férje, Magyar Péter a Partizánnak arról beszélt, hogy fideszes politikusok 2020-ban befolyásolni akarták válásuk körülményeit. „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom.”

Magyar azt mondta, hogy nem ment bele a felkínált opciókba, pár nappal később pedig a Kehi be nem jelentett vizsgálatot tartott akkori munkahelyén, a Diákhitel Központban. Számítógépeket és telefonokat is lefoglaltak. Magyar elmondta, hogy a Kehi vezetője, Gaál Szabolcs Barna kérdésére elmondta, hogy a vizsgálat valójában „egy figyelmeztetés”. Magyar Péter szerint miután rendeződött a kapcsolata a feleségével, a Kehi vizsgálata mindenfajta megállapítás nélkül lezárult.

Nem ez lenne az első olyan Kehi-ellenőrzés, amely mögött a szakmaiságon túl direkt politikai szándék sejlik fel – írta Ujhelyi, aki emlékeztetett arra, hogy 2014-ben miként tartottak látványos házkutatást, illetve hosszú hónapokon át tartó vizsgálatot a norvég alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál.

A NAV és az ügyészség, valamint a több mint hatvan civil szervezet későbbi bevonásával zajló eljárás eredményeként végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, az egyik esetben pedig bíróság mondta ki, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

A Társaság a Szabadságjogokért két éves pereskedéssel derítette ki, hogy a Kehi-vizsgálatot Orbán miniszterelnökként rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában.

A hatályos törvények szerint a Kehi a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak

· a kormány,

· a miniszterelnök

· vagy az illetékes miniszter

utasítása alapján köteles végrehajtani.

Ezt a jogkört az illetékes miniszternek azonban csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással, korábban soron kívüli vizsgálatot csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhetett meg – mondja Újhelyi.

Személyesen Orbán rendelhette el a Diákhitel Központ „bosszú-ellenőrzését”

Jogászkodás: a Norvég Alap pénzeit szétosztó Ökotárs Alapítvánnyal ugyanezt csinálta. Forrás: Facebook

Ha igaz, amit Magyar Péter állított a Partizánban, akkor az akkor hatályos szabályok értelmében vagy a kormány, vagy a miniszterelnök adott utasítást a Kehi elnökének a „figyelmeztetéssel” felérő azonnali ellenőrzésre – közölte az európai parlamenti képviselő. Szerinte Gaál Szabolcs Barnának mielőbb és egyértelműen tisztáznia kell, hogy ki és milyen alapon adott utasítást a Diákhitel Központ 2020-as soron kívüli ellenőrzésére, az milyen eredménnyel zárult és megfelel-e a valóságnak, hogy a vizsgálati eljárást nem szakmai alapon, hanem politikai, illetve személyes megrendelésre végezte.

Az elmúlt napokban számos kormányzati, illetve állami intézmény becsületén esett súlyos folt; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hitelessége és megbízhatósága ráadásul kulcsfontosságú egy jogállamban. Minimális elvárás tehát, hogy a Kehi vezetője tisztázza ezt az ügyet és az elhangzott kijelentéseket. Mégpedig soron kívül – zárta közleményét Ujhelyi István.

Forrás: 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Egészen biztos, hogy Orbán rendeli el mindig a bosszú-ellenőrzéseket.

Micsoda mocsok van ebben az országban, hála a sok szemét vezetőnek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Namely: Ismét jót nevettünk.. ( jah,,ezt nem ide..)
teuton
@Namely: Nahülye, te csak tudod... Ja, es valami ertelmeset is tudnal hozzaböfögni a temahoz???
Namely
@teuton: fent olvashatod :D ja, te meg az olvasás :D
Lepényleső
Valamire való keresztszülő nem adja ki a lehetőséget kezéből a bosszúra,
kivált ha nem különb a mindenhez legjobban értő örök támasza?
teuton
@Namely: ??? Ez mire volt a valasz? Ja, semmire, mert te a kerdesem sem tudtad elolvasni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.