Az Európai Unió Alekszej Navalnijról, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikusról fogja elnevezni a súlyos emberi jogi jogsértések esetében alkalmazott uniós szankciós eszközt – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

A magyar kormány szóra sem méltatta, az Unióban szankciós eszközt neveznek el Navalnijról
Fotó: Youtube

Josep Borrell az uniós külügyi tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tagállamok külügyminiszterei egyetértettek az emberi jogi szankciós rezsim átnevezését célzó javaslatával.

Ha a javaslatot hivatalos formában is elfogadja majd az Európai Unió Külügyek Tanácsa, a szankciós rendszert a jövőben Alekszej Navalnij globális emberi jogi szankciós rendszernek fogják hívni – mondta. Az átnevezés révén életben maradhat Navalnij emléke – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője a külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió 2020. december 7-én hozott létre globális szankciórendszert, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek. A globális szankciórendszer az EU álláspontja szerint elősegíti számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke megőrzését, a nemzetközi biztonság megerősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását és előmozdítását. A szankciók azokra a személyekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek és amelyeknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

A globális emberi jogi szankciórendszer keretében hozott uniós korlátozó intézkedések jelenleg 71 emberre és 21 szervezetre vonatkoznak.

A megszorító intézkedések EU-s beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplő személyek számára, illetve pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben. Ezenkívül az EU-s állampolgároknak vagy az EU-ban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben szereplők részére.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Sem Orbán Viktor, sem Szijjártó Péter mindeddig nem nyilvánult meg Navalnij halálával kapcsolatban, mindössze Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke írt két sort.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
@jáger laszló: Ilyen kommentet bravó.
Ne zavarjon, hogy meghalt egy ember valószínű megölték. Látványpékség az b+!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Látványpékség semmi több!!!
Nem oszt ,nem szoroz!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Horizont
@jáger laszló: Ilyen kommentet bravó.
Ne zavarjon, hogy meghalt egy ember valószínű megölték. Látványpékség az b+!
Horizont
Hát orbánunkra, kormányunkra nem jellemző az együttérzés a diplomácia. Putyin bácsit nem bántjuk meg, vele érzünk egyet.
Nyírfa
Orbánék már ki is érdemelték a Navalnij-szankciót.
Nessy
@Maccska: Tényleg nagyon "vicces", ha egy ember meghal, esetleg meggyilkolták! Jó mulatást!
Horizont
@Nessy: Hát ez ennyire szemét. Biztos szakad a röhögéstől amikor meghal egy családtagja.
balos
@Maccska: Amikor a muszka anyádra ráesett?Az kéhlek az ön fogantatásának fekete napja!
csak úgy....
es még ök akarnak soros (elnökök) lenni...
csak úgy....
@Maccska: te vagy a leg butább ruszki propagandista!
jáger laszló
Még alig hűlt ki,de már hőst, mártírt csinálnának belőle 1sek!!
Ez is politika!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.