Az adatvédelmi hatóság befejezte a 2022 őszén történt hekkertámadással kapcsolatos vizsgálatát.

Nagyon durva büntetést kapott a KRÉTA fejlesztője

A KRÉTA több millió felhasználójának adataihoz férhettek hozzá. Forrás: Pixabay

A támadás a közoktatás résztvevői által használt a KRÉTA rendszert érte. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 110 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a fejlesztőcéget – írta meg a Telex.

A portál megszerezte a NAIH-1245-29/2023 számú határozatát, amiben az áll, hogy a NAIH szerint a cég (amelyet ma már Educational Development Informatikai Zrt.-nek hívnak, de 2023 áprilisáig eKRÉTA Informatikai Zrt. volt a neve) két szempontból is törvényt sértett:

a rendszer

· nem biztosított kellő védelmet a rá bízott személyes adatoknak,

· az adatvédelmi incidenst nem jelentette be „indokolatlan késedelem nélkül” az adatkezelőknek, azaz az érintett iskoláknak.

A vizsgálat megállapította, hogy több mint húszezer ember személyes adatai egészen biztosan illetéktelen kezekbe kerültek, de a fejlesztőcég nem tudta bizonyítani, hogy nem történt meg ugyanez a KRÉTA összes, több millió felhasználójával.

A határozat szerint a cég eleve nem alkalmazott alapvető és elvárható technológiai megoldásokat, majd az incidenst sem kielégítő módon kezelték. A sorozatos mulasztások pedig az ügy eszkalálódásához vezettek.

Az ügy súlyának megítélésében kulcskérdés, hogy hány és milyen adat szivároghatott ki. A cég azzal védekezett, hogy mivel csak egy alkalmazottját hekkelték meg, a támadók magához a KRÉTA-hoz nem férhettek hozzá. A NAIH szerint ezt a cég semmivel nem tudta bizonyítani, így nem is zárható ki.

A elmúlt években a rekord az a 250 millió forintos bírság volt, amit 2022 áprilisában kapott a Budapest Bank, amiért mesterséges intelligenciával elemezte az ügyfelei érzelmi állapotát a hangjuk alapján. A NAIH határozatát az érintett cég megtámadhatja a bíróságon.

Az ügyben indult rendőrségi nyomozás a Telex értesülése szerint még tart.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Ezeknek a gigamega bírságoknak egészen pénzmosás szaga van !
Eladott Ország
Ezen most teljesen meglepődtem. Korupció infó: Az EMMI volt államtitkár volt cégtársának cége közel 5 milliárd forint értékben kapott állami megtrendeléseket. "Palkovics László oktatási államtitkár 14 éven keresztül az üzlettársa volt az oktatási szoftvereket a közintézményeknek milliárdos értékben szállító Fauszt Zoltán vállalkozónak – derült ki Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő szokásos heti korrupcióinfóján. Fauszt informatikai cégcsoportjában évekig strómanolt egy nincstelen dzsesszmuzsikus, a különös körülmények között elhunyt Farkas Mihály." A "különös körülmények között" oroszul "kiesett a kórházablakon"? Arról kérnék cikket, hogy valaki nem nerhaverként gyarapodott. Az ilyesmit nevezhetnénk kényszerített monopóliumnak. Szóval Palkovics nem csak hazaáruló és tolvaj és a kultúra, közélet és tudomány egyik legocsmányabb árokásója, hanem még korrupt is. Nahát!
uploads.disquscdn.com/images/d01e8e0177e0999c020391490de414547d78d3cea1494eceeaa15b0893cfa6cb.png?w=800&h=736
Üdvözlünk az egyetemen, a felnőtt élet kapuján már beléptél. Ideje, hogy megismerkedj a magyar bürokráciával. Lépj be az ajtón a Neptunba és vedd fel a tárgyaid! Este várunk a söntésben a nap traumáinak kezelésére. Nekünk meg csak a BráNER jut. Ha Geothe tudta volna...(Faust)
uploads.disquscdn.com/images/e156c26a2e1ae413d98102b94c6d95d9a9afca9d5d63fe28e4ee8c5d12cffbb1.png?w=800&h=724
Tegye fel a kezet, aki meglepődött ezen, hogy nerista f@sszopok a haszonhúzók. Engem meglepett, pedig állandóan az M1-et, és a HÍR tvt nézem, meg az Origót olvasom...
uploads.disquscdn.com/images/43fe7f229c0e758079f82ddea07a73771773903402367a6eb1d7ba9acc9e1494.jpg?w=800&h=240
Eladott Ország
A cég tulajdonosa Fauszt Zoltán, aki 2000-től 2014-ig üzlettársa volt Palkovics Lászlónak.
atlatszo.hu/wp-content/uploads/2022/08/fauszt-zoltan-ceghaloja.png
" Palkovics volt üzlettársának cégeihez tízmilliárdok dőlnek állami megbízásként" -miért tartanak ki ezek Orbán mellett ? ... szerintem érdek nélkül tisztán hazaszeretetből Random Gyula "bizonytalan" szavazó. Már csak a kréta-rendszer miatt lógnia kellene sok embernek természetesen a makogó palkoviccsal együtt. - Palkovics Úr, az ön volt üzletársa 30 milliárd forinton felüli összeget kapott csak támogatásként!
- Egy nagy Fauszt, ez így ebben a formában nem igaz! Van még aki meglepődik egy ilyen híren? Remélem a kandeláberek nem sokáig maradnak üresen. Ez bizony átlátszó. Azért a palkovicsnak is nehéz lesz a szart visszalapátolni a lóba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.