A gépjárművek tulajdonosai idén április 15-ig fizethetik be az adót, és nem kell két részletben utalniuk. A részletfizetés pedig automatikusan jár, ha valaki igényli. A NAV a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak, amelyet a NAV-Mobil alkalmazáson keresztül is elérhetnek.

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a gépjárműadó szabályai megváltoztak 2021. január 1-től. A változások célja, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé tegyék az adófizetést a gépjárművek tulajdonosai és üzembentartói számára. A gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át az önkormányzatoktól.

Fontos változás a gépjárműadó-fizetésben! Erre minden autósnak figyelnie kell!

Illusztráció: freepik.com

A legfontosabb változás, hogy az éves gépjárműadót már nem két egyenlő részletben – március 15-ig és szeptember 15-ig – kell befizetni, hanem egy összegben szükséges rendezni, április 15-ig. Ez több mint ötmillió jármű után jelenthet könnyebbséget az adózóknak. A kormány azért döntött így, mert sokan elfeledkeztek vagy duplán fizették be a második részletet.

Ha valakinek problémát okozna az egyszeri fizetés, akkor igényelhet részletfizetést, amelyre a NAV-Mobil alkalmazásban van lehetőség. A családok, a lakosság és az egyéni vállalkozók évente egyszer, június 30-ig kérhetnek öthavi, pótlékmentes részletfizetést. Az egyesületek, alapítványok és köztestületek pedig mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek.

A NAV a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak, amelyet a NAV-Mobil alkalmazáson keresztül is megtekinthetnek. A határozatban szerepel az adó mértéke, a fizetési határidő és a befizetés módja. A határozatot a NAV honlapján is elérhetik az adózók.

Forrás: portfolio.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ezt a hülye dumát..." A kormány azért döntött így, mert sokan elfeledkeztek vagy duplán fizették be a második részletet."...ennél jobbat nem tudtatok kitalálni..?...
Toller Béla
Bazi nagy különbség, hogy valamit nem kell két részletben befizetni, vagy egy részletben kell befizetni ! Akánlom a szerző figyelmébe ! Meg a NAV nénikéjnak a figyelmébe, ugyanakkor ! A franc ebbe a mohó, gátlástalan, rabló államba !
namihami
Így egyszerre jön a pénz, ami kell is a választás előtt álló, kongó államkasszának!
Legalább ezért nem kell kínai testvéreink ""segítségét"" kérni! ""Ezért"" nem...
Lepényleső
...vette át az önkormányzatoktól? Vette el ezt is az önkormányzatoktól,- a befizetéseket,- aztán mivel ezzel
adminisztráció is jár,e tárgyban csak magának tett könnyebbségeket,most is ez történik,és most még a fél
éves inflációt is a nyakunkba varrják?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.