Jelentősen nőtt a kínálat a Balaton környéki nyaralók esetében. Mind az északi, mind a déli parton nagyot ugrott az eladó nyaralók száma, az árak azonban stagnálnak vagy csökkennek.

A Balaton környékén sokkal több eladó ingatlan van most, mint egy évvel ezelőtt. Az ingatlan.com adatai szerint mind az északi, mind a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés, az árak pedig reálértéken véve csökkentek. A déli parton még nominálisan is olcsóbbak lettek a nyaralók.

Mi történik a Balatonon? Siófokon két és félezer eladó nyaraló vár gazdára!

Illusztráció: freepik.com

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez a tendencia már 2022 nyarán megmutatkozott, és azóta egyre erősödik.

„Jelentősen bővült a kínálat a Balatonnál, miközben az ingatlanárak helyben toporognak” – foglalta össze.

A balatoni régióban sok ingatlanfejlesztés indult az elmúlt években, ami növelte a keresletet és az árakat. A Covid alatt pedig sokan a Balatonra költöztek, és élvezték a nyaralóikat. Most viszont visszatérnek eredeti lakhelyükre, és eladják a második otthonukat.

Balogh László szerint ez azért is történik, mert

ha rosszra fordul a gazdasági vagy épp a finanszírozási helyzet, akkor a legtöbben a második otthonukat dobják piacra az elsődleges helyett,

és így realizálják a befektetésükön elért nyereséget. A vállalkozók pedig, akik cégük nyereségét balatoni ingatlanba fektették, így jutnak olcsó forráshoz, ahelyett, hogy banki hitelt vennének fel.

A szakértő szerint nem a külföldi ingatlanpiacok vonzereje, hanem ezek az okok magyarázzák, hogy miért van több eladó ingatlan a Balatonnál.

A legnépszerűbb települések

A legtöbb eladó ingatlant Siófokon kínálják, most is mintegy 2,5 ezer, ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt. A déli parti eladó nyaralók fele siófoki, a második legtöbb Keszthelyen, a harmadik legtöbb pedig Balatonfüreden található.

Érdekes, hogy míg Siófokon nem nőtt a kínálat, Keszthelyen például nagyot ugrott, a tavalyi 563 helyett egy évvel később már 737 hirdetés volt aktív, és Balatonfüreden is 530 helyett most 620 eladó ingatlan között válogathatnak a vevők.

A Balaton környékén tavaly az első két hónapban látványosan nagyobb a kínálat, mint egy éve, most 9470 eladó nyaraló van a piacon a tavalyi 8347 helyett.

Forrás: vg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.