Hétfő este döntenek arról az Európai Parlament (EP) jogi bizottságának tagjai, hogy a képviselő-testület elindítsák-e a jogi eljárást az Európai Bizottság (EB) ellen, amiért tavaly decemberben felszabadított 10,2 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást Magyarország számára.

December közepén döntött úgy az Európai Bizottság, hogy hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen a számára a hétéves uniós költségvetésből (MFF) elkülönített felzárkóztatási támogatások egy részéhez, 22 milliárd euróból nagyjából 10 milliárd eurót szabadítanak fel.

Ennek sosem lesz vége? Most azért perelik be az Európai Bizottságot, mert pénzt adott Magyarországnak

Ha a perindítás mellett döntenek, akkor Roberta Metsola EP-elnök ki fogja kérni a házbizottság szerepét betöltő elnökök konferenciájának a véleményét     Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A Magyarország számára felszabadított uniós támogatások miatt januárban ötpárti határozatban szólították fel az Európai Parlament képviselői a testület jogi bizottságát, hogy vizsgálják ki az ügyet. Ugyanis szerintük az országban továbbra sincsenek megfelelő ellenőrzési mechanizmusok és közbeszerzési eljárások az uniós költségvetés védelmére.

A Népszava egymástól független forrásokból úgy értesült, hogy a szakbizottság tagjainak többsége a perindítást támogatja, míg az ügy előadója, a francia jobboldali Geoffroy Didier azt javasolja, az EP ne emeljen kifogást a bizottsági határozattal szemben.

Ahhoz, hogy eljárás indulhasson az Európai Unió Bíróságán, a képviselőknek le kell szavazniuk az ajánlást tartalmazó jelentést. Erre minden esély megvan, ám a végső szót az Európai Parlament elnöke mondja ki, ő dönt a két intézmény közötti vita jogi útra tereléséről.

Ha a perindítás mellett döntenek, akkor Roberta Metsola EP-elnök ki fogja kérni a házbizottság szerepét betöltő elnökök konferenciájának a véleményét, mielőtt rászánja magát a lépésre. Az ülésre jövő szerdán kerülhet sor.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Maccska: 13:19 Nem az ellenzék kezdeményezte, hanem az EP-az unió parlamentje, és az ellen az EB ellen- az unió kormánya- amelynek vezetője (kormányfő) von Der Leyen , akit amgy elzavarnátok a francba. Bár ez nektek furcsa, hogy egy parlament azt teszi ami a dolga- ellenőrzi a végrehajtó hatalmat, nem csak gombot nyomogatni -és bábozni jár a parlament épületébe.
KisTehen
"Ugyanis szerintük az országban továbbra sincsenek megfelelő ellenőrzési mechanizmusok és közbeszerzési eljárások az uniós költségvetés védelmére."

bezzeg ukrajnában

na ott aztán van dögivel
balos
@kereső: A pénzt nem magyarország,hanem a kirablója kapta!Nézd meg mire költi!Arra ami a csútinak fontos!Nem az ország működésére,hanem a családja hatalmának megerősítésére fordítja!Minden szinten olyanokkal tőlti fel a rendszarát ahol megkopasszák a jövőnk megmaradását!Behívnak és jól megfizetik az termőföldjeit és vizeit örök időkre tönkretevő haverjaikat és mossák kezeiket az "aranyban"!Mire a nép végre felismerné,hogy kiket hagyott a "kormánynál",már idegen utasokat szállítanak a villany autók az országban!
Lepényleső
Felszabadított...? Nem inkább kifizette a zsarolónak a váltságdíjat?
teuton
@Maccska: A fitymaszosok melyik frakcionak is a tagjai az EPben? Ja, egyiknek sem, a Neppart kirugta, a Konzevativok (Meloni) nem akarja... Nekik ott kuss van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.