A Pénzügyminisztérium szerint a nyugdíjasoknak kifizetett 13. havi nyugdíj jelentős hatással van az államháztartás hiányára, de vajon ez az egyetlen tényező?

A magyar államháztartás február végén rekordmértékű, 1 704 milliárd forintos hiányt mutatott, amit a Pénzügyminisztérium a nyugdíjasoknak kifizetett 13. havi nyugdíjjal magyaráz.

Az idei év volt a negyedik alkalom, hogy a kormány – ígéretéhez mérten – kifizette a plusz egyhavi járandóságot a nyugdíjasoknak, aminek költségvetési hatása 1 041 milliárd forint volt.

Pénzügyminisztérium: kizárólag a nyugdíjasok a felelősek a rekordhiányért

Illusztráció: 123rf.com

A nyugellátásokra fordított összegek az első két hónapban 1 420,7 milliárd forintra rúgtak, ami jelentős terhet ró az államháztartásra. A januári pozitív mérleg után februárban a hiány mértéke drasztikusan, közel 1 760 milliárd forintra nőtt.

A nyugdíjkiadások növekedése mellett más tényezők is hozzájárulhatnak a hiányhoz, mint például a lakossági fogyasztás elmaradása és az áfabevételek csökkenése.

A Pénzügyminisztérium a fenntartható gazdasági növekedésre hivatkozva indokolja, hogy a költségvetési hiány nem csökken az elvárt szint alá, előrejelzések szerint a hiány mértéke 2024-ben 4,5 százalék, 2025-ben 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet.

Forrás: economx.hu

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Valami nagyobb összegű sikkasztás lehet a hiány oka.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Ezodabasz: ...előbb azt kéne megérteni, hogy hogyan, miként működik itt a nyugdíjrendszer...anélkül semmi értelme.
percsi
A képen látható, hogy a felelős nyugdíjas néni bele is rokkant!
Ezodabasz
@Csizmás Kond: ma, 12:49 Mit kell ezen megérteni? Talán a nyugdijasok miatt van hiány szerinted?
Akik végigdolgozták az életüket és befizették a "járulékot"? Sokkal többet fizettek be mint amit kapnak és a többségük meg sem éri a nyugdíjas kort! A tolvaj maffia fidess-rezsim miatt van ekkora hiány!
NEM Ukrajna, NEM a covid.
Őnhatalmú fizetésemelések a kormánytagoknak, életfogytig juttatások a bukott köztársaság nélküli köztársasági elnököknek...stb.
Bravó! Hajrá agyarország!
Csizmás Kond
@Ezodabasz: ...szerintem te számolni nem akarsz csak dumálni...gondold végig mégegyszer.
Ezodabasz
@Csizmás Kond: ma, 08:03 Mit kell kiszámolni? A matek egyszerű mint a faék...A csúsztatások azzal hogy ki mikor kinek fizet(be), az már átgondolandó! Írd le bátran ha átgondoltad és érted, hogy itt mindenki megérthesse!
Tied a pálya, mert te érted:))
Csizmás Kond
@Ezodabasz: Ezerszer el volt már tárgyalva...a nyugdíjrendszer befizetési alapon működik, tehát először is ki mennyivel járult hozzá aszerint kéne részesedjen és aki nem fizetett be az nem szabadna onnan kapjon...az anyugdíjalapos sztori ép ezért bukott meg mert időnap előtt engedtek olyan emberkéket kiállni az állami rendszerből akiknek még a rendszer működéséhez oda kellett volna fizetni a járulékot...persze attól a magánba is rakhatott volna félrede az ugye kiskeresetből már sok. A másik meg a mittudomkiknek engedi a törvény hogy huszonötév munkaidő után nyugdíjat kapjon és ezek akik sokszorosát kapják egy átlag nyugdíjnak...mert a demokrácia olyan jogokkal ruház fel egyeseket amit amúgy nem érdemelnének meg, nem dolgoztak rá csak felvették a hatalmas fizetést amit szintén az állam által beszedett adókból kaptak...vagyis a véleményem az hogy ha az állam adni akar valakinek valamit adjon de azt ne abból amire mások keservesen rádolgoztak így azoktól megvonva a megélhetést akik ténylegesen rádolgoztak és hosszú évekig fizették a részesedésüket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok