Magyarországon az átlagnyugdíj 2004-ben 61 ezer forint volt, míg 2023-ban ez az összeg már 208 ezer forintot tett ki, ami 241%-os emelkedést jelent. Az inflációval korrigálva is 43%-os reálértékű növekedést tapasztalunk az előző két évtizedben.

Az előző két évtizedben Magyarországon a nyugdíjasok száma 3,1 millióról 2,4 millióra csökkent. Bár az öregségi nyugdíjasok száma ebben az időszakban 21,5%-kal nőtt, a rokkantsági-, özvegyi-, és szülői nyugdíjban részesülők száma meredeken csökkent. Ennek egyik oka a nyugdíjkorhatár emelése 65 évre és a nők 40 éves minimális nyugdíjba vonulási korának bevezetése volt. Bár 2004-ben a GDP 9,7%-át fordította az állam nyugdíjakra, 2022-re ez az arány már csak 8%-ra csökkent.

Látszólag marha jó nyugdíja van a magyaroknak

Illusztráció: pixabay

Fontos megvizsgálnunk a hazai értékeket a régiós összefüggésben is. Euróban számolva a magyar nyugdíjak 39%-kal emelkedtek, ami nagyjából az eurozóna inflációjának megfelelő. A lengyelek és a szlovákok előzték meg minket, míg a csehektől folyamatosan lemaradtunk. A román nyugdíjak éppen csak elmaradnak a magyaroktól. Ennek eredményeként az uniós tagállamok rangsorában 2021-ben a 19. helyről a 24. helyre csúsztunk vissza, és csak Horvátország, Bulgária és Románia állt mögöttünk.

Bár Magyarország nyugdíjai nőttek abszolút értékben, a régiós adatokhoz képest kevésbé kiemelkedő volt a növekedés. Míg 2004-ben a magyar és a lengyel nyugdíjak hasonló szinten álltak, 2023-ra már a lengyel nyugdíjak másfélszeresét kapták a magyarok. A román nyugdíjak 2004-ben jelentősen elmaradtak a magyarokétól, de 2023-ra már 37%-kal magasabbak voltak. A szlovák nyugdíjak hasonlóak maradtak a magyarokhoz képest. Összességében a magyar nyugdíjak vásárlóerő-paritáson számított értéke az EU-s átlag 52%-áról (2004) 45%-ra (2021) esett vissza, ezzel a 23. helyre kerültünk a 27 tagország közül 2021-ben. Valószínűleg ezek a számok 2023-ra sem változtak érdemben.

Forrás: Pénzcentrum

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
380 ezret kap most 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonult hölgy ismerősöm!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SÍva
@Maccska: Tudod, ha nyugdíjas leszek egyszer nem szeretnék senkinek sem dolgozni már csak saját magamnak! Gondolj bele! 3 éves korod óta időpontokhoz vagy kötve egész nyugdíjas korodig! Ez idő alatt csak követelnek tőled és rendkívűl kevés időt hagynak arra, hogy azt csinálj amit akarsz igazán. Ha hagynak időt a gondolkodásra valószínűleg az emberek elküldenék a vezetőket és azokat akik rabszolgákat csináltak belőlük a pokol fekete bugyrába! Az a gond ezzel, hogy mindíg termelődnek újjak akik a régiek helyébe állnak és igaz az a mondás, hogy az ember jobbat vár és rosszabb jön!
kereső
Na, kérem ez lett az eredmény. A magyar kormány "szlovák nyugdijakat" fizet- ezt is gyurcsány intézte el, amikor azt mondta, hogy ," el lehet menni kérem, itt lehet bennünket hagyni kérem- mert nem kell magasabb adót fizetni a vállalkozóknak kérem,- ha szlovák nyugdijakat akarunk fizetni".
Méhes
@SÍva: de arra is van példa,hogy építésvezetőként nem éri meg a nyugdíjaskort,mert a munkával való baszakodás testileg lelkileg megviseli. nem kell pont téglát pakolni.
verőce21
Szép, de ez a gond: "a magyar nyugdíjak vásárlóerő-paritáson számított értéke az EU-s átlag 52%-áról (2004) 45%-ra (2021) esett vissza...!"
SÍva
Ismerősöm akkor szembesült azzal, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták évekkel az előtt, hogy majdnem 90 %-ban rokkantnak nyilvánították. Csak azt nem értettem az egészben, hogyan tudta ezt megoldani a foglalkoztatója amikor még belépési engedélye is volt Ferihegyre. Mivel nem érte el a rokkantnyugdíjazása előtt a ezervalamennyi (pontosan nem tudom) napot így nem állapították meg a rokkantsági nyugdíjat.
Sztyepospista
Akik az idén lesznek Nyugdijasok, talán jó is járnak. Csakhogy... akik 10 - 15 éve nyugdijasok, azok javadalmazása a béka s@gge alatt van. Minden évben, akár többször is, de kizárólag a bevallott infláció mértékének megfelelő úgyn. EMELÉST kapták. Tehát ebben nincs semmiféle emelés, pusztán kompenzáció...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.