Magyarországon az átlagnyugdíj 2004-ben 61 ezer forint volt, míg 2023-ban ez az összeg már 208 ezer forintot tett ki, ami 241%-os emelkedést jelent. Az inflációval korrigálva is 43%-os reálértékű növekedést tapasztalunk az előző két évtizedben.

Az előző két évtizedben Magyarországon a nyugdíjasok száma 3,1 millióról 2,4 millióra csökkent. Bár az öregségi nyugdíjasok száma ebben az időszakban 21,5%-kal nőtt, a rokkantsági-, özvegyi-, és szülői nyugdíjban részesülők száma meredeken csökkent. Ennek egyik oka a nyugdíjkorhatár emelése 65 évre és a nők 40 éves minimális nyugdíjba vonulási korának bevezetése volt. Bár 2004-ben a GDP 9,7%-át fordította az állam nyugdíjakra, 2022-re ez az arány már csak 8%-ra csökkent.

Látszólag marha jó nyugdíja van a magyaroknak

Illusztráció: pixabay

Fontos megvizsgálnunk a hazai értékeket a régiós összefüggésben is. Euróban számolva a magyar nyugdíjak 39%-kal emelkedtek, ami nagyjából az eurozóna inflációjának megfelelő. A lengyelek és a szlovákok előzték meg minket, míg a csehektől folyamatosan lemaradtunk. A román nyugdíjak éppen csak elmaradnak a magyaroktól. Ennek eredményeként az uniós tagállamok rangsorában 2021-ben a 19. helyről a 24. helyre csúsztunk vissza, és csak Horvátország, Bulgária és Románia állt mögöttünk.

Bár Magyarország nyugdíjai nőttek abszolút értékben, a régiós adatokhoz képest kevésbé kiemelkedő volt a növekedés. Míg 2004-ben a magyar és a lengyel nyugdíjak hasonló szinten álltak, 2023-ra már a lengyel nyugdíjak másfélszeresét kapták a magyarok. A román nyugdíjak 2004-ben jelentősen elmaradtak a magyarokétól, de 2023-ra már 37%-kal magasabbak voltak. A szlovák nyugdíjak hasonlóak maradtak a magyarokhoz képest. Összességében a magyar nyugdíjak vásárlóerő-paritáson számított értéke az EU-s átlag 52%-áról (2004) 45%-ra (2021) esett vissza, ezzel a 23. helyre kerültünk a 27 tagország közül 2021-ben. Valószínűleg ezek a számok 2023-ra sem változtak érdemben.

Forrás: Pénzcentrum

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
380 ezret kap most 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonult hölgy ismerősöm!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
FLETÓ
380 ezret kap most 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonult hölgy ismerősöm!
Menőmanó
@FLETÓ: Az én ismerősöm Áder János 4,4 millával ment nyugdíjba. Csak nem tudom, hol öröm ez nekem.
Maccska
Régen sok nyugdíjas dolgozott.Ma meg szinte egyik sem
csak úgy....
@Maccska: régen a nyugdijasok megérték a 80+ életkort, ma meg már 65 fölött elpatkolnak,
- hála a pocsék,tönkrevágott magyar egészségügynek!
SÍva
@Maccska: Régen a nyugíjasok egészségi állapota sokkal jobb volt és nem tudom milyen régre gondosz vissza. A nyugdíj korhatár 55 és 62 év volt akkoriban. Most a nőknek ráraktak még 10 évet és a férfiaknak plusz 3 évet. Manapság mire az emberek betöltik a nyugdíjkorhatárt elegük van az egész mókuskerékből! Az irodában dolgozó emberek el sem tudják képzelni milyen a nehéz fizikai munkát végzők élete! Képzeld el, hogy egy 65+ férfi egész nap mondjuk téglát rak, maltert kever ez csak két éppen kiemelt de ennél vannak sokkal nehezebb munkák is. A nők esetében sem könnyebb és ilyenkor már szeretnének az unokákkal foglalkozni és a gyerekeiken segíteni amennyit csak lehet! Ideje lenne, hogy a napközben csapatosan lődörgő más embereket kifosztó egyedeket munkára kényszerítsék és ne az egész életében dolgozó embereket akarják rábírni a további munkára.
FLETÓ
@Menőmanó: Jóóóóóóóóó! De ő nem pedagógus!
Maccska
@SÍva: nálunk a mezögazdasági munkát zömében nyugdíjasok végezték.Ma egy sincs.
Idénymunkáról beszélek.
Lazán megduplázták a nyugdíjukat.
Jópár 70+ nő dolgozott napszámban.

Ma inkább fészbukoznak otthon
Ne sírjanak.
Ezt minden vidéki pontosan tudja.Ne írkálj hogy hazudok,mert konkrétan ismerem a helyzetet.
csak úgy....
@Maccska: tavasszal mész te is napszámba,vagy továbbra is itt fogsz melózni, te hazudós síkhülye?
SÍva
@Maccska: Nem feltételeztem, hogy hazudsz! Falusi gyerek vagyok és jól ismerem mindkét oldalt! Dolgoztam mindkét oldalon és aki a kuli munkát végzi az irodában annak az idegrendszere látja kárát! 20 év után kiégtem és nagyívben kerülöm az embereket a családomon kívűl! Most fele ilyen fele olyan munkát végzek és bár van ennek kapcsán kontaktus más emberekkel de nagyrészt egyedül dolgozom. Nekem így jó amíg nyugdíjas nem leszek! Elviekben már elmehettem volna, hogy kihasználjam a 40-t de még bírom.
Maccska
@SÍva: csak annyit akartam írni hogy tíz-húsz éve még sok nyugdíjas dolgozott napszámban.
Kótetlen munka.Ha akar dolgozni reggel odamegy,ha dolga van akkor kihagy egy napot
Ha
rücsü41
Aki ennek a cikknek a címét leírta az nem tudja mit írt le!A cikkből kiderül hogy a magyar nyugdíjak összegében és az értékében az EU egyik legrosszabb nyugdíja, és a tendencia is rossz mert egy jobb jobb helyről a 23.-dik helyre csúsztunk vissza, s azért a magyar nyugdíjak még látszatra sem jobbak a többi eus nyugdíjnál!
KisTehen
@Maccska: nézd meg Horizontot ... valamilyen szállodában teleltek nyugdíjasként ... közben meg itt szidja orbánt
SÍva
@Maccska: Tudod, ha nyugdíjas leszek egyszer nem szeretnék senkinek sem dolgozni már csak saját magamnak! Gondolj bele! 3 éves korod óta időpontokhoz vagy kötve egész nyugdíjas korodig! Ez idő alatt csak követelnek tőled és rendkívűl kevés időt hagynak arra, hogy azt csinálj amit akarsz igazán. Ha hagynak időt a gondolkodásra valószínűleg az emberek elküldenék a vezetőket és azokat akik rabszolgákat csináltak belőlük a pokol fekete bugyrába! Az a gond ezzel, hogy mindíg termelődnek újjak akik a régiek helyébe állnak és igaz az a mondás, hogy az ember jobbat vár és rosszabb jön!
Maccska
@SÍva: egyetértek.Kérdés hogy megteheted e.
kereső
Na, kérem ez lett az eredmény. A magyar kormány "szlovák nyugdijakat" fizet- ezt is gyurcsány intézte el, amikor azt mondta, hogy ," el lehet menni kérem, itt lehet bennünket hagyni kérem- mert nem kell magasabb adót fizetni a vállalkozóknak kérem,- ha szlovák nyugdijakat akarunk fizetni".
Méhes
@SÍva: de arra is van példa,hogy építésvezetőként nem éri meg a nyugdíjaskort,mert a munkával való baszakodás testileg lelkileg megviseli. nem kell pont téglát pakolni.
verőce21
Szép, de ez a gond: "a magyar nyugdíjak vásárlóerő-paritáson számított értéke az EU-s átlag 52%-áról (2004) 45%-ra (2021) esett vissza...!"
SÍva
Ismerősöm akkor szembesült azzal, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták évekkel az előtt, hogy majdnem 90 %-ban rokkantnak nyilvánították. Csak azt nem értettem az egészben, hogyan tudta ezt megoldani a foglalkoztatója amikor még belépési engedélye is volt Ferihegyre. Mivel nem érte el a rokkantnyugdíjazása előtt a ezervalamennyi (pontosan nem tudom) napot így nem állapították meg a rokkantsági nyugdíjat.
Sztyepospista
Akik az idén lesznek Nyugdijasok, talán jó is járnak. Csakhogy... akik 10 - 15 éve nyugdijasok, azok javadalmazása a béka s@gge alatt van. Minden évben, akár többször is, de kizárólag a bevallott infláció mértékének megfelelő úgyn. EMELÉST kapták. Tehát ebben nincs semmiféle emelés, pusztán kompenzáció...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.